28. november 2020
Mandskab fra el-selskabet Cerius er i fuld gang med at skifte kabler ud og bygge en ny transformatorstation i og omkring Lille Skensved. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Mandskab fra el-selskabet Cerius er i fuld gang med at skifte kabler ud og bygge en ny transformatorstation i og omkring Lille Skensved. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ledningsnettet udvides for at sikre strøm nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ledningsnettet udvides for at sikre strøm nok
Køge - 19. oktober 2020 kl. 15:02
Af Lars Andersen

Der bygges stort i Skandinavisk Transportcenter - meget stort.

I de kommende måneder bliver der gravet i og omkring Lille Skensved, når el-selskabet Cerius trækker nye kabler og etablerer en ny transformatorstation.

Blandt andre har Lidl og medicinal-grossisten Nomeco i løbet af de seneste år bygget kæmpestore lagerhoteller i området, og de bruger strøm. Meget strøm.

- Vi følger jo nøje med i udviklingen rundt omkring og får blandt andet tilbagemeldinger om, hvor meget de forskellige virksomheder skal bruge af strøm, forklarer Bent Hedegaard, der er projektleder i el-selskabet Cerius, der ejer og driver elnettet i Nordvest-, Midt- og Sydsjælland, Lolland-Falster og øerne

- Der er sket rigtig meget i Køge omkring Skandinavisk Transportcenter og med et nyt transportcenter på vej i Jersie, så har vores ingeniører siddet og regnet lidt på tallene og fundet ud af, at hvis - eller når - udviklingen fortsætter, så skal der ske noget.

- Strømforbruget vokser så meget, at vi allerede nu er nødt til at udvise rettidig omhu, så vi kan være på forkant med behovet, siger han.

Investering i fremtiden
Derfor har Cerius kørt gravemaskinerne ud af garagen for at være klar til en større ombygning og udvidelse af ledningsnettet.

- Vi får først og fremmest bygget en helt ny transformatorstation, som kommer til at ligge ved rundkørselen ved CP Kelco, hvorfra den skal forsyne hele området, forklarer Bent Hedegaard.

- De to nuværende transformatorstationer i henholdsvis Jersie og Ølby vil ikke kunne klare den fremtidige belastning, så derfor bliver de nu afløst.

I forbindelse med den nye transformatorstation skal der også graves nye 10 kilovolt kabler ned hele i området, og de gamle kabler til og fra Ølby og Jersie bliver sløjfet.

- Det er ganske enkelt en investering i fremtiden, som vi nu går i gang med, siger Bent Hedegaard.

Ender i stikkontakten
Rent teknisk kommer den nye transformatorstation til at modtage strøm med en styrke på 50 kilovolt, der så bliver transformeret ned til 10 kilovolt og sendt ud til en række mindre transformatorstationer.

- Herfra bliver strømmen så igen transformeret ned til det, vi kalder 0,4 kilovolt, så den til sidst ender ude i de hjemlige stikkontakter som 220 volt eller 400 volt i de kraftstik, der bruges til komfurer, vaskemaskiner og lignende, forklare Bent Hedegaard.

Cerius regner med at kabler og det hele er på plads, så der kan komme liv i den nye transformatorstation engang i starten af 2021.

Og nok så vigtigt, så er der ikke nogen planlagte strømafbrydelser i forbindelse med arbejdet.

- Vi planlægger at omlægge forsyningen undervejs, så brugerne ikke kommer til at mærke noget, siger teamleder Morten Kidal fra Cerius, og Bent Hedegaard supplerer:

- Desuden vil det aldrig ske, at Fru Jensen ikke har strøm derhjemme, siger han.

- Vi slutter ikke nye store kunder til, før der er strøm nok.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk