15. maj 2021
Landet over tryktestes vaccinationscentre i dag mandag ved at tage imod ekstra mange borgere. I Herfølgehallen drejer det sig om 1706 personer, som i løbet af dagen skal have et stik med vaccinen. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Landet over tryktestes vaccinationscentre i dag mandag ved at tage imod ekstra mange borgere. I Herfølgehallen drejer det sig om 1706 personer, som i løbet af dagen skal have et stik med vaccinen. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne fra store vaccinedag: 1.700 lokale får første stik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne fra store vaccinedag: 1.700 lokale får første stik
Køge - 12. april 2021 kl. 12:10
Af Simon de Visme

Det er mandag formiddag klokken 10.30, og parkeringspladsen foran vaccinationscentret i Herfølgehallen er cirka halvt fyldt med biler. En mindre kø af omkring 20-30 personer står tålmodigt og venter i formiddagsolen foran et par ansatte i gule veste.

Selvom der herfra endnu er en kort gåtur hen til selve hallens indgang, må de vaccinationsparate borgere vente i kø på parkeringspladsen, indtil der er færre mennesker nede ved indgangen og inde i hallen.

- Der må forventes lidt ekstra ventetid, lyder det fra en af de ansatte i de gule veste.

I alt skal flere end 101.000 mennesker testes i dag mandag på de danske vaccinationscentre landet over. Det sker som en slags generalprøve for at teste om bookingsystemet, forholdene ved ankomsten, flowet gennem centrene og den efterfølgende observation fungerer efter hensigten og fremover kan håndtere endnu flere mennesker end i dag.

Vigtig viden

Inde på Herfølgehallens gulv står Henrik Dyhr iført et lyseblåt mundbind og overvåger situationen. Han er konstitueret leder af vaccinationscentret og har med spænding set frem til den store vaccinedag. Klokken 7.55 åbnede dørene for borgere i gruppen +70 år, som skal have deres første stik, og da DAGBLADET Køge er forbi ved 10-tiden, er der ingen problemer. Faktisk er man ti minutter foran planen, fortæller Henrik Dyhr.

- Lige nu kommer folk til før end beregnet, og vi har været spændt på, hvordan det ville gå, så det er dejligt, at det indtil videre går hurtigt, siger han.

Fra borgerne ankommer til indgangen ved Herfølgehallen har man beregnet med i alt 25-30 minutter per person, hvilket også er inklusiv de 15 minutters observation efter vaccinestikket. For Henrik Dyhr og de ansatte handler dagen om at teste, hvordan vaccineringen i stor skala fungerer hurtigst muligt, uden at det går ud over omsorgen over for borgerne.

- Vi kommer til at evaluere efterfølgende og se på, hvorvidt vi kan indrettes os anderledes, eller hvor der kan opstå problemer eller flaskehalse. Den viden tager vi også med bagefter og kommunikerer videre til regionen. Vidensdelingen er nemlig vigtig, både for os men også fra de andre kommuner, fordi vi kan lære af hinanden, påpeger Henrik Dyhr.

- Rimelig hurtigt

Ifølge Region Sjælland vaccinerer man i dag omkring 16.900 borgere i regionens 17 eksterne vaccinationscentre. Dem er der et af i hver af regionens 17 kommuner, ligesom der også vaccineret på regionens interne vaccinationscentre på sygehusene i Holbæk, Slagelse, Roskilde og Nykøbing F.

En af de mange borgere, som i dag har fået første stik i Herfølgehallen, er Bent Hansen på 75 år. Han har taget plads på en af plastikstolene i observationsområdet, hvor han skal vente i 15 minutter for at afvente eventuelle reaktioner på vaccinen. Han oplevede ingen problemer trods de ekstra mange vaccineringer.

- Jeg synes, det gik udmærket. Det var rimeligt hurtigt, og jeg mærkede ingen stress undervejs, fortæller han.

Den nuværende grænse

Den 26. februar gennemgik regionerne en lignende generalprøve, hvor der i alt blevet givet 35.000 stik landet over. Derfor er det mange steder - inklusiv i Herfølgehallen - i dag en tredobling af antallet af borgere, som skal have vaccinen.

Alligevel er ikke så mange ting anderledes, forklarer Henrik Dyhr. Der er selvfølgelig forholdsvis flere ansatte på arbejde - i alt 62 - og der er ekstra folk til at guide borgerne i den rigtige retning, hvis de overser skiltningen. I Herfølge er det udelukkende vaccinen fra Pfizer, som bliver givet, og antallet af borgere, som fremover kan komme igennem vaccinecentret, afhænger både af kapaciteten i hallen og antallet af vacciner, der bliver leveret.

- Vi har flere områder i hallen, hvor der skal være plads nok mellem borgerne, så det er et spørgsmål om kapacitet. I øjeblikket er vores maksimale kapacitetsgrænse på de 1.700, indtil man lemper retningslinjerne for afstanden mellem personer, men det er det antal, vi skal op i fremover, fastslår den konstituerede leder af vaccinationscentret.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk