6. marts 2021
Naturen ligger bare og venter på at blive indtaget af store som små i vinterferien: Nationalpark Skjoldungernes Land.
Naturen ligger bare og venter på at blive indtaget af store som små i vinterferien: Nationalpark Skjoldungernes Land.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 10 tips til ude-oplevelser i vinterferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

10 tips til ude-oplevelser i vinterferien
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 22. februar 2021 kl. 15:38

1. Tænd bål
Bålpladser findes mange steder i nationalparken. Se appen Nationalpark Skjoldungelandet eller kortet overbålpladser og faciliteter på nationalparkens hjemmeside.

2. Lyt til nattens lyde
Besøg en shelterplads i nationalparken og lyt til dyrenes nattelyde. Få gang i ilden og vent til solen går ned.

Hvis du er heldig, kan du fx høre natuglen tude. I januar og februar er det parringstid for rævene. Man kan derfor også være heldig at høre bjæf og skingre skrig - det er hanræven, som viser sig frem.

3. Se troldænder male månen sort

Her om vinteren er troldanden en af de mest almindelige fugle i Roskilde Fjord. Om dagen samler de små sorte ænder sig i store, tætte flokke, der hviler på søerne i området.

Den vigtigste rasteplads er Store Kattinge Sø, der ligger lige syd for fjorden. Her kan der ligge op til 20.000 troldænder i en flok.

Man kan med fordel stille sig på vejen mellem fjorden og søen ved solnedgang og vent - så kan du opleve suset fra titusindvis af vinger, som maler månen sort.

4. Snit i pinde
Pinde kan forvandles til mange ting - brænde, sværd, tryllestave. Men de er især gode at snitte i.

Tag ud i nationalparken, fx i Boserup Skov eller Bidstrup Skovene og saml lidt pinde fra skovbunden.

5. Kør dig varm på Istidsruten
Istidsruten er en cykelrute, som går gennem nationalparken og videre rundt på Vestsjælland. Ruten går gennem landskaber, som blev skabt under istiden, og på skilte er der fortællingerne om gletsjere, is og smeltevand - og om de mennesker, der senere bosatte sig i området.

6. Gå et eventyr
Henover sommeren har nationalparken i samarbejde med Lejre Kommune og Roskilde Kommune fået udviklet en række eventyr, som kan opleves på egen hånd ude i naturen via appen "Natureventyr". Eventyrene er målrettet de 3-8 årige og deres voksne.

I appen "Tidslommen" er der netop udgivet et istids-eventyr, som du kan høre langs en rute i Bidstrup Skovene. Eventyret handler om mammutten Max og pigen Tundra, og er målrettet de 5-10 årige.

7. Kig på fjordens vinterfugle
Lige nu ligger der masser af fugle på fjorden. I løbet af efteråret har de ædt sig fede og her i kulden er det ren overlevelse. Gå derfor ikke så tæt på, at du skræmmer dem - de har brug for al deres energi til forårets ynglesæson, som venter lige om hjørnet.

8. Gæt dyrespor i sneen
Tag en tur i skoven - eller et andet sted udendørs - og se på dyrespor i sneen. Kan du se, hvem der har gået, kravlet, løbet og hoppet i sneen?

9. Tag på vintervandretur
En vintervandretur kan derfor være en spændende variation til de ture, du måske går i den varmere del af året.

Tag en tur på Skjoldungestien. Ruten er i alt 40 kilometer lang, men du kan gå kortere etaper. Ruten går mellem Roskilde og Hvalsø, blandt andet igennem Gl. Lejre, Boserup Skov og Bidstrup

10. Lav is-kunst og is-lysestager

Tag en spand eller lignende og fyld vand i. Pynt med frugtfarve, krymmel, plastikdyr eller hvad du ellers har liggende. Tag en snor, bind enderne sammen og læg den ene halvdel ned i vandet. Sæt din spand uden for natten over.

Når vandet er frosset til is, kan du forsigtigt banke din iskunst ud af spanden. Hæng kunstværket op fx på terrassen eller i et træ i haven.

Du kan også hælde vand i en ballon og sætte den uden for. Når du næste dag fjerner ballonen, har du en hul iskugle. Sæt et fyrfadslys ind i iskuglen - og vupti! Nu har du din helt egen vinter-lysestage.

Tip os


mcred@sn.dk

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk