20. oktober 2020
Den 4. januar 2017 blev Køge ramt af en historisk voldsom stormflod med store oversvømmelser til følge. Det gik blandt andet hårdt ud over Køge Å. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Den 4. januar 2017 blev Køge ramt af en historisk voldsom stormflod med store oversvømmelser til følge. Det gik blandt andet hårdt ud over Køge Å. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommuner kræver penge fra staten til kystsikring: - Retfærdigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommuner kræver penge fra staten til kystsikring: - Retfærdigt
Køge - 09. oktober 2019 kl. 13:06
Af Simon de Visme

Regeringen skal oprette en klimafond med flere milliarder kroner, der skal hjælpe landets kommuner med at sikre de danske kyster.

arrow Læs også: EU-beskyttet habitat risikerer at spænde ben for ambitiøs kystsikring

Sådan lød kravet fra Kommunernes Landsforening (KL) i denne uge, da de udtalte sig til DR med håbet om flere penge til at beskytte landets kyster imod stormflod og klimaforandringer.

- Fonden skal over en årrække finansiere de meget store investeringer, der ligger forude, når det handler om at beskytte kysten hele vejen rundt - der er mange steder, hvor vi er udfordret, siger Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia og formand for teknik- og miljøudvalget i KL, til dr.dk.

I Køge Kommune er man godt i gang med sit ambitiøse kystsikrings-projekt med navnet »Køge Dige«. En 11 kilometer lang kystsikring, som er delt op i tre zoner - nord, midt og syd. Samlet pris: 100 millioner kroner.

Af det beløb skal ejere med fast ejendom i området betale 90 millioner kroner, mens Køge Kommune bidrager med 10 millioner kroner. Men med tanke på opråbet fra KL ser Niels Rolskov (EL) gerne, at staten spyttede penge i kassen og hjalp landets kommuner med kystsikringen.

- Jeg ser gerne, at staten tager mere ansvar, når det eksempelvis kommer til Køges kystsikring. Det er en fælles opgave, og det er oplagt, at staten hjælper med kystsikring på landsplan, siger Niels Rolskov, der er formand for kommunens Klima- og Planudvalg.

Et overstatslig problem

Politikeren fortæller, at han tidligere har deltaget på et landsdækkende såkaldt borgmestermøde sammen politikere og beredskab, hvor ansvarsfordelingen mellem kommunerne, staten og borgerne blev diskuteret.

Ifølge Rolskov følger den nuværende fordeling en gammel lov, hvor staten i højere grad involverer sig i projekter på vestkysten, mens kystsikring på østkysten bliver forbigået. Men det er ikke en fair fordeling, mener udvalgsformanden.

Han peger på, at hele problematikken med stormflod og oversvømmelser er et overstatsligt anliggende. Derfor bør det ikke blot være Køge Kommune og køgenserne, som betaler for beskyttelsen af kysten.

Kort om Køges kystsikring
  • Den 11 kilometer lange kystsikring er delt op i tre zoner - nord, midt og syd - og vil sammenlagt koste 100 millioner kroner. Køge Kommune bidrager med 10 millioner kroner, mens de resterende 90 millioner skal betales af ejere med fast ejendom i området.
  • Langs den nordlige kyststrækning skal der etableres et landdige på kystsiden af boliger og virksomheder. Diget har også mulighed for at fungere som rekreativt område med cykelsti, trampesti og udsigt ud over lagunen.
  • I den midterste zone skal der bygges mindre mure, sluser og mobile skot. Sidstnævnte kan tages i brug, når der kommer varsel om stormflod.
  • Langs den sydlige del af kystsikringen gør man brug af Strandvejens høje profil til at beskytte de bagvedliggende områder. De steder, hvor vejen er under 2,8 meter over havoverfladen, beskyttes med et dige.

- Udover økonomien skal vi som kommune også stå for styringen af hele projektet, og det betyder, at vi skal henvende os til flere forskellige instanser. Det ville være meget nemmere, hvis man samlede dem i ét »rum«, pointerer Rolskov.

arrow Se billederne: S-profiler bliver klogere på ambitiøs kystsikring
24. april 2019 kl. 13:17 Opdateret: kl. 13:17
arrow Enige politikere skubber ambitiøs kystsikring videre
21. marts 2018 kl. 13:45 Opdateret: kl. 12:13
arrow Ét år efter stormfloden: Nu mangler blot kystsikringen
04. januar 2018 kl. 12:59 Opdateret: kl. 12:59
Kunne du godt tænke dig at arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk