20. september 2021
Det vil være en katastrofe for kommunen og skatteborgerne, hvis Argo-forbrændingsanlægget i Roskilde som foreslået skal lukke, lyder det fra et enigt Køge Byråd. Foto: Hans-Jørgen Johansen
Det vil være en katastrofe for kommunen og skatteborgerne, hvis Argo-forbrændingsanlægget i Roskilde som foreslået skal lukke, lyder det fra et enigt Køge Byråd. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skarp kritik af truende lukning: - En potentiel katastrofe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Skarp kritik af truende lukning: - En potentiel katastrofe
Køge - 27. januar 2021 kl. 13:37
Af Anders Fallesen

Makværk. Vanvid. Katastrofe. Politisk bestillingsarbejde. En frygtelig proces.

arrow Læs også: Debat: Samlet byråd: Vi kommer ikke til at lukke Argo

Der blev ikke holdt igen med de store ord på tirsdagens virtuelle byrådsmøde, da den særdeles omstridte sag om det lukningstruede Argo-forbrændingsanlæg i Roskilde var på dagsordenen. Særligt måden, som sagen har kørt hen over de ni ejerkommuners hoveder på, har chokeret byrådet. Dertil kommer stor kritik af det analysearbejde, der er grundlaget for, at anlægget nu bliver indstillet til lukning af Kommunernes Landsforening (KL).

Sagen kort
  • En kommende nedlukning af ti af Danmarks affaldsanlæg har i den senere tid mødt stor kritik.

  • Ni sjællandske ejerkommuner bag Argo, herunder Køge Kommune, er fuldkommen uforstående over, at Argos affaldsanlæg i Roskilde, der er et af landets nyeste, mest effektive og mest klima- og miljøvenlige anlæg, er udpeget som et af de lukningstruede.

  • Argos bestyrelsesformand, Solrødborgmester Niels Hörup (V), kaldte det i DAGBLADET mandag »helt vanvittigt,« at man overvejer at lukke anlægget i Roskilde. Han kritiserede samtidig det analysearbejde, som er udført af et konsulentbureau for Kommunernes Landsforening og mente, at det er »fejlbehæftet, mangelfuldt og lige til skraldespanden.« Anlægget er ifølge Argoformanden »state of the art.«

  • Hensigten bag den planlagte nedlukning af ti affaldsanlæg har ellers været at udpege de mindst effektive og mindst miljørigtige affaldsanlæg i Danmark og dreje nøglen om på dem. Det er sket efter et politisk forlig i Folketinget, hvor omdrejningspunktet var at begrænse affaldsforbrænding og fremme sortering samt genbrug.

  • I 2026 vil Argos forbrændingsanlæg have en samlet gæld på 930 millioner kroner, og heraf udgør Køge Kommunes andel ifølge økonomiforvaltningen cirka 168 millioner kroner.

Borgmester Marie Stærke (S) erklærede sig meget overrasket og skuffet over netop KL's ageren i sagen, fordi man ikke som lovet har inddraget ejerkommunerne i processen, inden beslutningen om at indstille til lukning blev taget.

- Og når anlægget samtidig er et af de mest effektive og moderne anlæg, der leverer fjernvarme til tusindvis af borgere, giver det endnu mindre mening for mig, sagde hun på byrådsmødet, hvor der var rørende politisk enighed om, at Køge Kommune skal bakke op Argo-anlæggets redning.

Argo ejes i fællesskab af Roskilde, Køge, Holbæk, Kalundborg, Solrød, Greve, Odsherred, Solrød og Stevns kommuner.

35.000 lastbiler ekstra

Konservatives gruppeformand, Thomas Kampmann, kaldte den mulige lukning for en »potentiel katastrofe« og var særlig kritisk over, at KL i hans øjne har baseret deres indstilling på en ganske mangelfuld rapport.

- Vi mener, at det er en helt forkert beslutning og håber da, at man vil stoppe vanviddet. Det vil desuden presse prisen op for forbrugerne og øge miljøpåvirkningen, fordi man i så fald vil skulle sende yderligere 35.000 lastbiler årligt ind til andre forbrændingsanlæg i eksempelvis København, der i forvejen er stærkt belastet trafikmæssigt, sagde Thomas Kampmann.

Enhedslistens Niels Rolskov appellerede til, at forligsparterne bag aftalen på Christiansborg vil genoverveje og allerhelst genåbne forliget. Det er således aftalen om en grønnere affaldssektor, der har ført til, at man har bedt KL om at udpege ti affaldsanlæg, som bør lukkes.

Fra Radikale Venstres Mette Jorsø lød der på byrådsmødet kritik af den »groteske sag,« som hun frygter kan spænde ben for mange af de andre positive tiltag, som Køge Kommune ellers foretager sig på klima- og miljøområdet. Eksempelvis arbejdet med den strategiske energiplan.

Enorm gæld udestår

Ender det med en lukning af Argo i 2026, vil de ni ejerkommuner til den tid sammenlagt have en gæld på 930 millioner kroner i anlægget. Køges andel af gælden vil ifølge beregninger fra forvaltningen være omtrent 168 millioner kroner.

Netop det fremhævede Erik Swiatek (S) også på byrådsmødet, og som bestyrelsesmedlem i Argo kaldte han planerne for »bestillingsarbejde, som ikke har en pind med bæredygtighed at gøre.«

Liberal Alliances Jeppe Lindberg fortsatte på den høje klinge; han mener således, at der er tale om et »politisk overgreb på Sjælland fra regeringen, udført af KL.«

- Og det skal de ikke have lov at liste sig ud af. Man gør dette, fordi den overdimensionerede skibakke (Amager Ressourcecenter, red.) skal have noget affald ind i sig for at kunne løbe rundt, og det vil jeg personligt ikke finde mig i. Samtidig må det da give et ramaskrig i de københavnske medier, når de finder ud af, at yderligere 35.000 lastbiler hvert år skal køre ind gennem København, sagde han.

DF's Anders Ladegaard Bork mener, at der er tale om afvikling i en størrelsesorden, som ingen sjællandsk politiker kan bakke op om, og Venstres Ken Kristensen appellerede til, at alle byrådets partier nu tager fat i deres kolleger på Christiansborg for at påvirke beslutningen i en favorabel retning.

Fra KL's formand for Miljø- og Forsyningsudvalget, Frederikshavnborgmester Birgit S. Hansen (S) lyder det i et skriftligt svar til DAGBLADET, at KL først sent kom ind i processen, og at der bestemt ikke var tale om nogen drømmeopgave. Hun oplyser desuden, at afgørelsen om Argo-anlægget og de ni andre lukningstruede anlæg nu er ude af KL's hænder.

Beslutningen ligger derimod hos Energistyrelsen og forligsparterne bag aftalen om en grønnere affaldssektor i 2030. Planen herfra er, at Energistyrelsen træffer endelig beslutning om, hvorvidt man vil følge KL's indstilling den 12. februar, og derefter skal forligskredsen godkende eller forkaste forslaget i Folketinget.

arrow Energiordfører: Lukning af energitårn lyder dyr
28. januar 2021 kl. 17:36 Opdateret: kl. 14:39
arrow Mulig ARGO-lukning: Håber man kommer til fornuft
28. januar 2021 kl. 12:27 Opdateret: kl. 10:13
arrow Lukning af energitårn: Nu svarer KL på kritikken
27. januar 2021 kl. 08:28 Opdateret: kl. 08:51
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk