15. april 2021
Bent Gottfredsen har været særdeles aktiv i Hvalsø-området i en menneskealder. Nu runder han et af livets skarpere hjørner. Privatfoto.
Bent Gottfredsen har været særdeles aktiv i Hvalsø-området i en menneskealder. Nu runder han et af livets skarpere hjørner. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bent Gottfredsen fylder 80 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bent Gottfredsen fylder 80 år
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 05. april 2021 kl. 09:50

Vester Såby: Mandag den 5. april runder Bent Gottfredsen 80 år.

Fødselsdagen holdes i hjemmet sammen med nærmeste familie, når coronarestriktionerne er fortid.

Bent Gottfredsen bor i Vester Såby i Den Gamle Smedje. Her flyttede han til fra en lille lejlighed på Amager med sin kone Karin og et sæt nyfødte tvillinger for 52 år siden. Siden hen kom yderligere to børn til, og i dag er han fortsat gift med Karin.

Bent Gottfredsen er uddannet farmakonom, men har primært arbejdet med undervisning som lærervikar og siden - takket være et grundkursus i almen voksenpædagogik - med undervisning i højskoler og fritids- og aftenskolen.

I 15 år var han lærer i Hvalsø Daghøjskole, oplysningsforbund mm. - samt guide, foredragsholder, ekskursionsleder og forfatter.

Lokalt er Bent Gottfredsen kendt som en foretagsom ildsjæl med mange interesser og jern ild i iden.

I den seneste tid blandt andet som en af de argeste kritikere af den planlagte udbygning af Søtorvet. Synspunkter han har givet udtryk for her i avisen.

Vender vi blikket mod Bent Gottfredsens første tid i det nuværende Lejre Kommune, var en af fødselarens første bedrifter genoplivningen af Vester Såby Bylaug i 1973.

Tre år senere tog han initiativ til Egnshistorisk Forening for Hvalsø, hvor han har været aktiv i bestyrelsen lige siden - de sidste mange år som formand. Ligeledes formand i Bygningsforbedringsudvalget for Hvalsø Kommune i 8 år.

Gottfredsen er desuden én af de fem initiativtagere til oprettelsen af Tadre Mølles Venner i 1978. En forening der har til formål at medvirke ved vedligeholdelse af ejendommen og holde møllen åben for publikum.

Natur og kultur
Natur og kulturhistorie har udviklet sig til en livslang interesse for Bent Gottfredsen, der medvirkede til oprettelsen af Danmarks Naturfredningsforening for Hvalsø og Bramsnæs, og året efter alene for Hvalsø hvor han sad på formandsposten gennem 20 år. Han har ligeledes været formand i ti år for DN samråd for Roskilde Amt.

Gottfredsens store arbejde med lokale fredningsprojekter tæller blandt andet den store Nr. Hvalsø - Kisserup fredning, redningen af Gundestedgaards Camping, Kystskrænterne ved Ejby Ådal og revision af den gamle ådalsfredning med mulighed for naturpleje, Uglestrup Mose og friholdelse for bebyggelse ved Ejby Havn og Ordrup. Senest kæmpede Bent Gottfredsen sammen med nu afdøde Viggo Nielsen for afslutningen på fredningerne af Gl. Lejre.

Bent Gottfredsen har ligeledes siddet 10 år i styregruppen for den nuværende Nationalpark Skjoldungernes Land. På landsplan har han også bidraget til en række fredningsprojekter.

Derudover har han involveret sig i en række film- og bogprojekter - mange af dem sammen med Ole Malling. Heriblandt 'Vandets kræfter' og 'Kulturmiljøer i Roskilde Amt'. Han står også bag 'Bogen om Hvalsø' (1982), 'Skovens Huse 1984', 'Sagn og Myter fra Lejreegnen' (2017) og senest 'Kildekalk Danmarks ældste byggesten' (2021).

Berejst
Gottfredsen har rejst meget. Ikke mindst i Norden, hvor han holder meget af særligt af Øland og Gotland. Bent er fysisk aktiv og udpræget natur og friluftsmenneske. Flere maratons er det også blevet til gennem årene. Pt. føler han sig desværre sat ud af spillet på grund af sygdom.

Bent Gottfredsen lægger vægt på at være seriøs og afskyr smarte bemærkninger uden tyngde.

- Jeg udtaler mig ikke om motorcykler, teologi og musik, men går dog gerne til klassisk- og barockkoncert med min kone, fordi jeg synes, det lyder pragtfuldt, er, ifølge Gottfredsens hustru. en tilbagevendende bemærkning.

Tip os


mcred@sn.dk

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk