16. september 2021
Køges politikere ønsker at oprette sit eget brandvæsen i stedet for medlemsskabet af Østsjællands Beredskab. Foto: Katrine Wied
Køges politikere ønsker at oprette sit eget brandvæsen i stedet for medlemsskabet af Østsjællands Beredskab. Foto: Katrine Wied
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Køge sprænger Østsjællands Beredskab: Ikke sikkert nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Køge sprænger Østsjællands Beredskab: Ikke sikkert nok
Køge - 26. september 2018 kl. 08:01
Af Katrine Wied

Køge Kommune skal have sit eget selvstændige brandvæsen. Tirsdag aften besluttede Køge Byråd, at kommunen skal træde ud af det fælleskommunale brandsamarbejde i Østsjællands Beredskab. Det skriver DAGBLADET Køge.

arrow Læs også: Derfor gik det så galt

Dermed vender Køge ryggen til det beredskabssamarbejde med Solrød, Stevns, Roskilde, Greve, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk

kommuner, som opstod i kølvandet på beredskabsreformen i 2016.

Det er en beslutning, som har været undervejs siden januar, hvor Køges politikere første gang udtrykte skepsis ved den beredskabsplan, den såkaldte risikobaserede dimensionering, som ledelsen i Østsjællands Beredskab havde udarbejdet som led i en spareplan, der skal finde fem millioner kroner.

Den risikobaserede dimensionering vil blandt ande reducere i den antal brandmænd, der sidder i brandbilen under den første udrykning, så der i stedet for en holdleder og fem brandmænd, kun kommer en holdleder og tre brandmænd i første udrykning. Det vil blandt andet betyde, at man i praksis ikke kan sende et dykkerhold ind efter personer, der befinder sig inde i den brændende bygning, før der er ankommet forstærkning enten fra en anden brandstation, fra deltidsbrandvæsnet eller de frivillige brandmænd. Beredskabsplanen vil også betyde, at for eksempel dykkerberedskabet ikke længere vil være at finde i Køge.

Men den service mener politikerene i Køge Kommune ikke rummer den fornødne sikkerhed for borgerne.

- Vi er ikke enige i den spareplan, som Østsjællands Beredskab har arbejdet efter. Vi vil ikke have den nye risikobaserede dimensionering, og vi synes ikke, at det er den rigtige strategi, at vi skal spare os ud af det. Vi vil gerne bruge flere penge på brandvæsen, end de andre kommuner vil, siger borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke (S).

Hun nævner blandt andet, at dækningen er god nok i yderområderne og at der er får få brandmænd med i første udrykning som årsager.

I byrådet er DF's gruppeformand Bent Sten Andersen blandt dem, som har talt skarpest imod Østsjællands Beredskabs risikoplan.

- Jeg har været indsatsleder i politiet i mange år. Jeg ved, at det ikke er det samme om brandvæsnet kommer med fire eller skes mand ved første udrykning. Østsjællands Beredskab har slået på, at responstiden er den samme med den nye plan. Men responstid handler ikke om andet end den tid, der går indtil første køretøj er fremme og ikke hvilke opgaver, de kan løse. Man er ikke nødvendigvis operationedygtig, hvis man kun er fire mand fra start. Den ene er holdlederen, den anden en chauffør, så er der to til at slukke brand, siger Bent Sten Andersen.

Oven på den risikbaserede dimensionerings basisberedskab ønsker Østsjællands Beredskab at give kommunerne individuelle muligheder for at tilkøbe ekstra ydelser - mod ekstra betaling. Men heller ikke denne løsning er Køges politikere trygge ved.

- Helt fra start har vi stillet flere spørgsmål til Østsjællands Beredskab om, hvad det vil koste os at tilkøbe ydelser. Det har været vigtigt at kende økonominen, hvis vi skal have det samme beredskab som nu. Det har vi efterspurgt i sek måneder. Men det er først for nylig, at vi har kunne få et svar. Der har vi fundet ud af, at Køge betaler mest i beredskabet, siger Venstres gruppeformand, Mette Jorsø, der kalder Østsjællands Beredskab for et påtvunget set-up.

Ifølge kontrakten kan Køge først forlade Østsjællands Berdskab efter to år. I praksis vil det formentlig komme an på forhandlinger.

arrow Beredskabsdirektør: - Vi har leveret
31. december 2018 kl. 14:45 Opdateret: kl. 15:32
arrow Nyt beredskab med fælles brandstation
31. december 2018 kl. 12:09 Opdateret: kl. 12:09
arrow Pengene dikterer Roskilde-exit fra beredskab
20. december 2018 kl. 14:25 Opdateret: kl. 14:25
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk