21. september 2021
Forfatter, teolog og digter N.F.S Grundtvig, var omdrejningspunktet, da mange nysgerrige på Gl. Kjøgegaard lørdag fik mulighed for at dykke ned i Grundtvigs værker, bedrifter og liv.

 Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Forfatter, teolog og digter N.F.S Grundtvig, var omdrejningspunktet, da mange nysgerrige på Gl. Kjøgegaard lørdag fik mulighed for at dykke ned i Grundtvigs værker, bedrifter og liv. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På opdagelse i Grundtvigs verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

På opdagelse i Grundtvigs verden
Køge - 13. september 2021 kl. 19:11
Af Anders Fallesen

Køge: Når et komplekst og alsidigt menneske som Nikolai Frederik Severin Grundtvig er omdrejningspunkt for en hel kulturfestival på Gl. Kjøgegaard, kræver det selvsagt en bred palette af aktiviteter og begivenheder i forsøget på at komme hele vejen rundt om af Danmarks absolut største skikkelser.

Og det skortede bestemt ikke på muligheder for at dykke ned i Grundtvigs liv og virke, da en lang række aktører med LOF Køge i spidsen i lørdags gik sammen for at afvikle årets »Grundtvigs Kulturfestival« i de skønne sensommerrammer på Gl. Kjøgegaard.

Her var der rundvisninger, foredrag, fællessang, samtalesalon med provokatør og kunstner, Jim Lyngvild og Katrine Frøkjær Baunvig fra Center for Grundtvigforskning.

Og meget, meget andet.
Hele seks gange tog Peter Collet desuden et hold tilhørere med rundt på de udsolgte rundvisninger. Peter Collet er bosiddende med sin familie på Gammel Kjøgegaard og har som sin fornemmeste opgave at passe på, bevare og værne om det historiske landsteds mange værdifulde herligheder.

Og flere end 150 nysgerrige sjæle på rundvisningerne fik et sjældent indblik i stedets historie og betydning for det omgivende samfund. Ikke overraskende med en hovedrolle til Grundtvig og indsigt i dennes ægteskaber, liv, tanker og visioner.

- Grundtvig er meget progressiv, det kan vi ikke kan udenom. Han er nytænkende, og det er også derfor, at han stadig er spændende i dag, siger Peter Collet blandt andet på dagens første rundtur.

Den progressive forkæmper

En fredfyldt gåtur gennem den frodige skov derfra, er der også aktivitet ved Grundtvigs gravsted oppe på den lille høj i lysningen.

Her tilbringer forfatter Jutta Bojsen-Møller det meste af sin lørdag eftermiddag, hvor hun fører de nysgerrige tilhørere gennem andre aspekter af Carlsen-Lange-slægtens, Grundtvigs og Marie Tofts liv.

Og netop Marie Toft, Grundtvigs anden hustru, kom, som mange vil vide, også til at præge Grundtvig i en mere moderne retning, beretter Jutta Bojsen-Møller.

- For Marie Toft var det naturligt at træde ind på mandens bane. På den måde var hun en slags forkæmper for mere selvstændighed for kvinder. Og det så Grundtvig. Han så, at det hun stod for kunne og skulle bruges i samfundet, siger Jutta Bojsen-Møller og henviser til, at Marie Toft var med til at transformere Grundtvig og trække ham i en mere progressiv retning.

Tilbage ved hovedbygningen går mange på udforskning i den nye udstilling, som Jim Lyngvild står bag med sine bibelske foto-illustrationer. Senere på dagen lægger Jim Lyngvild selv vejen forbi Gl. Kjøgegaard, hvor han sammen med Katrine Frøkjær Baunvig fra Center for Grundtvigforskning drøfter Grundtvigs vilde billedsprog. Lyngvild har således illustreret den nye Grundtvigsalmebog, der for nylig udkom.

Og således var der helt igennem god mulighed for at gå på opdagelse i Grundtvigs verden. Grundtvig, hvis liv, betydning og virke blev gransket i hele ni timer på Gl. Kjøgegaard denne lune septemberlørdag.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk