24. september 2020
Sidst i september beslaglagde politiet en ulovlig rovfuglefælde på Svenstrup Gods. Fælden lokker duehøg, musvåge og rød glente, der alle er fredet, ved hjælp af levende duer. Foto: Knud Flensted/DOF
Sidst i september beslaglagde politiet en ulovlig rovfuglefælde på Svenstrup Gods. Fælden lokker duehøg, musvåge og rød glente, der alle er fredet, ved hjælp af levende duer. Foto: Knud Flensted/DOF
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøstyrelsen gransker sag om ulovlig rovfuglefælde på gods

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøstyrelsen gransker sag om ulovlig rovfuglefælde på gods
Køge - 02. november 2017 kl. 16:31
Af Katrine Wied
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kan baron og godsejer Christian Wedell-Neergaard sigtes i sagen om en ulovlig rovfuglefælde på Svenstrup Gods. Det er et af de spørgsmål, som Midt- og Vestsjællands Politi har bedt Miljøstyrelsen om at svare på, skriver DAGBLADET Køge.

Midt- og Vestsjællands Politi har sigtet den nu tidligere skytte på Svenstrup Gods for overtrædelse af jagtloven, da der i september blev opdaget brug af en ulovlig rovfulgefælde i Svenstrup Gods' skove. Men i forbindelse med efterforskningen af sagen ønsker politiet også at få afklaret, om ansvaret for brug af den ulovlige jagtmetode skal placeres bredere.

- Vi har sendt vores efterforskning til vurdering hos den sagkyndige myndighed, Miljøstyrelsen. De skal tage stilling til, hvilke regler og paragrafer i jagtlovgivningen, der kan være overtrådt. Det sker, når vi er uden for færdselslov og straffelov, hvor politiet er kontrolmyndighed, at vi sender en sag til udtalelse hos en fagkompetent myndighed på samme måde som, at arbejdstilsynet vurderer, om loven er overtrådt ved arbejdsulykker, eller fødevarestyrelsen i sager om overtrædelse af dyreværnsloven, siger pressetalsmand for Midt- og Vestsjællands Politi, Martin Bjerregaard.

Sagen kom frem, da et lokalt medlem af Dansk Ornitologisk Forening i slutningen af september anmeldte Svenstrup Gods til politiet for brug af en ulovlig rovfuglefælde. Midt- og Vestsjællands Politi beslaglagde på baggrund af anmeldelsen en fælde, der var beregnet til at lokke fredede rovfugle som duehøg, musvåge og rød glente med levende duer, som sad fanget i fælden. Formålet kunne angiveligt være, at rovfuglene ellers ville tage fasaner, som godset opdrætter til brug i betalt jagt. I forbindelse hermed valgte politiet at sigte skytten, der var ansat på godset.

Objektivt ansvar
Politiet ønsker blandt andet bistand til at vurdere, om godsejer Christian Wedell-Neergaard i juridisk forstand har et såkaldt objektivt ansvar, hvis ikke lovgivningen er blevet overholdt af hans medarbejdere, uanset om han var vidende om, hvad der foregik eller ej.

- Miljøstyrelsen skal undersøge, om godsejeren kunne have gjort sig medskyldig i overtrædelse af jagtlovgivningen. Bagefter er det os, der skal forsøge at finde beviset for, om han rent faktisk er skyldig, siger Martin Bjerregaard.

- Der står ikke angivet noget om objektivt ansvar i jagtloven. Men der er bestemmelser om tilskyndelser og medvirken, som kan overrule jagtlovgivningen. Det er den vurdering, som Miljøstyrelsen skal foretage. Kan godsejeren på nogen måde blive ansvarlig for noget, eller er det udelukkende skytten, der kan gøres ansvarlig. Afhængig af, hvad de kommer frem til, må vi se på sagen en gang til og se på, om det giver anledning til yderligere efterforskning mod nogen. Så om godsejeren kan stilles til ansvar, ved vi ikke endnu. Men det er os, der har bevisbyrden, og vi må se på, hvad styrelsen udtaler, fortsætter Martin Bjerregaard.

Op til, at sagen nu er sendt til vurdering i Miljøstyrelsen, har politiet foretaget en række afhøringer.

- Vi har lavet en indledende efterforskning og lavet afhøring af dem, som vælger at stå frem. Skytten er fortsat formelt sigtet i sagen. Det er blandt andet for at give ham nogle rettigheder, forklarer Martin Bjerregaard.

Politiet har også afhørt baron Christian Wedell-Neergaard.

- Den første efterforskning har givet anledning til afhøring af nogle personer. Vi har også snakket med godsejeren for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, fortæller Martin Bjerregaard.

Christian Wedell-Neergaard bekræfter, at han et blevet afhørt af politiet.

- Jeg er blevet afhørt som vidne, og jeg har bekræftet mit vidne udsagn, siger Wedell-Neergaard.

Hos Miljøstyrelsen afviser man at kommentere en verserende straffesag. Men kontorchef for for afdelingen for Naturforvaltning i Miljøstyrelsen, Mikkel Friberg, oplyser, at overtrædelser af jagt- og vildtforvaltningsloven generelt kan straffes med bøde og i særlige tilfælde med fængsel i op til 2 år, hvis overtrædelsen er forsætlig eller groft uagtsom.

Det samme gælder for overtrædelser af naturbeskyttelsesloven, hvor fængselsstraffen dog kun kan gå op til 1 år.

- Om en handling straffes, afhænger af politiets, anklagemyndighedens og i sidste ende domstolenes konkrete vurdering af, hvad der er foregået og i hvilket omfang, en eventuel overtrædelse kan bevises. Om der er grundlag for at straffe en lodsejer for en ulovlig handling, er ligeledes op til politiet og anklagemyndigheden - og i sidste ende domstolene - at tage stilling til. Det afhænger blandt andet af de nærmere oplysninger, herunder eventuelle beviser med videre i den konkrete sag. En lodsejer kan holdes ansvarlig for et ulovligt forhold, der er begået af en ansat eller en jagtlejer, hvis det kan bevises, at lodsejeren er bekendt med det ulovlige forhold, siger Mikkel Friberg i et skriftligt svar til DAGBLADET.

Han tilføjer, at politiet ofte forbindelse med straffesager henvender sig til Miljøstyrelsen som myndighed på området med henblik på en udtalelse om blandt andet hvilke bestemmelser, der kan være overtrådt, hvem der inden for loven kan rejses tiltale mod samt forslag til størrelsen af en eventuel bøde.

Skytten er blevet afskediget fra Svenstrup Gods som følge af sagen.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk