13. maj 2021
Ældrerådet slår til lyd for, at et kommende plejecenter placeres nær oplevelser, butikker og transportmuligheder. Foto: Colourbox.
Ældrerådet slår til lyd for, at et kommende plejecenter placeres nær oplevelser, butikker og transportmuligheder. Foto: Colourbox.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ældrerådet: Vigtigt at nyt plejecenter placeres rigtigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældrerådet: Vigtigt at nyt plejecenter placeres rigtigt
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 17. april 2021 kl. 07:56
Af Kirsten Kornval og Per Nørgård, Lejre Ældreråd

Lejre Kommune: I 2017 udarbejdede Cowi en analyse over det fremtidige behov for plejeboliger i Lejre Kommune, hvor i kommunen de kunne opføres, og hvordan det er hensigtsmæssigt at opføre de nye plejeboliger. Beregning af behovet for plejeboliger er forbundet med væsentlige usikkerheder. I Lejre Kommune - som i resten af landet - sker der en stigning i den aldrende befolkning, og samtidig en stigende tendens til at ældre bliver sundere og lever længere.

I 2018/19 blev det politisk besluttet at udvide antallet af plejeboliger i Lejre Kommune med 42 over en 10 årig periode, og planerne for plejeboligbyggeriet er her i starten af 2021 godt i gang.

Byggeriet af 24 nye plejeboliger ved Ammershøjparken i Kirke Hyllinge blev igangsat i september 2020, og inden længe igangsættes processen med opførelse af 72 plejeboliger i Hvalsø, som erstatning for det nuværende Hvalsø Ældrecenter med 54 plejeboliger. En udvidelse med 18 plejeboliger.

Ældrerådet har fra starten været inddraget i hele processen om opførelse af de 24 plejeboliger ved Ammershøjparken, og vi ser frem til at deltage i processen om opførelse af et helt nyt plejecenter i Hvalsø, herunder til placeringen.

En del af fællesskabet
I Ældrerådet har vi gjort os tanker og ideer om, hvad der er vigtigt for de kommende brugere af det fremtidige plejecenter i Hvalsø. Vi er bl.a. inspireret af udsagn fra brugere, pårørende og personale, fra litteratur og konferencer med fokus på, hvad der betyder noget for ældres boligforhold og hverdag, besøg på plejecentre i andre kommuner, og hvad vi også selv kunne tænke os, hvis behovet for en plejebolig opstår.

Vi tror, mange har glæde af at bo et sted, hvor man fortsat kan føle sig som en del af fællesskabet i det lokale samfund, og som er åbent også for andre borgere, fx med café hvor der kan købes / spises mad, med værksteder, forskellige sundhedstilbud, sygeplejeklinik, muligheder for kulturelle oplevelser og butikker inden for rækkevidde.

Det betyder også meget at være tæt på offentlige transportmuligheder for at kunne få besøg af familie og venner og dermed bevare sine relationer til sit netværk. Det giver liv til årene og forebygger ensomhed.

Et sted med mulighed for at børnehavebørn og skoleklasser kan komme på besøg og snakke med og lære af de ældre, synge en sang, eller vise noget andet, de har lært. Det er godt både for de ældre og for børnene. Det viser resultaterne af det flerårige projekt HeartWork med børn fra 2., 5. og 9. klasse i Herning Kommune: Eleverne vokser både fagligt og socialt, mens de ældre oplever mere indhold og glæde i hverdagen. Eleverne planlægger selv deres besøg, hvor de blandt andet læser højt, skriver breve og synger fællessange med de ældre.

I Ældrerådet vurderer vi, at ovennævnte har betydning for et fortsat godt og værdigt liv og mulighed for gode oplevelser ved flytning til en plejebolig.

Tip os


mcred@sn.dk

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk