25. september 2020
Hård træning og højt humør er vigtige elementer i det nye træningstilbud til demente og deres pårørende. Her knokler Knud og Lars sammen med fysioterapeut Marie Kirkegaard. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Hård træning og højt humør er vigtige elementer i det nye træningstilbud til demente og deres pårørende. Her knokler Knud og Lars sammen med fysioterapeut Marie Kirkegaard. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt træningstilbud har stor effekt for både demente og deres pårørende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt træningstilbud har stor effekt for både demente og deres pårørende
Køge - 12. februar 2019 kl. 17:27
Af Lars Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hård træning to gange om ugen giver både gode grin, bedre kondition og en roligere nattesøvn for hjemmeboende demente. De pårørende er også begejstrede.

- Noget af det første, der forsvinder, når man bliver ramt af demens, er overblikket og energien til at få sig rørt, og når aktivitetsniveauet falder, rammes man lettere af uro, stress og måske endda en depression.

Sådan forklarer fysioterapeut Marianne Grindsted Sørensen baggrunden for et nyt tilbud til hjemmeboende demente borgere i Køge Kommune.

- For rigtigt meget forskning viser, at hård fysisk træning modvirker mange af de symptomer hos demente, som ikke kun får en bedre kondition, men også en bedre døgnrytme.

Køge Kommune har i forvejen tilbud om træning til demente borgere, der bor på plejehjem, men som noget nyt er tilbuddet nu udvidet til demente borgere, der stadig bor i eget hjem, og deres pårørende.

- Vi har fået etableret et helt nyt og unikt samarbejde mellem træningsenheden på Tingsted i Herfølge og vores kommunale demensteam, fortæller Annette Bruijn Schlaikjer, der er teamleder i kommunens afdeling for Træning & Rehabilitering.

- Midlerne til det nye tilbud har vi søgt og fået fra den landsdækkende demensplan, så de dækker 2018 og 2019, og så har medarbejderne været på besøg i blandt andet Esbjerg Kommune for at få inspiration til opbygningen og indholdet.

- Tilbuddet henvender sig som nævnt til hjemmeboende demente, der er ramt af sygdommen i lettere grad, forklarer hun.

Første hold, der består af de fire mænd Knud, Poul, Lars og Arne samt deres ægtefæller, var til samtale og test i starten af november sidste år, og så har de været til træning hver tirsdag og torsdag siden i et forløb, der skal vare 12 uger.

- Det er rigtigt hyggeligt, og helt sikkert noget, jeg glæder mig til, siger Lars, mens han er ved at klæde om til træningstøjet.

Og han bakkes op af Knud, der allerede er i fuld gang med opvarmningen på motionscyklen.

- Det er virkelig glimrende. Jeg kan mærke, at der sker noget, og så får man sig rørt på en god måde, siger han.

- Jeg sover også bedre om natten, og så får vi grinet en masse sammen, når vi er til træning.

- Hej Arne. Godt at se dig, hilser Knud og alle de andre på den sidste ankomne deltager.

De fire hustruer er også med til opvarmningen på motionscyklerne, og efterfølgende sætter sig sammen inde ved siden af, mens mændene fortsætter træningen.

- Det er helt enkelt et fantastisk tilbud - også for os pårørende, siger Elisabeth Gyrn, der er gift med Lars.

- Vi får jo en enestående mulighed for at udveksle erfaringer og gode råd og få talt med nogen, der har det samme måde som én selv, siger hun.

- Og det er gør det lidt lettere, når det ind imellem kan være lidt svært derhjemme.

Hun nyder den gode kemi, der er blandt de fire hustruer, og de har allerede besluttet, at de vil fortsætte med at mødes, når det kommunale tilbud slutter efter de 12 planlagte uger.

- Vi kan lide hinanden og får en masse gode grin, så vi vil helt sikkert fortsætte med at ses, siger Elisabeth Gyrn.

Det er også meningen, at de fire mænd skal fortsætte træningen og den gode udvikling efter de 12 uger.

- Vi slutter forløbet med en overlevering, så de selv har mulighed for at fortsætte med træningen og øvelserne, forklarer Marianne Grindsted Sørensen.

Hør nærmere ved at kontakte teamleder Annette Bruijn Schlaikjer enten på mail annette.schlaikjer@koege.dk eller på telefon 51 36 33 78.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk