24. september 2021
Anders Ladegaard Bork (DF) mener, at kommunens unge ikke bliver hørt nok. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Anders Ladegaard Bork (DF) mener, at kommunens unge ikke bliver hørt nok. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiker vil løse problemer med en ungepolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiker vil løse problemer med en ungepolitik
Køge - 29. juli 2021 kl. 16:39
Af Mathias Klitgaard Selliah

Der skal indføres en ungepolitik i Køge Kommune.

I hvert fald, hvis det står til byrådspolitiker Anders Ladegaard Bork (DF).

Et ønske, der er blevet aktuelt efter problemer med hærværk og diverse efterladenskaber, hvor en seksårige pige senest fik en større rids ned over maven, da et glasskår stak op gennem en plastikglidebane ved Holmebækskolens SFO i Herfølge.

- De hændelser, som vi har set ved skoler og lignende, er en direkte konsekvens af, at vi ikke har en ungepolitik i Køge Kommune. Selvfølgelig er der forskellige tiltag, men det er ikke nok, siger Anders Ladegaard Bork.

Han foreslår derfor, at Køge Kommune opretter et udvalg, som kun har fokus på at forme en ungepolitik.

- Jeg synes ikke, at de unge bliver hørt nok. Når man sender SSP og løfter en pegefinger, omfavner man ikke problemet. Flere har ikke noget at tage sig til. Når de sætter sig ved en børnehave, er det fordi, at de mangler et sted at være, siger Anders Ladegaard Bork.

Han ønsker ikke at lægge sig fast på tiltag, som ungepolitikken skal indeholde, men han forestiller sig, at den blandt andet kunne skabe steder, hvor unge kan opholde sig - uanset hvor de er i kommunen.

I 2020 blev der indgået en ny børne- og ungepolitik. Hvad er der galt med den?

- Den handler meget om børnehaver og institutioner. Den nye politik skal handle om de unges liv og deres fritid, siger han.

Bred vifte af unge

I et muligt nyt udvalg forestiller han sig, at der primært skal sidde politikere, som skal have inputs fra unge repræsentanter. Her skal borgermøder i spil.

- Borgermøder gør, at folk kan komme ind med nogle idéer og går igen uden, at de skal forpligte sig for meget. Det er især fordelagtigt med de unge, mener han.

Anders Ladegaard Bork er bevidst om at undgå, at det udelukkende bliver ældre mennesker, som laver en politik til de unge uden inputs, fortæller han.

- Det er lige præcis det, som vi skal undgå ved at trække på de unge kanaler. Desuden skal politikken laves direkte under byrådet, så den eksempelvis ikke kun gælder idrætsområdet.

Ja tak

Sidse Marie Olsen, der er kulturhus- og ungdomsskoleleder i Køge Kommune, hilser fokus på en ungepolitik velkommen.

- Der skal lyde et stort og ivrigt ja tak herfra til en proces omkring en ungdomspolitik, hvor vi særligt ønsker, at de unge borgere kommer til orde. Vi i Tapperiet og Ungdomsskolen er klar med inputs, siger hun.

Hun synes, at det også er vigtigt at have fokus på andre bysamfund end Køge.

- Jeg kan sagtens genkende, at det ville klæde os at være bredere til stede i kommunen. Tiden er inde til, at man laver en indsats i de mindre samfund i kommunen.

Der er dog meget, som skal afklares og defineres i en eventuel kommende udformning af en ny politik, mener ungdomsskolelederen.

- Hvornår er man ung? Der er stor forskel på unge i starten er 20'erne og unge i 13-årsalderen. Det skal defineres i en politik, så indsatser bliver mere målrettede, siger Sidse Marie Olsen og peger på, at en ungepolitik blandt andet kan have fokus på tilbud omkring skole, kultur og kriminalpræventive tiltag.

Ikke for voksenagtigt

- Desuden handler det at være ung også om at feste. Måske kunne man også have et blik for, hvad man kunne lave af festlige rammer og være proaktive, så de unge har et sted at gå hen uden, at det bliver uorganiseret, siger Sidse Marie Olsen og henviser til et kommende projekt i samarbejde mellem Tapperiet, Ungdomsskolen og SSP, hvor der ved Køge havn er planer om at placere en skaterrampe, hvor der bliver installeret en højtaler, som har en begrænset volumen, så man undgår højtspillende Soundboks-højtalere.

- Vi skal sammen finde ud af, hvad der kan lade sig gøre og hvad der ikke kan. Eksempelvis kan megahøj musik ikke lade sig gøre. Vi skal også være gode til at trække os igen, så det ikke bliver for voksenagtigt, fordi så gider de unge ikke.

Ifølge kulturhus- og ungdomsskolelederen skal man også passe på med blot at angive kedsomhed som årsag til en bestemt form for adfærd

- Jeg tror, at det kan være mere komplekst, og derfor skal man antage problemstillingen fra flere forskellige sider. Et nyt ungeareal betyder nødvendigvis heller ikke, at en bestemt gruppe unge stopper med at kaste med flasker, afslutter hun.

Anders Ladegaard Bork fortæller, at han til kommunalvalget vil have en ungepolitik på listen, hvis ikke en proces allerede er i gang.

Han ser gerne, at man lader sig inspirere af andre kommuners ungepolitikker, hvor han især synes, at Gentofte Kommune er lykkes.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk