22. april 2019
DAGBLADET Køge overtager den bortviste udstilling af Paul Enøes nøgne kvinder, der blev afvist af lokal lægeklinik. Der er fernisering onsdag. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

DAGBLADET Køge overtager den bortviste udstilling af Paul Enøes nøgne kvinder, der blev afvist af lokal lægeklinik. Der er fernisering onsdag. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne der er for skrappe for lægen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne der er for skrappe for lægen
Opdateret 11. december 2018 kl. 12:39
Køge - 11. december 2018 kl. 12:32
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De måtte ikke hænge hos lægen. Men nu hænger de på DAGBLADET Køge. Avisen viser fra onsdag den udstilling, som kunstneren Paul Enøe i sidste uge blev pålagt af en lokal læge at fjerne, efter at den havde hængt i klinikkens venterum og gangareal i få dage.

arrow Læs også: Stor interesse for udskældte nøgenbilleder

Lægen havde ellers selv inviteret Paul Enøe, der er kendt for at male nøgne kvinder, til at udstille i klinikken, men udtrykte over for ham, at kvindeidealet på billederne ikke svarede til patienterne.

- Jeg vil gerne have, at mine malerier skaber debat. Derfor er jeg så glad for, at DAGBLADET har taget stilling og synes, at billederne er værd at vise. Jeg har fået et rigtig dejligt sted at udstille og det var en spændende udfordring, jeg fik med at udstille der. Det er et sted, hvor der kommer mange forbi og kan se det og danne sig deres egen mening, siger Paul Enøe, der selv bor i Køge.

Det er redaktør på DAGBLADET Køge, Katrine Wied, der har inviteret Paul Enøe til at vise den udstilling frem på avisen, der var for skrap for lægen.

- Jeg må erkende, at jeg blev voldsomt provokeret af, at ikke mindst en læge kan reagere sådan på nøgenhed. Jeg opfatter det som en upassende forskrækkethed over den nøgne krop, som jo blot er et menneske uden tøj på. Det argument, vi har fået at vide var årsag til at kræve udstillingen fjernet, var, at kvindeidealet på billederne ikke svarer til patienterne, angiveligt fordi modellen er slank. Men det kan jeg ikke høre på anden måde, end at der er nogle kvindekroppe, der er stødende, og andre kvindekroppe, der ikke er, siger redaktør på DAGBLADET, Katrine Wied.

Paul Enøe selv var chokeret over, at udstillingen blev bortvist.

- Jeg kan slet ikke forstå det, hvorfor skulle den pilles ned, men det må være, fordi den læge har en anden holdning til kvindekroppe og nøgenhed, i hvert fald i sin lægeklinik. Det kommer bag på mig, fordi jeg er kendt for at undersøge en hvilken som helst kvindekrop. Jeg har fået lov til at undersøge alle slags kvinder kunstnerisk. Den sidste er en slank krop og en trænet krop. Men det er åbenbart ikke gangbart, hvis det hænger sådan sammen, som jeg fik at vide i telefonen, da jeg blev bedt om at pille udstillingen ned, siger Paul Enøe.

Modellen på en stor del af billederne hedder Freja og er balletdanserinde.

- Jeg er ikke interesseret i bare at lave pæne billeder. For mig er der flere lag i et maleri. Der er malemåden, der er komposition, der er indhold. Jeg arbejder med det på flere planer. Jeg har en nysgerrighed på kvinders kroppe, som jeg altid har haft. Jeg har nu fået lov til at undersøge utallige kvinder kroppe og se på, hvordan jeg fremstiller den enkelte krop på en smuk måde. Jeg ser på det dejlige i en hvilken som helst krop, jeg har fået lov at undersøge kunstnerisk, siger Paul Enøe, der aldrig har haft behov for at søge efter kvindelige modeller. Modellerne får heller ikke betaling for at stå model.

Er dine billeder seksuelle?
- Mine billeder er på ingen måde seksuelle, og der er ingen seksuelle undertoner hverken i mit studie eller i mine billeder. Det er ren æstetik. Og jeg maler alle, uanset om de er tykke eller tynde, fortæller Paul Enøe.

Lægen har ikke over for DAGBLADET ønsket at uddybe begrundelsen for, hvorfor man ønskede Paul Enøes udstilling pillet ned.

Der er fernisering onsdag den 12. december klokken 16-18 på DAGBLADET Køge, Torvet 10 i Køge. Alle er velkomne.

Man kan efterfølgende se udstillingen på hverdage mellem klokken 9 og 15. Der er gratis adgang.

arrow Her må de nøgne kvinder gerne være
13. december 2018 kl. 06:34 Opdateret: kl. 14:10
arrow Nøgne damer bortvist fra lægen
07. december 2018 kl. 14:56 Opdateret: kl. 14:56
arrow 50 hyldestykker på række
30. november 2018 kl. 19:02 Opdateret: kl. 10:33

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk