18. juni 2021
Formand for Svansbjerg Landsbylaug, Michael Vedsø Larsen, er bekymret for, at en ny afkørsel vil betyde øget trafik inde gennem landsbyen, blandt andet Svansbjergvej, som allerede bliver brugt af mange. Foto: Hans Jørgen Johansen
Formand for Svansbjerg Landsbylaug, Michael Vedsø Larsen, er bekymret for, at en ny afkørsel vil betyde øget trafik inde gennem landsbyen, blandt andet Svansbjergvej, som allerede bliver brugt af mange. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Venstre ønsker ny motorvejsafkørsel - landsby frygter bilkaos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Venstre ønsker ny motorvejsafkørsel - landsby frygter bilkaos
Køge - 06. maj 2021 kl. 15:14
Af Katrine Wied

Der skal etableres en afkørsel fra Sydmotorvejen ved Herfølge. Sådan lyder et forslag, som Venstre vil tage med til regeringens forhandlinger om ny infrastruktur i Danmark.

arrow Læs også: S om ny motorvejsfrakørsel: - Det lyder dyrt

Gruppeformand i Køge Byråd, Ken Kristensen, regionsråds- og folketingsmedlem, Jacob Jensen, og Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, ønsker, at der skal etableres en nordgående motorvejsafkørsel ved enten Lidemarksvej eller Tågerødvej nær Herfølge. Vejen skal være med til at aflaste trafikken fra Herfølge, Køge Hastrup, Strøby Egede og dele af det nordlige Stevns, som i dag belaster vejene ind gennem Køge.

- Der er rigtig langt mellem afkørsel 33 ved Lellinge og afkørsel 34 på Sydmotorvejen. Derfor vil Venstre tage dette forslag med til de igangværende forhandlinger med regeringen om de kommende års investeringer i Danmarks infrastruktur. Køge-området er på mange måde en vigtig dynamo i udviklingen af Region Sjælland blandt andet med Universitetshospitalet, mange uddannelsespladser med videre. Derfor er det vigtigt, at fremkommeligheden i området er tilpasset fremtidens udvikling, siger Jacob Jensen.

Ken Kristensen peger på, at Herfølge er et område i vækst.

- Inden for få år bliver Herfølge vest udviklet med mange tusinde borger. Hvis vi ikke kigger på infrastruktur i den sammenhæng, mister vi rettidig omhu. Her forsøger vi at kigge frem i tiden og prøve at skabe fremkommelighed i forhold til fremtiden, siger Ken Kristensen.

Bekymret landsby

Men forslaget om en motorvejsafkørsel ved Herfølge vækker ikke udelt begejstring i landsbyen Svansbjerg. Hvis den nordlige del af forslaget bliver gennemført, og man etablerer en afkørsel ved Lidemarksvej, vil det betyde, at trafikken til og fra motorvejen føres ind gennem landsbyen.

- Vores reaktion er todelt. Vi har egentlig gået og sukket efter en motorvejsafkørsel, men at bringe Lidemarksvej i spil er ikke realistisk, siger formand for Svansbjerg Landsbylaug, Michael Vedsø Larsen.

- Vi synes grundlæggende, at det er positivt, at man vil lave en motorvejsafkørsel et eller andet sted omkring Herfølge. Det ligger lidt i tråd med omfartvejen på Stevns, som man har diskuteret i 30 år. Det her kunne være en snuptagsløsning. Vi har stadig meget trafik gennem Svansbjerg og vores nærområde enten op til Lellinge-tilkørslen eller tilkørslen syd for Herfølge. Der er også meget lastbiltrafik. Hvis det vil kunne blive fjernet, ville det være en god ting, siger Michael Vedsø Larsen.

Men hverken Lidemarksvej eller Tågerødvej er store nok til at kunne klare den øgede trafikmængde, som en ny afkørsel vil medføre, påpeger han.

- Lidemarksvej er slet ikke gearet til, at man bare laver en afkørsel. Mange af de bilister, som holder i kø på Vordingborgvej og Københavnsvej hver morgen, vil flytte ud og holde på Lidemarksvej, så der vil være fuldstændig proppet med biler. Det er vejen slet ikke lavet til. Den er alt for smal. Det er i forvejen problematisk, når en personbil og en lastbil skal passere hinanden, og er det to lastbiler, kan det ikke lade sig gøre uden, at den ene skal have et hjulsæt ud i rabatten uden for vejen, fortæller Michael Vedsø Larsen.

Ydermere vil trafikken skulle ind gennem Svansbjerg landsby, hvor der blandt andet er chikaner.

- Vi har en legeplads, hvor der bor mange børnefamilier på den anden side af vejen, så små børn skal krydse vejen, som bliver en hovedvej for store dele af oplandet. Det holder ikke, siger Michael Vedsø Larsen.

Ny motortrafikvej

I stedet foreslår Svansbjerg Landsbylaug, at man laver afkørselen ved Tågerødvej og etablerer en ny vej derfra ind til Herfølge, som er stor nok til at klare den øgede trafikmængde.

- I forhold til infrastruktur vil det give mere mening, hvis sådan en vej går ind ved Herfølge Station. Det vil give en mere direkte tosporet vej, hvor man vil komme ind til stationen og ind ved Vordingborgvej. Så kunne man måske også bruge Trifolie-grunden på Bjergvej som pendlerparkering. Det ville hænge bedre sammen, mener Michael Vedsø Larsen, som også peger på, at Tågerødvej ikke går igennem nogen landsby.

For langt mod syd?

Hos Venstre forstår Ken Kristensen godt bekymringen fra Svansbjerg Landsbylaug, og han medgiver, at Lidemarksvej er en meget smal vej. Men han mener også, at der er behov for at finde en løsning for den øgede trafikmængde fra Herfølge.

- Selvfølgelig skal der også ses på trafiksikkerhedsmæssige tiltag gennem byerne i dialog med borgerne. Hvis der er økonomi til det, vil vi gerne gå efter en opgradering af vejen. Men der er også nogle andre hensyn at tage. Hvis man for eksempel vælger Tågerødvej, tvivler jeg på, at borgerne fra det store boligområde ved Køge-Hastrup vil vælge at køre syd på, siger Ken Kristensen.

Han peger på, at der også var bekymring fra de omkringboende, da man for to år siden etablerede nordgående tilkørselsramper ved Vemmedrup.

- Men i dag klapper alle i hænderne over den tilkørsel, og det har ikke givet markant større trafikale problemer i nærområdet, siger Ken Kristensen.

Regerings udspil indeholder forslag til ny infrastruktur i hele landet for 112,7 milliarder kroner. Regeringen har meldt ud, at forhandlingerne skal være afsluttet inden sommerferien.

arrow Venstre vil arbejde for ny motorvejs-frakørsel
05. maj 2021 kl. 07:57 Opdateret: kl. 14:28
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk