10. august 2020
Boligbyggeriet på Søndre Havn både støjer, ryster og ødelægger de nærliggende huse, lyder det fra beboerne John Kellberg (højre) og Hans Nielsen (venstre), som i går mødtes med avisen for at fortælle om generne. Foto: Simon de Visme
gallery icon

Se billedserie

Boligbyggeriet på Søndre Havn både støjer, ryster og ødelægger de nærliggende huse, lyder det fra beboerne John Kellberg (højre) og Hans Nielsen (venstre), som i går mødtes med avisen for at fortælle om generne. Foto: Simon de Visme
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Utilfredse borgere har fået nok af byggeri: - Det føles som et mindre jordskælv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Utilfredse borgere har fået nok af byggeri: - Det føles som et mindre jordskælv
Køge - 03. juli 2018 kl. 13:40
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Klokken har lige rundet 10.30, da de første høje bankelyde kan høres. De to rambuk-maskiner står som to tynde, sorte tårne med få meter imellem dem. De taktfaste, tunge slag mod jorden giver små rystelser, der godt kan mærkes, når man står på Strandpromanden godt og vel hundrede meter væk.

arrow Læs også: Minister skal se på byggevibrationer og handlemuligheder

Først spoler vi dog tiden en halv time tilbage. Det er mandag formiddag og solen står skarpt over Strandpromenaden i Køge. Selvom det store boligbyggeri på Søndre Havn ikke er mange meter væk, kommer den eneste larm fra oven, hvor et par store, hvide måger flyver rundt og giver enkelte skrig fra sig.

Men hvis man spørger en række naboer til byggeriet, er den relative stilhed dog ikke repræsentativ for deres hverdag. De fortæller om høje, daglige bank fra to nærliggende rambuk-maskiner, der bruges til at banke pæle ned i jorden i forbindelse med boligbyggeriet. Den såkaldte nedramning af spunspæle støjer ifølge beboerne på Strandpromenaden og nabovejen Norgesvej alt for meget, og derudover kommer der rystelser og vibrationer, som kan mærkes helt ind i dagligstuerne.

- Når man står inde i sit hus, føles det som et mindre jordskælv. Det er ikke sjovt at sidde indenfor, hvor gulvet ryster og lamperne er ved at gå i stykker, fortæller Hans Nielsen, der bor på Norgesvej.

Han viser DAGBLADET Køges journalist en kort video på sin telefon, hvor man ganske rigtigt kan se familiens PH-lamper svinge stille rundt over et bord i stuen.

- Det er altså lamper til 20.000 kroner stykket, og vi har sagt hundrede gange, at vores hus ikke kan tåle, at de banker så voldsomt, men der sker ikke noget. Køge Kommunen gider ikke at høre på os, siger en frustreret Hans Nielsen.

Føler sig til grin

Det er ikke første gang, at naboerne til byggeriet offentligt ytrer deres utilfredshed med byggeriet på Søndre Havn og de gener, som det ifølge beboerne medfører. En del af diskussionen handler om støjen fra byggeriet og den støjgrænsen, der reelt er vedtaget politisk.

DAGBLADET Køge har tidligere beskrevet, hvordan bygherrer på en række af områderne i Søndre Havn har fået dispensation fra forvaltningen i Køge Kommune til at overskride støjgrænsen på 70dB, men den seneste tid har man fra politisk side i Køge presset mere på, for at bygherrerne skal gøre brug af mere skånsomme metoder, som støjer mindre end de nuværende.

For at lægge yderligere pres på udarbejdede rådgivningsfirmaet COWI for nylig en rapport på vegne af Klima- og Planudvalget i Køge Kommune. Den friske rapport slår fast, at der godt kan anvendes alternativer til den larmende nedramning af spuns, uden at det »vil være væsentligt fordyrende for projekterne, hvis metodevalget tænkes ind tidligt i projekteringsfasen.«

- Det her viser jo meget klart, at der ikke er behov for at give så mange dispensationer angående støjgrænserne ved arbejdet. Nu har vi sort på hvidt, at det kan gøres til nogenlunde samme pris, og at det ikke behøver at give de eksorbitante merudgifter, der har været peget på, sagde udvalgsformand Niels Rolskov (EL) for to uger siden, da rapporten blev offentliggjort.

Tilbage på Strandpromenaden både glæder og irriterer rapportens konklusion John Kellberg, der også er nabo til byggeriet på Søndre Havn.

- Det er præcis det samme, jeg har sagt de seneste tre år. De kan sagtens benytte andre metoder. Jeg føler mig virkelig til grin, vrisser han.

Kellberg har flere gange kritiseret boligbyggeriet, og han har løbende brugt tid på at tage billeder af revner i sit og nærliggende huse. Skader som, ifølge den fortørnede Køge-borger, skyldes arbejdet på Søndre Havn.

Under gårsdagens interview på Strandpromaden hiver han et udprintet billede frem fra et plastikchartek, hvor en støjmåler viser 83,6 dB.

- Det målte jeg i fredags, hvor det hele stod og rystede. Spunsmaskinerne har aldrig været tættere på os, og støjen når tit over grænsen på 70 dB, understreger John Kellberg.

Blomsterne bevæger sig

Midt i samtalen begynder de to rambuk-maskiner at røre på sig. Først går den ene i gang, og de tunge bank mod pælen i jorden høres tydeligt. Støvet fra den tørre jord letter i takt med bankene. Kort efter sætter den anden maskine også i gang. Støjen stiger yderligere, og John Kellberg er tvunget til at hæve stemmen for at bryde igennem larmen.

Han går ind i sit hus og kommer kort efter ud med en støjmåler i hånden og begynder at måle. Tallet svinger frem og tilbage mellem 70-80 dB.

I samme øjeblik kommer en tredje nabo trissende ud af sit hus på Strandpromenaden og henvender sig til DAGBLADETs udsendte. Han vil gerne vise, hvordan han oplever rystelserne fra den igangværende nedramning af spuns.

Vi følger med ham ind i huset og ender inde i stuen. På spisebordet står en gennemsigtig vase med en lille buket blomster, der bevæger sig i takt med de høje bank fra byggeriet. Også udenfor ved indgangen til huset lægger beboerne mærke til et fuglehus, som hænger i en snor og drejer rundt i små cirkler.

- Nu skal de ikke komme og sige, at det ikke ødelægger vores hus, når man kan se, at det hele står og ryster, lyder det fra den pågældende nabo Flemming Nielsen.

- Dybt respektløst

På Strandpromaden har byrådspolitiker og udvalgsmedlem Torben Haack (SF) også indfundet sig. Han har længe taget beboernes parti og kæmpet for, at bygherrerne på Søndre Havn skal anvende langt mere skånsomme metoder.

Ifølge SF'eren fra Køge er der ikke nogle dispensationer på det konkrete område, hvor de to spunsmaskiner står og banker, til at overstige støjgrænsen. Han mener ikke, at de to maskiner skal have lov til at banke på samme tid.

- Når de gør det samtidig, så giver det kraftigere vibrationer og rystelser. Der er jo tale om huse fra 50'erne, og det er man nødt til at tage hensyn til. Det sker bare ikke. I steder bliver der taget mere hensyn til bygherrerne, påpeger Torben Haack.

Han mener heller ikke, at naboerne til byggeriet bør udsættes for gener i en sommermåned som juli.

Fakta om lyd
  • Lydniveauer måles i decibel, dB. Det menneskelige øre har ikke samme følsomhed over for dybe toner som over for høje. Det er man nødt til at kompensere for, når støjen måles. Det gør man ved hjælp af et såkaldt A-filter. Derfor kaldes måleenheden også for dB(A).
  • Øret opfatter et utroligt spektrum af lyd - fra en knappenål der rammer gulvet til et jetfly. For at favne hele dette spektrum er dB-skalen logaritmisk. 3dB op eller ned på skalaen betyder derfor, at lyden er fordoblet eller halveret. Det dobbelte af 80dB er altså ikke 160dB - men 83 dB.
  • Det kræver professionelt udstyr at måle støjen præcist. Men man kan downloade gratis apps til støjmåling til mobiltelefonen. De giver ikke en præcis måling, men de kan give jer et fingerpeg om, hvad der støjer, og hvor det støjer mest.
  • Kilde: Arbejdsmiljøweb.dk

- Det er dybt respektløst, for det ødelægger jo deres sommer. Både Køge Kyst og kommunen må vågne op og sætte en stopper for det, siger Torben Haack, som nu har henvendt sig til forvaltningen.

arrow Vil beskytte borgerne: Slut med store byggerier i sommerferien
16. august 2019 kl. 17:02 Opdateret: kl. 13:43
arrow Søndre Havn: Venstre fastholder kritik og bekymring
15. august 2019 kl. 14:45 Opdateret: kl. 13:26
arrow Borgmester svarer igen: Venstre blander to ting sammen
14. august 2019 kl. 17:02 Opdateret: kl. 14:02
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk