15. juni 2021
Jørgen Teik Hansen er medlem af kunsthuset i Classensgade. Kunstnersammenslutningen spreder sig over flere generationer. Nogle i 30?erne, nogle i 70?erne. Nu kan man se den 73-årige kunstners værker i Borup Kulturhus. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Jørgen Teik Hansen er medlem af kunsthuset i Classensgade. Kunstnersammenslutningen spreder sig over flere generationer. Nogle i 30?erne, nogle i 70?erne. Nu kan man se den 73-årige kunstners værker i Borup Kulturhus. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny udstilling: Abstrakt form med udgangspunkt i verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ny udstilling: Abstrakt form med udgangspunkt i verden
Køge - 13. februar 2020 kl. 17:45
Af Katrine Wied

Farverne er klare. Nogle kraftige, andre sarte, lyse og pastelagtige. Man kan på én gang finde genkendelige former i billederne, som alligevel forvandler sig til noget, som er mere figur end figurativt.

På søndag åbner Skovbo Kunstforening en ny udstilling af kunstneren Jørgen Teik Hansen i Borup Kulturhus. Jørgen Teik Hansen maler ekspressionistisk kunst. Selv forklarer han, at hans billeder har en eksistentiel tematik.

- Der er altid en menneskelig relation, en figuration, som samtidig er abstrakt. I maleriets formelle problematik bruger jeg abstraktion. Det er figurativt, men så er der nogle planer sat ind, som laver nogle helt andre ting. Det er landskaber, indre syner eller ting, der foregår i verden. Jeg har for eksempel brugt avisudklip, som jeg stykker sammen, fortæller han.

Begyndte med julepostkort

Jørgen Teik Hansen er uddannet på kunstakademiet i København i 1975. Men han begyndte allerede at tegne og male som barn.

- Min far elskede at male efter kendte kunstnere. Så købte han nogle farver og lærred. Det smittede af til mig. Jeg sad og lavede billeder efter julepostkort som ti-årig, siger Jørgen Teik Hansen, der i dag er 73 år.

Fra 15-16 års alderen tog den kunstneriske ambition fart.

- Jeg ville være kunstner. Så gik der nogle år, mens jeg var i lære som litograf. Men i 1969 kom jeg på kunstakademiet. Det var virkelig dejligt og spændende at bruge en hel dag, fem dage om ugen på den måde, husker han.

På Kunstakademiet fik Jørgen Teik Hansen kunstneren Ejler Bille som lærer.

- Ham havde jeg altid beundret. Derfor var det et mærkværdigt sammentræf, at han blev min lærer, siger Jørgen Teik Hansen, der efter akademiet tog en videreuddannelse som kunstpædagog.

- Så jeg kunne gå ud og undervise. Jeg havde allerede familie og børn på det tidspunkt.

Kunstnerisk samarbejde

Jørgen Teik Hansen begyndte også at udstille. Han blev medlem af kunstnersammenslutningen Violet Sol, der blandt andet udstillede på Charlottenborg og Den Frie.

- Vi var en gruppe akademikammerater, som udstillede sammen indtil 1988 og havde manifesteret et kunstnerisk udtryk, der blev betragtet som interessant.

Jørgen Teik Hansen udstillede også på Kunstnernes Efterårsudstilling.

- Det mest mærkelige var, at billederne blev solgt. Det virkede meget inspirerende, siger han.

- Jeg har også dyrket gallerilivet i løbet af 1980'erne, hvor man fik en ganske pæn indkomst, siger Jørgen Teik Hansen, der dog også tog job som underviser på Danmarks Designskole.

Alligevel stod kunsten ikke til diskussion.

- Jeg har hele tiden holdt i hævd, at jeg skulle male. Jeg ville kun være timelærer og ikke fastansat, for det stillede mig mere frit.

Kunsthus i Classensgade

I 1981 blev Jørgen Teik Hansen medlem af et kunstnerhus i København. Det har han været lige siden.

- Det var en gammelt hus i Classensgade. Det var bygget i 1879. Det var koldt og utæt, men alle tiders sted, vidunderligt, hvor man rigtig kunne arbejde og føle sig godt tilpas. Det var som en tidslomme, man kom ind i. Der har jeg været i 40 år til næste år. Jeg kan huske, at jeg spurgte mine venner, om de troede, at vi stadig ville være der, når vi blev pensionister. Det er meget morsomt at tænke på, siger Jørgen Teik Hansen.

I dag er huset moderniseret og fungerer dels som atelier for medlemmerne og dels som udstillingssted og en slags kulturhus for publikum.

- Fordelen ved at være med i et kunsthus er, at vi nogle gange laver nogle fremstød og åbent-hus arrangementer, hvor vi bliver til et kulturhus i sig selv med digtoplæsning og musik. Det er en meget ensom verden at være kunstner, hvis man sidder for sig selv og arbejder. Det her giver en mulighed for at mere udadvendt liv, forklarer Jørgen Teik Hansen.

Inspiration

Inspirationen henter Jørgen Teik Hansen fra hverdagen.

- Man tænker over en problematik, eller man ser nogle ting. Jeg følger meget med i, hvad verden har at byde på. For eksempel journalistik interesserer mig mere og mere.

Det betyder også meget for Jørgen Teik Hansen at tegne.

- Jeg har altid en lille skitseblok liggende, hvor jeg sidder og tegner. Det kan være en flaske på et bord, en lille billedskitse fra en avis. Når jeg så skal i gang med at male, bladrer jeg i min skitsebog og opdager måske noget interessant, som jeg kan bruge, som jeg ikke havde regnet med, da jeg lavede det, fortæller Jørgen Teik Hansen.

Udstilling har fernisering på søndag den 16. februar i Borup Kulturhus klokken 14-16 og kan ses frem til 22. marts. Der er gratis adgang.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk