15. oktober 2018
19-årige Martin Nygaard Lauenstein fandt vej til sit første faste fuldtidsjob gennem EU-støttet praktik i Nordtyskland.
gallery icon

Se billedserie

19-årige Martin Nygaard Lauenstein fandt vej til sit første faste fuldtidsjob gennem EU-støttet praktik i Nordtyskland.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Praktik i Tyskland førte til fast job i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Praktik i Tyskland førte til fast job i Danmark
Køge - 12. november 2017 kl. 07:00
Af Martin Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selv om man selv er fra Stevns, så kan vejen til drømmejobbet i Hårlev sagtens gå over et praktikophold på en nordtysk landevejskro.

Det er 19-årige Martin Nygaard Lauenstein fra Rødvig et aktuelt eksempel på. Han er elev på produktionshøjskolen Klemmenstrupgård, og gennem skolens samarbejde med andre danske og nordtyske skoler har han netop været i små tre ugers praktik på en god, gammeldags, tysk landevejskro, Landgasthof Achtruber-Stuben, i Niebüll. Opholdet kom i stand gennem 'JUMP-projektet' - Jobs gennem Udvekslinger, Mobilitet og Praksis - og for Martin Nygaard Lauenstein var det både en rigtig god oplevelse og med til at give ham et billede af, hvordan det er at arbejde på en kro.

"Det var en vildt god oplevelse, og det har vakt stor interesse hos mig for at arbejde i et køkken," fortæller den unge mand, der tilføjer, at forløbet på produktionshøjskolen og ikke mindst praktikken i Tyskland har været med til at spore ham ind på, at han gerne vil arbejde i et køkken fremover.

Og det får han også mulighed for inden længe, for efter praktikken fik han kontakt til Hårlev Kro, hvor han nu er blevet ansat fra 1. december i hans første faste fuldtidsjob.

I forbindelse med praktikken i Tyskland boede han på produktionshøjskolens samarbejdsskole i Niebüll, hvor han selv skulle klare indkøb, madlavning og andre praktiske hverdagsting. Og det er også en af pointerne med udvekslingen, fortæller Peter Andreasen. Han er underviser og international koordinator på Klemmenstrupgård.

"Det handler om at modne og udfordre dem. Sigtet er at give de unge selvtilliden til at komme udover Køges bygrænser. Der er mange unge, der tager til udlandet, men vores gør det i mindre grad," siger han.

Peter Andreasen havde i sommer en række elever med på cykeltur gennem Nordtyskland for at se nogle af praktikstederne. Turen gik blandt andet forbi kroen, og det inspirerede altså Martin Nygaard Lauenstein til at søge praktik på stedet.

"Jeg har en stor interesse for at lave mad, så det var derfor, jeg gerne ville i praktik der," fortæller han.

I alt 14 virksomheder er med i samarbejdet i Danmark og Tyskland, og Klemmesntrupgård har allerede de næste to elever på vej til Tyskland. Det er Mikkel Nielsen og Yasmin Graulund, der begge skal i praktik på gartnerier i Niebüll-området og bo samme sted som Martin.

"Jeg er rigtig glad for at rejse og starter på gartneruddannelsen i januar, så det er rart at prøve det af først," siger Mikkel Nielsen.

Yasmin Graulund er lige som de fleste af de øvrige danske elever blandt andet spændt på de sproglige udfordringer.

"Jeg er lidt nervøs, for jeg kan ikke tale tysk," siger hun og glæder sig over, at de to skal afsted samtidig og kan støtte hinanden igennem de ti dages ophold i Nordtyskland.

JUMP-projektet er støttet af EU-midler og fortsætter frem til udgangen af 2018.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk