4. august 2021
To nabopar i Lellinge havde tidligere udsigt til den gamle skole og et grønt areal. Snart skal de måske vænne sig til i stedet at kigge ind i et mere end to meter højt og 12 meter langt skur i skellet og umiddelbart bag det et op til 4,9 meter højt hus, når bygherren ventes at få lokalplansdispensation til at bygge en anelse højere end først tilladt. Foto: Anders Fallesen
gallery icon

Se billedserie

To nabopar i Lellinge havde tidligere udsigt til den gamle skole og et grønt areal. Snart skal de måske vænne sig til i stedet at kigge ind i et mere end to meter højt og 12 meter langt skur i skellet og umiddelbart bag det et op til 4,9 meter højt hus, når bygherren ventes at få lokalplansdispensation til at bygge en anelse højere end først tilladt. Foto: Anders Fallesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naboer til byggegrund frustrerede over »hemmelig« dispensation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Naboer til byggegrund frustrerede over »hemmelig« dispensation
Køge - 05. februar 2020 kl. 19:01
Af Anders Fallesen

»Hvorfor orienteres vi som naboer først om en planlagt lokalplandispensation, når vi selv råber op? Og dét mere end syv måneder, efter at bygherren på nabogrunden har ansøgt kommunen om tilladelse til dispensationen.«

arrow Læs også: Underkendt: Dispensation var forkert

Det spørgsmål stiller beboerne i to ejendomme på Overdrevsvejen i Lellinge sig i kølvandet på sagen om opførelsen af de 23 boliger på hjørnet af Ringstedvej og Overdrevsvejen i Lellinge.

Teknik- og Miljøforvaltningen har kompetencen i sagen og agter nu et give bygherren Vestergaard Nielsen A/S dispensation til et bygge op til 4,9 meter i stedet for de ellers tilladte 4,5 meter, som blev rammen i lokalplanen. Torsdag skal Klima- og Planudvalget orienteres om den forestående dispensation.

Og man skal ikke misforstå naboerne, understreger en af dem, Janne Nielsen. De hilser boligbyggeriet velkommen, og også de ønsker, at Lellinge skal udvikle sig i en positiv retning.

Ikke desto mindre står de noget forundrede tilbage. Halvandet år efter at lokalplanen blev politisk godkendt, er de frustrerede over både kommunikationen fra kommunen og bygherren.

I Janne og Jesper Nielsens naboorienteringssvar står der blandt andet:

»Det undrer os, at vi modtager en naboorientering syv måneder efter, at ansøgningen om dispensation er sendt til Køge Kommune. Faktisk får vi ikke nogen naboorientering, før vi selv henvender os til kommunen. Vi er nemlig blevet bekendt med den ansøgte dispensation, fordi vi kender nogle af de potentielt interesserede købere, som har fået udleveret tegninger, hvor en ny byggehøjde fremgår.«

Meget tæt på skellet

Over for DAGBLADET uddyber både Janne Nielsen og hendes nabo, Allan Andersen, kritikken. De forklarer begge, at der i udformningen af lokalplansarbejdet blev gjort indsigelse, også fra borgerforeningen, mod den dengang planlagte byggehøjde på 8,5 meter og to etager. Kommunen lyttede til kritikken og tillod derfor en maksimal byggehøjde på 4,5 meter ud mod naboerne. Og nu vælger man så at dispensere fra det.

Og selvom op til 40 ekstra centimeter i højden måske ikke lyder af meget, er det en del, når byggeriet er så tæt på, som tilfældet er her, mener Janne Nielsen.

- Hvis man så samtidig opfører to skure á 2,5 meters højde og 12 meters længde lige i skellet (som er knap to meter fra Janne Nielsens køkkenvindue, red.), så kommer det da til at føles som Fort Knox, siger Janne Nielsen.

- Det er klart, at vi kun er fire beboere i to huse. Men jeg håber, at kommunen vil stå ved, hvad man har fastsat, og at man dermed bliver på de tilladte 4,5 meters byggehøjde. Det er ikke sådan, at vi ikke vil have naboer, men det bliver bare meget tæt, siger hun videre.

Allan Andersen inde i nabohuset formulerer sin kritik på følgende måde:

- Det lyder måske ikke af meget med de 40 centimeter, men i virkeligheden er det en meget stor overskridelse for vi naboer, som nu har fået placeret massive bygninger så tæt på skel, at vi mister alt lys og privatliv mod vores ejendomme, konstaterer han og uddyber:

- Vi føler os lidt tromlet over, selvom vi længe har råbt og skreget op om det.

SF: Man har sovet i timen

SF's Torben Haack har været i tæt kontakt med naboerne. Han er særdeles kritisk omkring forløbet og mener, at meget kunne være løst gennem bedre dialog mellem kommune, bygherre og beboerne.

- Det kan godt hidse mig op, at man ikke langt tidligere er gået i dialog med beboerne. En ting er, at forvaltningen måske ikke mener, at det har nogen betydning, men jeg synes da, at man har pligt til at lytte til borgerene, der bor der, siger Torben Haack og fortsætter:

- Som jeg ser det, har forvaltningen sovet i timen. Og hvis vi har dummet os, skal vi da ændre det. Jeg mener, at man burde have søgt et et kompromis, og jeg har længe opfordret forvaltningen til at tage derud for at snakke med dem. Hvis man ikke kan klare sådan en sag mellem borgere, kommunen og bygherren, har vi da et problem, siger SF'eren.

Han forventer at bringe sagen op på byrådsmødet til en principiel drøftelse.

Det visuelle var afgørende

Krav til boligbyggeriets visuelle udtryk i Lellinge var afgørende for udvalgsformand Niels Rolskov (EL), der påpeger, at forvaltningen har kompetence til at dispensere fra lokalplanen, og at det således »blot« er en orienteringssag.

Og når man udarbejder en lokalplan, kan man ikke stille krav, der modarbejder hinanden, som tilfældet er i den konkrete sag i form af byggehøjde og det visuelle udtryk, mener han.

- Jeg lægger vægt på, at det skal se pænt ud og passe ind i lokalområdet, og derfor er der valgt teglsten. Når det er teglsten, skal der være en hældning på minimum 20 grader. Derfor er der ansøgt om de 40 centimers ekstra byggehøjde, siger han og understreger, at han vil være mere opmærksom på at undgå disse modstridende krav i fremtidigt arbejde med lokalplaner.

Han henviser desuden til, at bygherren ikke har i sinde at udnytte hele sin ret til at bygge i skellet - nærmere bestemt de omtalte skure, der opføres blot to meter fra Janne Nielsens køkkenvindue.

- Der kunne bygges betydeligt mere i skellet, siger Niels Rolskov, som ikke umiddelbart vurderer, at nybyggeriet vil give de store indbliksgener.

Adspurgt til, hvorfor naboerne først blev orienteret om den forestående lokalplansdispensation syv måneder efter bygherrens ansøgning, samt at de selv måtte gøre forvaltningen opmærksom på det, svarer udvalgsformanden.

- Det ligger nok lidt på rygraden hos byggesagsbehandlerne, at der som udgangspunkt er ret til at bygge i 8,5 meters højde i sådanne sager. Jeg kan forestille mig, at det er det, der har gjort det. Det er altid hensigten, at vi forvaltningsmæssigt skal leve op til regler og love, det kan ikke diskuteres. Men det afgørende for mig er, at dispensationen ikke er givet, før naboerne er blevet hørt, siger han.

Ikke mere end 20 centimeter

Administrerende direktør i Vestergaard Nielsen A/S, Karsten Vestergaard, oplyser, at han ikke har nogen kommentarer til den »igangværende sag, som kører i kommunen.« I ansøgningen om dispensation fra lokalplanen skriver bygherren, at »det er vores opfattelse, at denne løsning, set fra nabo, vil være mindre dominerende end det, lokalplanen ellers giver mulighed for og dermed opfylder lokalplanens formål og hensigt på dette punkt, nemlig at undgå gener for naboer mod syd.«

Bygherren henviser desuden til, at der med tilladelse af »en lidt større bygningshøjde vil kunne opføres traditionelle længer i en etage.« Det fremgår derudover af den politiske sagsfremstilling til morgendagens møde, at Vestergaard Nielsen senere har oplyst til forvaltningen, at overskridelsen af byggehøjden sandsynligvis ikke bliver mere end 20 centimeter.

arrow Fodfejl i byggesag vækker skarp kritik
08. februar 2020 kl. 06:23 Opdateret: kl. 16:09
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk