14. april 2021
Køge Kommune slap i første omgang for at skulle teste skoleelever, da de ældste børn fortsat skal blive hjemme. Derfor afventer man centrale udmeldinger og forsøger at få fat på flere folk, som vil stå for at pode eleverne.. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Køge Kommune slap i første omgang for at skulle teste skoleelever, da de ældste børn fortsat skal blive hjemme. Derfor afventer man centrale udmeldinger og forsøger at få fat på flere folk, som vil stå for at pode eleverne.. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen i venteposition: Mangler flere folk til at teste skoleelever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen i venteposition: Mangler flere folk til at teste skoleelever
Køge - 26. februar 2021 kl. 11:44
Af Simon de Visme

Lige nu handler det om at rekruttere flere til at pode, finde ud hvordan man i praksis kan teste på skolerne, afvente centrale udmeldinger fra myndighederne og ikke mindst følge smittetallets udvikling.

Sådan opsummerer Mette Olander, der er direktør for Velfærdsforvaltningen i Køge Kommune, det nuværende arbejde med at forberede kommunens skoler til at kunne teste både elever og lærere flere gange om ugen.

Onsdag deltog hun i et direktionsmøde, der kunne have handlet om, hvordan man skulle blive klar til den store opgave på mandag, men cirka midt i mødet kom nyheden om den nyeste aftale for genåbningen; Kun skoler i Nordjylland, Vestjylland og Bornholm må åbne igen for de ældste elever.

- Derfor har vi ikke nogen yderligere testopgave lige nu. Det bliver først, når skolerne åbner igen, konstaterer Mette Olander.

Mangler national strategi

Præcis hvordan test af skoleeleverne i Køge Kommune skal foregå til den tid, er endnu noget usikkert. Olander fortæller, at man blandt andet mangler en national teststrategi og retningslinjer for, hvem der skal håndhæve hvad til den tid. Det står dog klart, at den primære løsning handler om at opskalere kommunens nuværende testkapacitet.

Derfor har man i et stykke tid annonceret og efterspurgt folk, som vil stå for at pode og teste på skolerne til den tid.

I øjeblikket er det livreddere fra det lukkede Køge Svømmeland, som står for at pode lærerne ugentligt, men når de ældste elever kommer tilbage, og svømmehallen på et tidspunkt åbner igen, har kommunen brug for at rekruttere og ansatte flere »podere«.

- Vi er i gang med at finde folk allerede nu, for vi kan lige så godt stikke en finger en jorden. Indtil videre er der mange, der melder sig, og over 60 personer har henvendt sig, fortæller Mette Olander.

Uafklarede spørgsmål

Selvom Køge Kommune har en umiddelbar plan for, hvordan man vil håndtere den store opgave med at teste skoleelever, er man fortsat lidt tilbageholden med at lægge sig fast, fortæller velfærdsdirektøren. Tingene kan ændre sig fra til dag til dag, og man kommer til at følge med i, hvordan det går i de andre kommuner, som nu skal åbne skolerne mere, forklarer hun.

- Der er ikke så mange andre muligheder end at få lavet et testteam, og det kommer muligvis til at foregå lokalt ude på de enkelte skoler. Det vil være en stor opgave, hvor vi skal opgradere hele vores nuværende system og finde ud af, hvordan vi skal gribe det an. Det vil kræve en mere gangbar løsning end eksempelvis livredderne, som også skal på arbejde igen på et tidspunkt, men til den tid har vi forhåbentlig også en national teststrategi i hånden, siger Mette Olander.

Allerede nu bliver det diskuteret, hvilke problemer der kan opstå i forbindelse med test af skoleelever, og flere forældre har sagt, at de ikke vil lade deres børn teste. Hvordan ser kommunen på den problematik lige nu?

- Det er sådan nogle ting, der skal komme svar på, men det er ikke Køge Kommune, som skal finde på svaret, så det er et åbent spørgsmål lige nu. Ingen bliver nok tvunget til at blive testet, men om eleverne så skal blive hjemme, er et uafklaret spørgsmål, pointerer Olander.

Hun fortæller, at kommunens forvaltning løbende drøfter, hvad der kan blive næste scenarie, men at planlægge 100 procent med en konkret dato for genåbning og test er ikke klogt, siger Mette Olander.

- Tingene ændrer sig hele tiden, og det afhænger også af det totale smittebillede, så lige nu ved vi lige så lidt som alle andre.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk