15. oktober 2021
Dagbladet B.T. kan onsdag fortælle, at der gennemsnitligt kun afsættes seks timer til at integrationsvurdere børn som Mint, til trods for at Udlændingestyrelsen i snit bruger 305 dage på at behandle familiernes ansøgninger. Oplysningen ryster Mints danske papfar, Frank Thøgersen. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Dagbladet B.T. kan onsdag fortælle, at der gennemsnitligt kun afsættes seks timer til at integrationsvurdere børn som Mint, til trods for at Udlændingestyrelsen i snit bruger 305 dage på at behandle familiernes ansøgninger. Oplysningen ryster Mints danske papfar, Frank Thøgersen. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Seks timer afsættes der til at integrationsvurdere børn som Mint

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seks timer afsættes der til at integrationsvurdere børn som Mint
Køge - 05. december 2018 kl. 13:42
Af Anders Fallesen

Seks timer.
Det er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Udlændingestyrelsen, når sager som 13-årige Mints skal behandles. Når børns eventuelle fremtid i Danmark skal afgøres.

arrow Læs også: Mint-lov vedtaget: - Fornuften har sejret

Det skriver dagbladet B.T. i onsdag, efter at avisen har set nærmere på de bemærkninger, som Udlændingestyrelsen præsenterede, da den aktuelle lovgivning blev ændret i 2016. Her fjernede man to-årsreglen, hvilket betød, at alle udenlandske børn over otte år, som kommer til Danmark via familiesammenføring skal igennem en integrationsvurdering. Hvilket altså var tilfældet for dengang 12-årige Mint, da hun i foråret 2017 kom fra hjemlandet Thailand til Køge.

- Jeg er i chok over, at sagen ligger hos styrelsen i syv-otte måneder, og så bruger de reelt kun seks timer - altså mindre end en arbejdsdag - på en afgørelse, der er så vigtig for os, siger Mints papfar Frank Thøgersen onsdag til B.T.

Betalte 6.500 kroner

Avisen fortæller videre, at styrelsens gennemsnitlige sagsbehandlingstid i denne type sager er på 305 dage.

De nye oplysninger gør Frank Thøgersen både rystet og vred, når han samtidig reflekterer over, hvor meget energi og tid familien selv har brugt på at skaffe alle sagens oplysninger.

- Når man tænker på, hvor meget vi andre bruger på at få fat i og få oversat de dokumenter, som de har bedt os om... Det har jo taget Ratree (Mints mor, red.) flere måneder at skaffe dokumenterne. Hun er rejst til Bangkok flere gange, fordi man i Thailand ikke bare lige kan klare den slags med NemID. Og så har de kun brugt seks timer på at kigge på det, siger han til B.T.

Frank Thøgersen forklarer tillige, at familien har betalt for at få deres sag behandlet af Udlændingestyrelsen.

- Jeg bliver sgu lidt harm. Jeg betaler jo også 6.500 kroner for det, så de får da en flot timeløn, siger han.

B.T. skriver desuden, at »Udlændingestyrelsens bemærkninger til lovforslaget fra 2016 ikke er en opgørelse over, hvor meget tid man har brugt på sagerne, men derimod en vurdering af hvor meget de konkrete sager ville komme til at belaste Udlændingestyrelsen efter lovændringen.

Udlændingestyrelsen anfører i bemærkningerne, at den ændrede lovgivning vil betyde en øget arbejdsbyrde, således at hver enkelt sag vil tage to timer mere at behandle. Altså i alt seks timer, hvor det tidligere var fire timer. Årsagen er ikke beskrevet klart.«

Styrelsen har over for avisen ikke kunnet uddybe yderligere, hvad man bruger den konkrete arbejdstid på, når sagerne behandlet.

Grundig vurdering?

De nye oplysninger vækker stor undren i oppositionspartierne SF og R, som ikke var med folketingsflertallet bag lovændringen i 2016.

SF's Jacob Mark, børneordfører og gruppeformand for partiet, mener på ingen måde, at der er belæg for at sige, at der laves en »grundig individuel vurdering,« som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ellers tidligere har kaldt det.

- Det er helt urealistisk at lave en reel vurdering på bare seks timer af, om et barn kan integreres i Danmark. Og slet ikke på fire timer, som det åbenbart var før. Det bekræfter jo, at der er tale om skrivebordsvurderinger, hvor man ikke taler med børnene eller familierne, siger Jacob Mark til B.T.

De Radikale har samme holdning.

- Når man ser denne arbejdstid, så undrer det mig, at det tager over 300 dage at svare. Desuden er det mærkeligt, at man skal betale et højt gebyr, siger partiets integrationsordfører Andreas Steenberg til B.T. og fortsætter:

- Det er ikke en sagsbehandling, hvor man går grundigt ind og laver en vurdering. Heller ikke, hvis man leder efter børn, der har gået på koranskole, som ministeren jo frygter, siger han.

Antallet af arbejdstimer bekymrer dog ikke integrationsminister Inger Støjberg (V), som heller ikke mener, at den konkrete arbejdstid kan sættes så firkantet op, som det fremlægges.

- Lad mig slå fast, at jeg har fuld tiltro til Udlændingestyrelsens sagsbehandling og tilrettelæggelsen heraf. Som det fremgår af lovforslaget, der henvises til, er der tale om gennemsnitlige sagsbehandlingstider. Der kan således være sager, der kan afgøres hurtigere, og sager, der tager væsentlig længere tid end gennemsnittet, lyder det i et skriftligt svar fra Inger Støjberg til B.T.

arrow Lov er vedtaget: Nu kan Mint blive i Danmark
19. december 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 11:05
arrow Møde: Mattias Tesfaye fortæller om udlændingepolitikken
17. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 14:58
arrow Mints papfar tager hatten af for politikere trods udvisning
15. november 2019 kl. 00:13 Opdateret: kl. 19:14
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk