18. maj 2021
Nabo til byggeriet John Kellberg (venstre) og byrådsmedlem Torben Haack (højre) var begge på Strandpromenaden i Køge i går mandag for at ytre deres utilfredshed med både støj og vibrationer. Foto: Simon de Visme
Nabo til byggeriet John Kellberg (venstre) og byrådsmedlem Torben Haack (højre) var begge på Strandpromenaden i Køge i går mandag for at ytre deres utilfredshed med både støj og vibrationer. Foto: Simon de Visme
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udvalgsformand om byggestøj: - Vi er nødt til at leve med fortidens synder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvalgsformand om byggestøj: - Vi er nødt til at leve med fortidens synder
Køge - 03. juli 2018 kl. 18:02
Af Simon de Visme

Endnu en gang er der kritik af boligbyggeriet på Søndre Havn i Køge, der får skylden for at støje markant, skabe rystelser i dagligstuen og få de nærliggende huse til at revne. Hos Enhedslisten erkender man, at generne er tilstede.

arrow Læs også: Minister skal se på byggevibrationer og handlemuligheder

- Komfortvibrationer kan sagtens virke meget voldsomme. Jeg har selv siddet hos en partikollega på Strandpromenaden og drukket kaffe, da bøgerne pludselig var ved at falde ud af reolen. Det er borgere, som lever med store gener i deres hverdag, erkender Niels Rolskov (EL), formand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune

Han peger dog på, at der er forskel på de såkaldte komfortvibrationer, der ikke kan undgås, og deciderede byggeskadelige vibrationer. Rolskov var selv forbi Strandpromenaden i fredags for at tale med beboerne, og han mener, at politikerne har forsøgt at imødekomme kritikken.

Får ikke effekt nu og her

Han nævner blandt andet den seneste rapport fra COWI, som politikerne i udvalget har bestilt. Rapporten argumenterer for, at bygherrerne godt kan benytte alternative funderingsmetoder, som støjer og vibrerer mindre end den klassiske nedramning af spunspæle, uden at det får udgifterne til byggeriet til at stige markant.

- Vi har arbejdet for at finde nye løsninger, men det er klart, at vi lever med fortidens synder i øjeblikket. Hvis der skal bruges mere skånsomme metoder, skal det planlægges inden, at arbejdet går i gang, forklarer Niels Rolskov og uddyber:

- Det går nok et godt stykke tid, før rapporten fra COWI får effekt, for bygherrerne skal have det med i deres projekteringer. De kan ikke skifte metode midt i byggeriet, men jeg håber, at de næste byggerier får implementeret de nye metoder.

Støjgrænse er et gennemsnit

I det pågældende område på Søndre Havn, hvor der i øjeblikket bankes spuns i jorden, er der ifølge forvaltningen ingen dispensation til at overskride støjgrænsen på 70dB.

Det har fået naboerne til byggeriet op i det røde felt, for de har selv målt støj på over 80dB.

Men ifølge både udvalgsformanden og teknisk forvaltning i Køge Kommune er der ikke tale om en firkantet støjgrænse, som aldrig må overskrides. I stedet beregner man støj-gennemsnit over hele dagen, der ikke må nå over de 70 dB.

På vegne af entreprenørerne måler et professionelt firma støjen, og dagens målinger bliver herefter lagt ind i et computerprogram, som udregner gennemsnittet. Derfor er det reelt umuligt for beboerne blot at stå og måle støjen.

- Der er tale om et gennemsnit over en hel arbejdsdag. Beboerne kan sagtens måle ti minutter, hvor støjen er over 80 dB, men det er først, når dagen er slut, at man regner gennemsnittet ud og kigger på, om grænsen er overholdt, forklarer Niels Rolskov.

Helt normalt

Reglerne er ifølge kommunens forvaltning helt normale på området, hvor man følger Miljøstyrelsens vejledninger.

Samtidig bliver det slået fast, at ingen bygherrer i det pågældende område den seneste tid har overskredet hverken støj- eller vibrationsgrænser. Det var dog indtil i går mandag, hvor noget tyder på, at der er sket en overskridelse, fortæller forvaltningen, der er i gang med at undersøge sagen.

arrow Vil beskytte borgerne: Slut med store byggerier i sommerferien
16. august 2019 kl. 17:02 Opdateret: kl. 13:43
arrow Søndre Havn: Venstre fastholder kritik og bekymring
15. august 2019 kl. 14:45 Opdateret: kl. 13:26
arrow Borgmester svarer igen: Venstre blander to ting sammen
14. august 2019 kl. 17:02 Opdateret: kl. 14:02
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk