16. oktober 2021
Den radikale leder, Morten Østergaard, besøgte i aftes Frank Thøgersen i Herfølge Boldklub, hvor de drøftede udvisningen af Franks 14-årige bonusdatter Mint. En sag, der har splittet familien fra Køge ad, og hvor Mint og hendes mor, Franks hustru Ratree, på ottende måned befinder sig i Thailand, mens Franks og parrets søn, treårige Malick, er hjemme i Køge. Foto: Kenn Thomsen
Den radikale leder, Morten Østergaard, besøgte i aftes Frank Thøgersen i Herfølge Boldklub, hvor de drøftede udvisningen af Franks 14-årige bonusdatter Mint. En sag, der har splittet familien fra Køge ad, og hvor Mint og hendes mor, Franks hustru Ratree, på ottende måned befinder sig i Thailand, mens Franks og parrets søn, treårige Malick, er hjemme i Køge. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Radikale om Mint-sagen: - Vi kan ikke være det bekendt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Radikale om Mint-sagen: - Vi kan ikke være det bekendt
Køge - 09. maj 2019 kl. 13:44
Af Anders Fallesen

Netop som partiformand Morten Østergaard (R) ankommer til Herfølge Stadion i sin lyserøde valgkampagnebus onsdag aften klokken 18.00, gør dommeren klar til at fløjte op på Herfølge Stadions opvisningsbane, hvor et ungdomshold fra HB Køge tager imod Lyngby Boldklub.

arrow Læs også: Mint-lov vedtaget: - Fornuften har sejret

Der er heftig aktivitet på idrætsanlægget i Herfølge, og i cafeteriaet finder man selvsagt bestyrer Frank Thøgersen, der er en travl mand på hverdagsaftenerne, når der skal sælges colaer, sandwiches og andet godt til idrætsudøverne.

Det er nøjagtig syv måneder siden, at en grådkvalt Frank Thøgersen måtte tage afsked med sin elskede thailandske bonusdatter, den nu 14-årige Atcharapan »Mint« Yuangyai, samt sin hustru og Mints mor, Ratree, som fulgte sin udviste datter tilbage til Thailand. Nu byder Frank Thøgersen så Morten Østergaard velkommen til Herfølge på en aften, hvor de skal drøfte familiens sag. DAGBLADET og B.T. er med ved mødet.

Mint blev udvist af Danmark, da først Udlændingestyrelsen og siden Udlændingenævnet vurderede, at der trods Mints stærke sprogfærdigheder og skolegang i Danmark ikke var tilstrækkeligt gode forudsætninger for succesfuld integration. Med en uges varsel måtte hun derfor forlade Danmark den 8. oktober sidste år.

- Jeg skulle hilse mange gange fra Andreas (Steenberg, folketingsmedlem fra Radikale Venstre, red.), siger Morten Østergaard straks efter ankomsten til Herfølge, mens han får en hurtig rundvisning.

Netop Andreas Steenberg har været Frank Thøgersens vej ind i det politiske maskinrum. I forsøget på at få ændret vilkårene i lignende sager - og muligvis få et nyt blik på Mints udvisningssag - har Frank Thøgersen derfor haft tæt kontakt til Radikale Venstres folketingsgruppe og især Steenberg.

Opgør med vurderinger

Det er endnu ikke lykkedes for familiefaren fra Køge at få sin bonusdatter og kone hjem til Danmark. Med Morten Østergaards besøg i aftes håber Frank Thøgersen imidlertid på et fornyet politisk fokus på de mange udvisningssager.

Flere end 70 familier er på lignende vis blevet splittet, efter at integrationsvurderingerne har konkluderet, at netop deres børn ikke kunne familiesammenføres grundet fare for, at integrationen ikke bliver succesfuld.

Radikale Venstre har omvendt argumenteret for, at integrationsvurderingerne helt skal skrottes, da man mener, at det rammer skævt, når sager som Mints fører til adskillelse af velfungerende familier, hvor barnet allerede taler dansk, går i dansk folkeskole og har tilpasset sig livet hertillands.

- Når vi får talt stemmerne op den 5. juni, vil vi forhåbentlig kunne se, at det er tid til et skifte i Danmark, og at vi derfor får et andet flertal, end det der har bragt os hertil med dette evindelige fokus på at lave symbolpolitik, som blot bon'er ud på en strammetæller, siger Morten Østergaard og fortsætter:

- Vi bør naturligvis i stedet løse problemerne for de familier, der står i denne ulykkelige situation.

Klokken 18.30 sender han live på Facebook, hvor han er forbundet med sine flere end 50.000 følgere. Østergaard og Thøgersen opridser sagens omstændigheder, og politikeren spørger undervejs, om Frank vil give et bud på, hvordan situationen er, hvis han igen kommer til Herfølge om 12 måneder:

- Jamen, jeg håber, at vi kan servere en dejlig gang thailandsk mad for dig, som min kone har lavet, og at du vil blive mødt med smil, glæde og hygge af hele vores familie. Det er det håb, der holder mig oppe, og så naturligvis, at jeg har en pligt til at være der for vores søn, Malick, som naturligvis savner sin mor og sin søster, siger Frank Thøgersen.

Opgør med symbolpolitik

Det radikale besøg er en del af partiets kampagnefokus på det, de kalder symbolpolitikken og dens konsekvenser. Efter turen til Herfølge skal Morten Østergaard videre til Nyborg for at møde gymnasierektoren, der trodsede revselsen fra Dansk Folkepartis Martin Henriksen og sikrede 10. klassesundervisning til to somaliske piger, efter at Udlændingestyrelsen havde afvist at forlænge deres opholdstilladelse.

Med sin kampagne mod symbolpolitik ønsker den radikale leder at sætte fokus på de i hans øjne skæve konsekvenser af den førte politik. Når det kommer til udvisningssager som Mints, bliver det for alvor mærkværdigt, mener han.

- Man må spørge sig selv, for hvis skyld har vi disse regler? Det handler om noget med nogle koranskoler, men de, der er blevet ramt af loven, har alle til fælles, at deres sager overhovedet ikke har noget med koranskoler at gøre. Derfor må det være naturligt at begynde med at lave lovene, så de rammer de problemer, som de sigter efter, siger Morten Østergaard til DAGBLADET.

Holder fast i værdierne

Adspurgt om, hvad han gør sig af forhåbninger om ændringer i loven, når det politiske landskab er så mudret, som det aktuelt er tilfældet, og når Socialdemokratiet sammen med regeringen og Dansk Folkeparti hidtil har afvist at ændre praksis med tilbagevirkende kraft, svarer han:

- Jeg kan naturligvis ikke garantere, at det kan blive præcis, som vi ønsker det. Men vores mål er, at man skal kunne se, at en ny regering ikke er bragt til magten af Dansk Folkeparti. Det betyder, at vi skal være enige om vilkårene for danske statsborgere, og det konkrete eksempel, hvor ingen havde forestillet sig eller ønsket, at det skulle ramme sådan og splitte en familie som Franks ad, må være et helt åbenlyst sted at starte og så gøre en forskel, siger Morten Østergaard til DAGBLADET.

Han understreger desuden, at det bliver en forudsætning for radikal opbakning til en ny regering, at man finder en ny enighed om vilkårene for danske statsborgere og deres familier i familiesammenføringssager som Mints. Og hans parti agter at holde fast, tilføjer han.

- Jeg tror, at folk oplever, at politikere kan sige, gøre og mene hvad som helst, hvis det lige passer ind. Vi vil holde fast i vores værdier over tid og sørge for, at man kan spejle sig selv i de konsekvenser af de love og regler, der er. I sager som denne er det også mit indtryk, at der ikke er nogen, der vil være det bekendt, at det er konsekvenserne af deres politik.

Da det er blevet tid til afsked kort efter klokken 19.00, skal Frank Thøgersen og Morten Østergaard have taget et billede sammen, inden turen går mod næste stop i partiets symbolpolitikkampagne. Frank Thøgersen takker for besøget og går tilbage til det travle cafeteria, der også dannede ramme om store dele af familiens liv, mens hans hustru og bonusdatter var i Danmark.

Ratree arbejdede også i boldklubben, og Mint nåede at begynde til fodbold sammen med nogle veninder.

Nu skal Frank passe sit arbejde igen efter lidt mere end en times besøg fra Christiansborg. Det blev så dagen, hvor udvisningssager som Mints blev bragt ind i den historisk lange valgkamp.

arrow Lov er vedtaget: Nu kan Mint blive i Danmark
19. december 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 11:05
arrow Møde: Mattias Tesfaye fortæller om udlændingepolitikken
17. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 14:58
arrow Mints papfar tager hatten af for politikere trods udvisning
15. november 2019 kl. 00:13 Opdateret: kl. 19:14
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk