24. februar 2020
SF afviser at gå videre med et spareforslag, som vil skære i normeringer i Køge Kommunes daginstitutioner, fortæller Thomas Kielgast (SF). Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
SF afviser at gå videre med et spareforslag, som vil skære i normeringer i Køge Kommunes daginstitutioner, fortæller Thomas Kielgast (SF). Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SF: Klart nej til dårligere normeringer på børneområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SF: Klart nej til dårligere normeringer på børneområdet
Køge - 14. maj 2019 kl. 16:44
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er den helt forkerte vej at gå, når et flertal i Børneudvalget sender et spareforslag i høring om at skære i kommunens normeringer og lægger op til at have færre voksne per barn i Køges daginstitutioner.

arrow Læs også: Stor omorganisering af specialskoler er på plads: Faglighed skal styrkes

Sådan lyder udmeldingen fra SF, der som det eneste parti i udvalget afviser at gå videre med forslaget, der vil betyde dårligere normeringer i Køge Kommune.

- Det her kan vi ikke være med til. Vi lever i en tid, hvor der er sparet nok på børn og skoler, og vi siger klart nej til forslag, som vil forringe normeringerne på nogen som helst måde, fastslår Thomas Kielgast (SF), der er medlem af Børneudvalget.

Udvalget har et krav hængende over hovedet, der hedder, at politikerne skal finde besparelser på cirka ti millioner kroner årligt i budgettet på børnerområdet. Derfor har de sendt en række spareforslag videre for at leve op til millionkravet, heriblandt en nedskæring af normeringerne, der vil gå fra 9,6 børn per medarbejder til 9,9 børn per medarbejder. Spareforslaget vil også resultere i syv færre medarbejdere.

På trods af kravet om at finde besparelser mener SF, at man bør sætte foden ned, når det kommer til normeringerne.

- Vi vil en anden vej, og det handler om at investere og arbejde for minimumsnormeringer, så der kommer flere voksne per barn. Det er et kardinalpunkt for os. Så ved jeg godt, at nogle vil spørge »hvordan finder I så pengene?«, og det må vi tage en snak om, siger Thomas Kielgast.

- Et ringere tilbud

SF'eren, der tidligere selv har været formand for Børneudvalget, forudser, at en forringelse af normeringerne vil betyde, at færre flytter til Køge.

- Vi får et ringere tilbud, og da vi er en kommune i vækst, er det et kæmpe paradoks, for vi vil gerne være attraktive. Men når familier med børn er interesserede i at flytte til Køge, kigger de på, hvad kvaliteten er i dagtilbud og skoler. Det er det, der betyder noget, siger Thomas Kielgast.

For godt og vel en måned siden gik mange tusinde mennesker på gaden for at demonstrere for bedre vilkår i landets daginstitutioner. Hvad tænker du om, at et flertal alligevel går videre med en besparelse på normeringerne?

- Så synes jeg ikke, at man tager folks bekymringer alvorligt. Det er helt almindelige mennesker, som hver eneste dag sender deres børn i institution. Dem tager vi ikke alvorligt, for de siger jo, at vi bør investere i børnene. Derfor håber jeg, at vi kan overbevise flertallet om ikke at spare på normeringerne, siger Kielgast.

Han erkender dog, at politikerne er tvunget ud i markante besparelser, og at der ikke er nogle lavthængende frugter tilbage.

- Der er intet fedt tilbage på benet, så det kommer til at gøre rigtig ondt, påpeger Thomas Kielgast og henviser til en udtalelse fra udvalgsformand Pernille Sylvest (S), der siger, at »de lette sparemuligheder forlængst er væk, så vi gnaver i benet i øjeblikket«.

Mindre attraktiv

Mens partiet siger nej til dårligere normeringer, har SF ligesom resten af udvalget besluttet at gå videre med et spareforslag, som vil forkorte åbningstiderne i kommunens daginstitutioner.

- Vi synes ikke, det er et særlig godt forslag, men vi har valg at sende det i høring, fordi vi er interesserede i, hvad borgerne og bestyrelserne mener om det. Vi synes dog umiddelbart, at det er svært at gennemføre, fordi vi er en kommune, hvor rigtig mange pendler, forklarer Thomas Kielgast.

Han ser også samme negativ betydning i forhold at tiltrække børnefamilier.

Besparelser for millioner
  • I alt har politikerne i Børneudvalget valgt at gå videre med otte ud af ni foreslåede besparelser samt et katalog af alternative besparelser.
  • De otte besparelser og de alternative forslag vil til sammen give en årlig besparelse på omkring 12 millioner kroner i årene frem mod 2023.
  • Besparelserne, der nu er sendt i høring, omhandler blandt andet dårligere normeringer, kortere åbningstiderne i kommunens dagtilbud og en større omorganisering af specialskolerne.
  • Kravet til Børneudvalget er at finde besparelser på omkring ti millioner kroner årligt i budgettet.

- Nu må vi se, hvad der bliver svaret, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi vil blive en mindre attraktiv kommune, understreger Kielgast.

arrow Kommune bider skolebesparelser over efter langt tilløb
25. juni 2019 kl. 16:33 Opdateret: kl. 14:48
arrow Sparekniven udskudt igen - normeringer og udskoling fredes
21. juni 2019 kl. 13:45 Opdateret: kl. 13:45

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk