12. juli 2020
Seniorrådets formand, Nadia Sandberg, forstår ikke, hvorfor rådet ikke bliver mere brugt af kommunen.
gallery icon

Se billedserie

Seniorrådets formand, Nadia Sandberg, forstår ikke, hvorfor rådet ikke bliver mere brugt af kommunen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Seniorrådet føler sig glemt - kommune lover bedring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seniorrådet føler sig glemt - kommune lover bedring
Køge - 30. juni 2020 kl. 16:00
Af Lars Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Køge Seniorråd føler sig glemt i en række sager, og nu prøver de at råbe kommunen op.

Efter en pause på tre måneder siden det sidste fysiske møde i Køge Seniorråd, var der nok at tage fat på i forhold til de ældre i Køge. Specielt omkring corona.

Alle seniorrødderne har naturligvis fulgt flittigt med i pressen undervejs i forløbet, og to gange har Seniorrådets formand, Nadia Sandberg, kontaktet forvaltningen for at få svar på et par konkrete spørgsmål - hvordan er det egentlig gået i Køge Kommune under Corona-krisen? Og hvordan ser det ud nu?

- Og vi har skam også fået svar - de samme som vi vist allerede havde læst i pressen, siger Nadia Sandberg.

- Men som Seniorråd havde vi håbet på mere kontakt både med politikerne og forvaltningen. For hvor havde det været dejligt, at vi som Seniorråd var blevet spurgt til råds, eller i det mindste blevet hørt, for vi er her, og vi har erfaring samt viden og kompetencer, som vi rigtig gerne øser ud af.

- Faktisk sidder vi alle sammen med en stor ærgrelse: Hvad gør vi mon forkert, siden vi bliver glemt, spørger formanden

Hellere medspillere end modspillere

Nadia Sandberg peger også på, at Seniorrådet i referater fra Ældre- og Sundhedsudvalget kan læse, at man i Køge Kommune har fået tilsagn om et tilskud til bedre bemanding i hjemmeplejen.

- Gad vide hvordan de penge bliver fordelt?, spørger hun og fortsætter:

- Der arbejdes også i kommunen - kan vi læse os til - med etablering af friplejehjem. Mon vi i Seniorrådet vil blive hørt om det?

- Det kunne være så godt at blive hørt tidligt i processen, og tænk hvis Køge Kommune kunne få os som medspillere i stedet for som modspillere. Det er faktisk den følelse, vi sidder med i Seniorrådet lige nu, siger en undrende og ærgerlig formand.

Hjælp til ensomme
Der er dog også positive ting at berette om, idet Seniorrådet er blevet kontaktet af en specialkonsulent fra Køge Kommune, der ønskede at høre, hvad rådet mener om den million kroner, der er blevet afsat til bekæmpelse af ensomhed.

- Vi har tidligere - uopfordret- skrevet et kort høringssvar til Ældre- og Sundhedsudvalget om emnet. Her gjorde vi opmærksom på at beløbet naturligvis skal gå direkte til aktiviteter og ikke bare til administration eller telefonkæder, fortæller Nadia Sandberg.

- På mødet drøftede vi derfor rigtig mange gode tiltag til at bekæmpe ensomhed - de fleste anderledes og uortodokse - og vi vil nu tilbyde at være med i planlægningsgruppen. Så bliver det spændende, om vi får foretræde.

Det blev også vendt på mødet, at de midler, som Folketinget sender ud via en sommerpakke til at sikre aktiviteter for ældre, måske kunne medtages i forhold til at hjælpe »de rette« ensomme.

Håber på rigtigt valg
Til slut tog Seniorrådet hul på drøftelser om det kommende valg til Seniorrådet i 2021.

- Vi er helt enige om at insistere på at gennemføre valget som »fremmødevalg« - samtidigt med og efter samme opskrift som det almindelige kommunalvalg, siger Nadia Sandberg.

- Fremmødevalg medfører langt større valgdeltagelse, langt bedre synlighed blandt 60+ borgerne, og langt højere demokratisk værdi.

- Undersøgelser har vist, at denne form ikke koster mere end brevafstemning, og Køge Kommune bør være moderne nok til også at kunne indføre denne valgform, så vi glæder os til at drøfte valget med kommunen, slutter formanden.

Formand lover dialog og bedring

Seniorrådets opråb bliver taget meget alvorligt af formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Bent Sten Andersen (DF).

- Jeg er ked af at høre, at Seniorrådet oplever sig som usynlig. De er et vigtigt råd med bred viden og erfaring fra ældreområdet, som vi bestemt sætter stor pris på i Ældre- og Sundhedsudvalget, siger han.

- Jeg vil derfor gerne i dialog med Seniorrådet om, hvordan vi i endnu højere grad får involveret deres viden og erfaringer, ligesom vi meget gerne vil drøfte Seniorrådsvalget i 2021 og andre ældrepolitiske spørgsmål.

I forhold til sagen om friplejehjem, understreger Bent Sten Andersen, at den indtil videre mest hare været en politisk diskussion om, man overhovedet skulle gå videre med sagen.

- Men det blev vi enige om at gøre, og nu er der rig mulighed for at komme med input, siger han.

- Det glæder mig også, at Seniorrådet gerne vil bidrage til arbejdet med ensomheds-millionen. Det er et vigtigt arbejde. vi har foran os, og vi har brug for alle gode kræfter.

Bent Sten Andersen slår fast, at Seniorrådet bliver hørt om forskellige tiltag, der vedrører ældre, for eksempel budgettet eller serviceniveauet på sundheds- og ældreområdet.

- Men nu skal vi da have en snak med Seniorrådet om, vi har fundet den rette balance, lover han.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk