13. juni 2021
- Der er »væsentlige uoverensstemmelser« mellem Køge Kommunes opfattelse af Dan Kochs behov for socialpædagogisk støtte i hjemmet og de faktuelle vurderinger i sagen, lyder det fra Ankestyrelsen. På billedet ses Dan sammen med sin samlever Åse.  Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
- Der er »væsentlige uoverensstemmelser« mellem Køge Kommunes opfattelse af Dan Kochs behov for socialpædagogisk støtte i hjemmet og de faktuelle vurderinger i sagen, lyder det fra Ankestyrelsen. På billedet ses Dan sammen med sin samlever Åse. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommune får kritik: Skal behandle Dans sag om støtte igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kommune får kritik: Skal behandle Dans sag om støtte igen
Køge - 02. marts 2021 kl. 13:32
Af Simon de Visme

57-årige Dan Koch var en af de omkring 50 sårbare borgere i Køge Kommune, som i foråret sidste år fik frataget deres socialpædagogiske støtte i hjemmet. I stedet kunne de møde op og få deres støtte i kommunens åbne rådgivning, lød det.

arrow Læs også: Kommune siger igen nej til Dans støtte i hjemmet: - Jeg er så træt

Siden da har Dan kæmpet for at få sin hjemmevejledning tilbage. En støtte, som han har haft i 33 år. Og mens de fleste sager efterfølgende er afsluttet - efter kommunen var nødt til at behandle dem igen på grund af systematiske fejl - kører Dans sag fortsat videre.

I efteråret klagede han over Køge Kommunes afgørelse om, at han ikke kunne få hjemmevejledning mere, men da sagen blev vendt igen i december 2020, fastholdt kommunen sin beslutning om at stoppe støtten i hjemmet.

Argumentet lød blandt andet, at Dan havde gjort brug af Åben Rådgivning i flere måneder, og at han benyttede tilbuddet med »god effekt«.

Dan accepterede dog ikke afgørelsen og klagede over kommunens sagsbehandling til Ankestyrelsen, og for nylig kom afgørelsen:

Køge Kommune skal behandle sagen igen, og Dans socialpædagogiske støtte i form af hjemmevejledningen skal genoptages.

Det glæder førtidspensionisten, der dog i samme omgang kritiserer kommunens sagsbehandling.

Kort om sagen
  • Siden det kommunale tilbud Åben Rådgivning blev etableret i januar 2020, er den socialpædagogiske støtte i hjemmet, den såkaldte hjemmevejledning, ophørt for op imod 50 borgere i Køge Kommune. I stedet er de udsatte borgere blevet henvist til at få deres støtte gennem den åbne rådgivning.
  • Det er kommunens Velfærdsforvaltning, som overordnet har stået for sagsbehandlingen af sagerne. Ifølge forvaltningens oprindelig vurdering, var det ikke en forringelse af støtten, når borgere blev flyttet fra hjemmevejledning til Åben Rådgivning.
  • På baggrund af bekymring hos både de udsatte borgere, hjemmevejledernes fagforening og flere partier, som beskrevet af DAGBLADET, besluttede kommunens velfærdsdirektør efterfølgende at gennemgå samtlige 50 sager. Gennemgangen blev præsenteret for politikerne den 17. august 2020.
  • Gennemgangen viste, at der var sket systematiske fejl i 29 ud af de 50 sager. Sagsbehandlingen var reelt ulovlig. Fejlene handlede om både manglende partshøring af borgerne og mangelfuld begrundelse i afgørelserne.
  • På baggrund af redegørelsen har forvaltningen genbehandlet de 29 sager for at rette fejlene og træffe nye afgørelser.

- Det er sjuskeri og sløseri, når man ikke laver sit arbejde godt nok, påpeger han vredt over telefonen.

Manglende oplysninger

Ifølge Ankestyrelsen har Køge Kommune ikke oplyst nok om Dans sag, til at man kan afgøre, hvorvidt hans behov for støtte er imødekommet med kommunens åbne rådgivning.

Styrelsen peger på, at Køge Kommune mener, Dan er kompenseret for sine behov gennem Åben Rådgivning, og at førtidspensionistens såkaldte indsatsmål er opnået med hjemmevejledningen, som derfor godt kan ophøre. Men det har kommunen nemlig ikke gode nok faglige argumenter for, vurderer Ankestyrelsen.

»Der er i sagen ikke oplysninger af mere faktuel karakter, der understøtter kommunens faglige vurdering af, at du (Dan, red.) ikke fortsat har behov for socialpædagogisk støtte«, skriver styrelsen i sin afgørelse.

Ankestyrelsen lægger også vægt på en status fra Dans oprindelige hjemmevejleder, som DAGBLADET ligeledes har omtalt tidligere, hvori den kommunale hjemmevejleder argumenterer for, at Dan fortsat har behov for sin socialpædagogiske støtte. Blandt andet for at få støtte til at forstå og fremstille meddelelser »grundet nedsat psykisk funktionsniveau«.

Ankestyrelsen mener heller ikke, kommunen har godtgjort, at Dans indsatsmål er nået.

Dækker ikke Dans behov

Styrelsen konkluderer derfor i sin afgørelse, at »der er væsentlige uoverensstemmelser« mellem kommunens opfattelse af, om Dan har behov for socialpædagogisk støtte og de faglige vurderinger i sagen.

»Vi kan ikke ud fra sagens oplysninger se, hvordan kommunens tilbud Åben Rådgivning kan dække dit behov for støtte og sikre, at du (Dan, red.) selvstændigt kan varetage de konkrete opgaver, du tidligere har modtaget støtte til«, skriver Ankestyrelsen.

Derfor skal Køge Kommune nu behandle Dans sag igen og lave en ny faglig vurdering af, om han fortsat har behov for hjemmevejledning. Kommunen skal blandt andet redegøre for, hvad den åbne rådgivning indeholder, og hvordan den kan støtte køgenseren i hans behov for hjælp, understreger Ankestyrelsen.

Indtil en ny afgørelse siger noget andet, kan Dan altså få sin hjemmevejledning tilbage, og det er han tilfreds med.

- Det er mere trygt, når jeg har det hele herhjemme og ikke skal tage papir og alt det halløj med ned til Åben Rådgivning, fortæller han.

Hvad tænker du om kommunens sagsbehandling med tanke på det fokus, der har været på din sag?

- Det er for dårligt. Og det er for dårligt, at de ikke har rettet sig efter hjemmevejlederens udtalelse om, at jeg har behov for hjemmevejledning. Det samme har min psykiater også sagt, og hans brev har jeg afleveret til kommunen. Når man tænker på alt det, der er blevet skrevet om det i DAGBLADET, og det eksperter og professorer har sagt, har jeg svært ved at forstå, at kommunen bare gør, som det passer den, siger Dan.

Frygter indlæggelse

Han fortæller, at han er i tvivl om, hvor længe han kan klare uvisheden om sin socialpædagogiske støtte i hjemmet, før han for alvor bliver ramt psykisk og ender med at skulle indlægges.

- Jeg er bange for det, og jeg frygter, at det kan ske når som helst, siger han.

DAGBLADET Køge har været i kontakt med Køge Kommune for at få en kommentar til sagen, men det har indtil videre ikke været muligt.

arrow Dan mister (igen) sin støtte: - De skider på folks psykiske helbred
18. november 2020 kl. 07:03 Opdateret: kl. 16:02
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk