22. september 2021
73-årige Søren Olsen er en velbevandret herre i den køgensiske fodboldverden og var med til at vinde DM-guld i 1975. Året efter spillede han først Europa Cup-kampen på udebane mod Bayern München og skrev siden et fyldigt - og nøgternt - kampreferat til DAGBLADET. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

73-årige Søren Olsen er en velbevandret herre i den køgensiske fodboldverden og var med til at vinde DM-guld i 1975. Året efter spillede han først Europa Cup-kampen på udebane mod Bayern München og skrev siden et fyldigt - og nøgternt - kampreferat til DAGBLADET. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Ugens Olsen« var spillende journalist mod verdens bedste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

»Ugens Olsen« var spillende journalist mod verdens bedste
Køge - 29. juli 2021 kl. 17:01
Af Anders Fallesen

Egentlig skulle have han slet ikke have spillet den kamp, der hurtigt blev én af de største sportslige oplevelser i karrieren.

Men da en holdkammerats kone var sat til at føde i slutningen af september 1976, og da de danske mestre fra Køge Boldklub alligevel havde tabt første kamp 0-5 i Idrætsparken mod mægtige FC Bayern München, valgte holdkammeraten at blive hjemme.

Det gav plads i kamptruppen til Søren Olsen, midterforsvareren fra den stolte boldklub, som året forinden havde været med til at hjemføre DM-guldet til Køge.

Søren Olsen var imidlertid også ansat som sportsjournalist på DAGBLADET og skulle såmænd have været i München for at skrive om kampen.

- Efter kampen tog jeg hjem til hotellet, mens mine holdkammerater tog i byen og ud til Oktoberfesten, som var i fuld gang. Men DAGBLADET skulle jo have noget hjem om kampen

Søren Olsen om den lidt aparte situation, da han var spillende journalist mod Bayern München

Det endte så med at blive en førstehåndsberetning. For Søren Olsen spillede kampen og skrev så et kampreferat til næste dags DAGBLADET.

- Det var helt grotesk, siger han grinende om et forløb, man nok ikke kommer til at se igen.

- Efter kampen tog jeg hjem til hotellet, mens mine holdkammerater tog i byen og ud til Oktoberfesten, som var i fuld gang. Men DAGBLADET skulle jo have noget hjem om kampen, og der var ikke tv-transmission. Gunnar Nu Hansen var dog dernede for DR P3. Så jeg skulle skrive et nøgternt referat og sendte det så hjem til Ringsted via telefax om natten, siger Søren Olsen og fortsætter:

- Når jeg tænker på det i dag, var det jo fuldstændig vildt, fordi jeg spillede kampen og skrev om det. Men dengang var der ikke nogen, der satte spørgsmålstegn ved det. Vores daværende chefredaktør anede ikke noget som helst om fodbold og kom kun ind på sportsredaktionen engang imellem og sagde et eller andet til os. Men lige denne gang havde bladet jo sparet 4-5.000 kroner på at sende mig derned som journalist, for så var det jo gratis. Og så kom han ind og sagde, »at det var sørme da en fornøjelse, og jeg håber, du havde en rigtig god tur,« fortæller den udsendte midterforsvarer og reporter grinende.

Kendt skikkelse i klubben

73-årige Søren Olsen selv er bestemt ikke hvilken som helst skikkelse i den køgensiske fodboldverden.

Hans far, Boardo Olsen, ét af blot 19 æresmedlemmer i Køge Boldklub, var med i truppen, da Køge Boldklub blev første fodboldklub uden for København til at vinde DM-guld i 1954.

Søren Olsen selv fik debut på førsteholdet i 1968 og nåede samlet 120 kampe for klubben. Højdepunktet var selvsagt klubbens andet DM-guld i 1975, mens også det efterfølgende Europa Cup-eventyr altså står lysende klart i hukommelsen.

Kampen på det olympiske stadion i München endte 2-1 til det stjernespækkede FC Bayern, der stillede med fem verdensmestre. Heriblandt Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness og Karl-Heinz Rummenigge.

- Jeg var fan af både Bayern og Tyskland, modsat nærmest alle andre, som havde holdt med Holland i VM-finalen i 1974, og derfor var det jo helt fantastisk, at jeg skulle være med i den kamp, husker Søren Olsen og fortsætter:

- De stillede med stærkeste hold, og man kan sige, at det ikke var så vigtigt, for de havde jo vundet første kamp 5-0 (mod Køge Boldklub i Idrætsparken, red.) Men der var 25.000 tilskuere på det olympiske stadion, og de blev skældt ud i aviserne bagefter, fordi de kun vandt 2-1 over os, siger han.

I årene og årtierne efter var Søren Olsen talrige gange i München for at se fodbold, og her fik han mulighed for at interviewe legender som netop Franz Beckenbauer og Gerd Müller.

- Jeg prøvede selvfølgelig lige at snige det ind i samtalen, at »forresten har vi spillet mod hinanden,« og de var begge rigtig søde. Men så spurgte de, hvilket hold jeg spillede for, og da jeg da sagde »Køge,« kunne man godt se, at de ikke lige vidste, hvor det var, griner Søren Olsen.

Optimismen spirer

Han gik i efteråret 2020 på pension efter 54 års arbejde som sportsjournalist og -redaktør på først DAGBLADET og siden 1987 på Politiken.

Søren Olsen følger stadig HB Køge tæt og skriver blandet andet klummen »Ugens Olsen« til HB Køges hjemmeside, hvor fodboldkenderen deler sine synspunkter omkring, hvad der rører sig i klubben.

Han er da også optimistisk, når det kommer til HB Køges fremtid. For med nyansættelsen af de to tidligere landsholdskæmper, Daniel Agger og Lars Jacobsen, der nu udgør klubbens trænerteam, peger meget i den rigtige retning. Derudover blæser der generelt positive vinde omkring klubben, som i forsommeren sensationelt vandt DM-guld med kvindeholdet.

Dertil kommer den fortsatte udbygning af Køge Idrætspark, som nok har fjernet en del minder og historie fra den gamle boldklub. Men som også kan være med til at udvikle 1. divisionsklubben i den rigtige retning - og forhåbentlig danne base for, at klubben kan sikre tilbagevenden til Superligaen inden for de kommende tre år, som målsætningen foreskriver det.

- Jeg synes, at det nye stadion er rigtig godt, og det kommer til at blive endnu bedre. Og hvis vi gerne vil op i Superligaen og være blandt de allerbedste, hvilket vores historie fortæller os, at vi bør være, så synes jeg, at det er de rigtige træk, der er foretaget

Søren Olsen om HB Køges fremtid

- Jeg synes, at det nye stadion er rigtig godt, og det kommer til at blive endnu bedre. Og hvis vi gerne vil op i Superligaen og være blandt de allerbedste, hvilket vores historie fortæller os, at vi bør være, så synes jeg, at det er de rigtige træk, der er foretaget. Man kan også se, at begejstringen er stigende blandt sponsorerne og alle omkring klubben, siger Søren Olsen og nævner igen DM-guldet til kvinderne og træneransættelsen som gevaldige rygstød.

- Det er vildt spændende med Agger og Lars Jacobsen, og samtidig må man sige, at de er under stort pres. Det er klart, at de gerne skal gøre det godt, hvis de på et tidspunkt vil videre i deres trænerkarrierer, og det kan da også være godt for Køge, siger han.

En rigtig fodboldby

Den østsjællandske købstad fortjener at forstærke sin plads på fodboldlandkortet, mener Søren Olsen. Fraregner man traditionsklubberne i hovedstadsområdet, er Køge absolut én af mest berømmede og velrenommerede byer på Sjællandskortet, påpeger han.

- Køge er en fodboldby, og hvis man sammenligner med eksempelvis Roskilde, som er en større by, har de i stedet været fantastiske til roning, håndbold, boksning og cykling. Men et godt fodboldhold har de af en eller anden grund aldrig rigtig haft. Når man gennem mange år har haft et godt fodboldhold med dygtige trænere og ledere, vil alle drenge og piger jo spille fodbold, siger han.

Hvem ved, om dagens Køgetalenter en dag får mulighed for at stå over for nogle af verdens bedste, som Olsen selv gjorde det med Beckenbauer og Müller.

Modsat Søren Olsen får de dog næppe chancen for selv at skrive kampreferatet til avisen dagen efter.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk