
Skoleleder Thomas Kielgast fra Hastrupskolen i Køge er ikke et sekund i tvivl.
13-årige Atcharapan »Mint« Yuangyai er allerede fuldt integreret i Danmark, fortæller han til DAGBLADET.
Thomas Kielgast har ikke set den 18 sider lange afgørelse, der ligger til grund for udvisningen af Mint. Til gengæld har han fra nærmeste hold fulgt hendes hastige udvikling i det knap halvandet år, hun har været elev på hans skole.
- Mint er en super skøn og dygtig pige, som er fuldt ud integreret i Danmark. Hun taler fint dansk, går nu i en normal folkeskoleklasse og gebærder sig som enhver anden etnisk dansk pige på 13 år ville. Hun kommer gennem skoleforløbet på en normal og fornuftig måde og ville derefter kunne tage først en ungdomsuddannelse og siden en videregående uddannelse, alt efter hvilke interesser hun har. Det er det faktuelle i denne sag, siger Thomas Kielgast, der foruden sit job som skoleleder desuden er gruppeformand for SF i Køge Byråd.
Han fortæller til DAGBLADET, at man på Hastrupskolen har kørt i to forskellige spor i forsøget på at håndtere udvisningssagen bedst muligt. Dels har personale og ledelse søgt at skabe så almindelig og hverdagsagtig en situation som muligt for at give både Mint og hendes skolekammerater en tryg og god hverdag.
Og dels har man på alle andre linjer søgt at påvirke sagen for at få ændret beslutningen.
- Vi har sat alle sejl til i forsøget på at finde mennesker, der kunne hjælpe til med at få omstødt afgørelsen, siger Thomas Kielgast, der blandt andet har drøftet sagen med sin partikollega på Christiansborg, Jacob Mark, som onsdag stillede spørgsmål til minister Inger Støjberg.
Fredag holdt de i Mints ånd en stille og rolig foreløbig afslutning på hendes skolegang på Hastrupskolen. Det blev med vilje holdt helt nede på jorden, og Mint var sammen med sine venner i modtageklassen, så hun kunne tage afsked, fortæller skolelederen.
- De havde det hyggeligt, men det er jo tungt og forfærdeligt, at hun skal rejse. Det er en frygtelig, frygtelig sag, siger Thomas Kielgast til DAGBLADET.
Og så er vi tilbage ved Udlændingenævnets afgørelse, som tirsdag slog fast, at Mint havde seks dage til at forlade Danmark, da man ikke vurderer, at der er tilstrækkeligt stærkt grundlag for, at hun kunne integreres i Danmark, samt at hun har større tilknytning til Thailand end til Danmark.
- Jeg ved ikke, hvordan man laver disse undersøgelser, som man træffer beslutninger som denne ud fra. Men jeg kan sige, at ingen har bedt os her på Hastrupskolen om at udtale sig om Mints faglige niveau eller mulighed for at integrere sig, siger han og fortsætter:
- Vi kan ikke lave om på, at hun kun har været i Danmark i et lidt over et år, eller at hun også har familie i Thailand. Men jeg kan sige, at hendes papfar Frank og mor Ratre skaber en god og stabil hverdag og struktur omkring hende, at Mint kommer i skole hver dag, at hun er en helt almindelig pige, der er mild, rar og venlig, siger Thomas Kielgast til DAGBLADET.
Mint og hendes mor ventes på mandag at sætte sig ombord på flyet mod Bangkok, men på Hastrupskolen forventer man at se Mint igen om cirka tre måneder.
- Og vi er klar og glæder os til, at hun kommer tilbage. Så får hun et lille »brush up« på dansk, for det er klart, at når man ikke taler dansk i noget tid, kan der forsvinde nogle ord. Men det er vores håb, at hun snart kan komme tilbage på permanent basis, siger skolelederen, som dog ikke kender de nærmere juridiske omstændigheder omkring det videre forløb.
- Som et almindeligt, dansk menneske kan jeg dog godt reflektere over, hvad det er, der sker i sådanne sager. Vi har set andre lignende sager, hvor velintegrerede piger og drenge udvises på et forunderligt grundlag, og det kan undre, når man ser på, hvem der ellers får lov at være i Danmark. I Mints sag kan jeg faktuelt stå inde for, at hun har alle kompetencer til at kunne brødføde sig selv, når hun når den alder. Så jeg spørger da mig selv, hvad det er, vi som samfund har gang i, siger Thomas Kielgast til DAGBLADET.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her