12. juli 2020
Seniorrådet i Køge Kommune efterlyser flere plejehjemspladser og flere varme hænder i ældreplejen. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Seniorrådet i Køge Kommune efterlyser flere plejehjemspladser og flere varme hænder i ældreplejen. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Seniorråd er ude med riven - udvalgs-formand afviser kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seniorråd er ude med riven - udvalgs-formand afviser kritik
Køge - 22. marts 2019 kl. 13:44
Af Lars Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Længst mulig i eget hjem har været Køge Kommunes politik i 40 år. Såmænd en udmærket tanke. Men den kræver at to forudsætninger opfyldes.

- Den ene er, at der støttes op om de ældre hjemmeboende med henblik på et værdigt hverdagsliv med høj kvalitet, hvilket ikke mindst tilvejebringes ved hjælp af tilstrækkeligt med »varme hænder«.

- Den anden er, at der så skal være plads på et plejecenter, når hensynet til pensionisten - og de pårørende - kræver det.

Sådan lyder det fra formand Nadia Sandberg efter det seneste møde i Seniorrådet i Køge Kommune, og hun fortsætter:

- På begge parametre dumper Køge Kommune desværre.

- De hjemmeboende får ikke den hjælp, de har behov for og ventelisten til plejehjem vokser. Specielt er situationen for de demente og deres familier ganske alvorlig, siger Nadia Sandberg.

- Seniorrådet stiller sig derfor i spidsen for et krav om øjeblikkelig igangsættelse af næste etape af plejecenter-byggeriet i Køge Nord.

Seniorrådets kritik understøttes af en nylig rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der blandt andet viser, at færre ældre modtager praktisk hjemmehjælp.

Tallene viser et fald fra 43 procent i 2007 til kun 25 procent i 2017.

Rapporten viser desuden, at for de svageste ældre var det i 2007 knapt hver tredje, der slet ikke modtog praktisk hjælp, mens det tal i 2017 var steget til 47 procent. Altså næsten halvdelen.

Formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Bent Sten Andersen har ikke kunnet få de tilsvarende konkrete tal for Køge Kommune hos forvaltningen, men han mener ikke, problemet er så stort i kommunen.

- Jeg kan ikke se, at antallet af svage ældre, der ikke modtager hjælp, er steget, og vi har de seneste tre år ligger forholdsvist konstant på samme niveau som gennemsnittet for landstallene, forklarer han.

- Og jeg er nødt til at sige, et jeg bestemt ikke er bekendt med, at der her i kommunen sidder en stor gruppe ældre, som ikke kan få den hjælp, de gerne vil have.

- Det vil i den grad være imod min holdning som både udvalgsformand og medlem af Dansk Folkeparti, hvor ældre-velfærd jo netop er en af mærkesagerne, understreger Bent Sten Andersen.

Han forklarer videre, at ældreplejen bliver fulgt meget nøje, og at Ældre- og Sundhedsudvalget allerede i den kommende weekend på et ekstraordinært møde blandt andet skal snakke om kommende strategi på hele ældre-området.

- Vi skal også se på en helt ny analyse af hele kapacitetsniveauet på plejehjems-området, hvor vi ganske rigtigt i langt tid har haft for høje tal på ventelisterne, erkender Bent Sten Andersen.

- Det håber vi, at det nye byggeri i Køge Nord vil hjælpe en hel del på, men hvis vi stadig står med for høje tal på ventelisterne, så er vi klar til at tage handling.

- Så alt i alt er jeg godt tilfreds med den måde, vi håndterer ældre-området på, siger han.

- Jeg siger ikke, at vi er perfekte, men vi er helt sikkert på rette vej - både med hensyn til at bruge langt færre penge til vikarer og til at få ansat nye og engagerede medarbejdere.

Med hensyn til Seniorrådets krav om flere plejehjems-pladser, understreger Bent Sten Andersen, at det ikke er viljen, der mangler hos kommunen, men at man risikerer at ramme det nok så berygtede anlægsloft.

- Regeringen har jo sat en grænse for, hvor meget vi som kommune må bruge om året på anlæg og drift, så derfor er det ikke altid muligt for os at lave alle de udvidelser, som vi gerne vil, siger han.

- Derfor skal vi også nu til at afsøge mulighederne for eventuelt at få private firmaer til at bygge og drive plejehjem, hvor vi som kommune så kan leje os ind.

- Men det skal i så tilfælde selvfølgelig være plejehjemspladser med nøjagtigt samme standard som de kommunale, slår udvalgsformanden fast.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk