18. juni 2021
Planklagenævnet giver nu naboer til nyt boligbyggeri i Lellinge medhold i deres klage om, at Køge Kommune ikke skulle have givet dispensation til at lade boligerne opføre i 4,9 meters højde. Billedet her er fra sidste år og viser hvor tæt byggeriet er på naboejendommene, som derfor er utilfredse med byggehøjden.
Planklagenævnet giver nu naboer til nyt boligbyggeri i Lellinge medhold i deres klage om, at Køge Kommune ikke skulle have givet dispensation til at lade boligerne opføre i 4,9 meters højde. Billedet her er fra sidste år og viser hvor tæt byggeriet er på naboejendommene, som derfor er utilfredse med byggehøjden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Underkendt: Dispensation var forkert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Underkendt: Dispensation var forkert
Køge - 06. maj 2021 kl. 05:47
Af Anders Fallesen

Med en blanding af frustration og hvad-sagde-vi-følelse står beboerne i to naboejendomme til den tidligere skolegrund i Lellinge nu tilbage.

arrow Læs også: Fodfejl i byggesag vækker skarp kritik

Beboerne gjorde således indsigelse, da lokalplanen for grunden skulle vedtages, og der blev foreslået dispensation til en byggehøjde på 4,9 i stedet for 4,5 meter.

For nylig fik beboerne Overdrevsvejen 4 og 6 så medhold i deres klage til Planklagenævnet, som har underkendt Køge Kommunes dispensation. Baggrunden for Planklagenævnets afgørelse er, at byggehøjden ikke blev beregnet ud fra det naturlige terræn, fordi terrænet var blevet hævet.

Klagede fra starten

SF's Torben Haack var allerede sidste år særdeles kritisk over forløbet, og forvaltningens behandling af sagen. Det er han stadigvæk.

- Kommunen har dummet sig gevaldigt, siger han og uddyber:

- Sagen er, at borgerne har klaget lige fra starten og har fået at vide af kommunen, at de skulle klage. De får så medhold ved Planklagenævnet i, at kommunen har dummet sig. Og som jeg ser det herfra, er der kun én vej ud af problemerne. Det er at betale sig ud af det, siger han.

Adspurgt til, om skaden ikke er sket, nu hvor byggeriet er så fremskredent, og hvad man i givet fald kan gøre herfra, svarer Torben Haack:

- Måske kan man fjerne noget af taget, det ved jeg ikke. Men det er klart, at kommunen i givet fald skal betale for dét. Det er helt galt, og forvaltningen kan vist godt se, at den ikke er så god, siger han.

Modsatrettede krav

Torsdag bliver Klima- og Planudvalget orienteret om sagen af Teknik- og Miljøforvaltningen.

Udvalgsformand Niels Rolskov (EL) fortæller, at han for nuværende ikke ved så meget om sagens status, men at han håber at blive bedre oplyst på udvalgsmødet.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at vi ikke skulle respektere Planklagenævnets afgørelse, men problemet er stadig, at vi har vedtaget en lokalplan med to modsatrettede krav, hvor alt ikke kan overholdes, siger Niels Rolskov.

Sagens kerne er således, at beboerne på Overdrevsvejen 4 og 6 i Lellinge siden vedtagelsen af lokalplanen i 2018 har antaget, at der bygges i maksimalt 4,5 meters højde, som lokalplanen tillader. Men forvaltningen har begået en fejl ved at give byggetilladelse, uden at man samtidig har haft sikkerhed for, at den tilladte bygningshøjde på 4,5 meter, som lokalplanen foreskrev, blev overholdt.

Bygherren har således opereret ud fra, at der kan bygges op til 4,9 meter, men beboerne har forventet, at højden ikke skulle overskride de 4,5 meter.

Ny dispensation lurer

Netop nu er der tillige forslag om en mulig ny dispensation til øget byggehøjde på byggegrunden.

Forslaget er aktuelt i naboorientering, og at der potentielt skal gives en ny dispensation til at bygge mellem 4,621 og 5,061 meter på grunden, vækker forargelse og frustration hos naboerne set i lyset af Planklagenævnets nylige afgørelse.

Ægteparret Janne og Jesper Nielsen, Overdrevsvejen 6, har derfor gjort indsigelse mod en eventuel ny dispensation. I indsigelsen skriver parrets advokat:

»Den 9. april 2021 ophævede og hjemviste Planklagenævnet Køge Kommunes afgørelse om dispensation af 7. februar 2020. Nævnet fandt, at det var en retlig mangel ved dispensationen, at beregningen af bygningshøjden ikke var sket fra naturligt terræn, altså det oprindelige terræn på ejendommen, som det forelå, inden byggeriet blev påbegyndt, og inden en eventuel terrænregulering i tilknytning til byggeriet blev foretaget, hvorfor afgørelsen var ugyldig.

Af naboorienteringen og det vedlagte materiale fremgår, at bygning nr. 2 og 3 vil have en højde på 4,621-4,891 meter beregnet fra det oprindelige terræn. Mine klienter skal på det kraftigste protestere mod meddelelse af en dispensation hertil. Bygningerne er allerede opført i strid med lokalplanen, hvilket har medført, at mine klienters ejendom har mistet meget naturligt lys, hvilket igen har medført gevækster på min klients ejendom, og at der er indkigsgener,« lyder det i indsigelsen.

Muligt erstatningskrav

I indsigelsen tages der desuden forbehold for, at der kan blive rejst erstatningskrav mod Køge Kommune og/eller ejeren af bygningen, hvis der gives dispensation.

Janne Nielsen forklarede sidste år, at de 40 ekstra centimeters byggehøjde, der blev givet dispensation til, havde betydning, fordi byggeriet blev opført blot få meter fra deres hus.

- Vi ved godt, at 40 centimeter yderligere ikke lyder af meget, men da det er meget tæt på, frygter vi da, at det vil tage en stor del af lysindfaldet, sagde hun og pegede på, at det først var, da naboerne råbte op om den planlagte dispensation, at forvaltningen sendte en naboorientering ud.

arrow Naboer til byggegrund frustrerede over »hemmelig« dispensation
05. februar 2020 kl. 19:01 Opdateret: kl. 12:10
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk