12. december 2019
Tidligere bagedystdeltager Jasmin Gabay fortæller, at hun i nærmeste fremtid udgiver en klimakagebog. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Tidligere bagedystdeltager Jasmin Gabay fortæller, at hun i nærmeste fremtid udgiver en klimakagebog. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Køge for klimavenlig kost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Køge for klimavenlig kost
Køge - 12. august 2019 kl. 16:30
Af Alexandra Mollerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Køge: Vi kan spise rester, købe mad fra sidste salgsdato og bruge tingene bagerst i køkkenskabene. Tidligere Bagedyst- deltager Jasmin Gabay deler i sine tanker om at spise klimavenligt i anledningen af en oplysningskampagne, der skal informere danskerne om FNs Verdensmål.

Omkring den lille scene på Torvet er der pyntet op til en dag med de 17 farverige FN Verdensmål. De er inddelt i firkanter, hvor eksempelvis den brune hedder Ansvarligt forbrug og produktion og den grønne hedder Klimaindsats. På scenen står tidligere bagedystdeltager Jasmin Gabay, som taler om sine erfaringer med bæredygtighed.

- Min mor har indprintet et slogan i mig, hvor hun sagde, du har ikke arvet jorden af dine forældre, du har lånt den af dine børn og glæden er et ansvarligt valg. Og jeg kan faktisk ikke huske, at vi har fået andet end madrester, da jeg voksede op. Så jeg har tænkt efterfølgende, hvad var den rigtige ret egentlig, fortæller Jasmin Gabay fra scenekanten.

Hun er substitut for den kendte danske kok Anne Hjernøe, som skulle have talt om, hvordan vi kan være bæredygtige i vores madlavning. Hun kunne desværre ikke komme alligevel, og det fremkalder en mindre skuffelse blandt de få fremmødte. Og det gennemgående spørgsmål er da også, hvem er hende på scenen?

Klimavenlig kage
Jasmin Gabay deltog i DR1's Den Store Bagdeyst i 2018, hvor hun blev en af finalisterne. I 2019 var hun desuden deltager i det danske Melodi Grand Prix. På Torvet i Køge taler hun om, at vi alle har et ansvar i den bæredygtige udvikling, hvor vi kan gøre en indsats for, at de gule datomærkninger på fødevarerne i supermarkederne er gode at købe. For det handler ikke om, at købe efter mærkningen, fordi man er fattig, men det handler om, at vi ikke vil smide vores mad ud.

- Det er som om, at vi er sprunget en generation over i forhold til, hvordan vi tænker bæredygtighed ind i mad. Lige nu forbruger vi bare, men var har bedsteforældre, der var fantastiske til at spare. De sparede penge, ressourcer, brugte råvarer i sæson, og brugte det de havde. Det gør vi ikke rigtig, og det kunne jeg godt tænke mig, at vi gjorde igen. Så jeg er gået tilbage for at undersøge, hvordan vi kan gøre det, og jeg er derfor i gang med at skrive en klimakagebog, siger Jasmin Gabay.

Ideén kommer også af, at der er opstået en vanvittig bagekultur, der handler om uanede mængder af bageudstyr, som man kan købe i et hav af forskellige specialbutikker. Jasmin Gabay vil derfor kæmpe for bæredygtigheden ved at fremme, at vi ikke behøver at købe nyt, men bruge det vi i forvejen har - selv når vi bager.

Strandmynte og kødfri dage
Blandt publikum står Richardt Sonnichsen og hans kone, som er mødt op på Torvet, for at høre Anne Hjernøe tale om klimavenlig kost. De ser også mange af DR1-programmerne med Anne Hjernøe og Anders Agger, og havde derfor glædet sig til gode råd om bæredygtige kostvaner.

- Vi forsøger at være bæredygtige. Der hvor vi er mindst bæredygtige, det er, at jeg sveder ad helvedes til, så jeg er nødt til at gå i bad hver dag, og det koster jo noget vand. Men vi har meldt os ind i Valkyrien, så vi bader nede i havet, men vi er jo også nødt til vaske os med sæbe, og så er det nogle korte bade med håndbruseren, siger Richardt Sonnichsen og griner.

Ægteparret køber økologiske madvarer og har i nogle dage spist vegansk. De har købt en måltidskasse til fire dage, for at afprøve det veganske køkken. Det har ikke afskrækket dem, for der har været gode bud på retter nogle af dagene.

- Vi forsøger også at spise lidt mindre mad og især spise mindre kød. Men nu skal vi eksempelvis til en 80 års fødselsdag i dag, og vi er ikke dem, der skiller os ud ved at sidde og pille alt kødet fra, så det er ikke, der vi er. Det tager jo også lidt tid at lære alle de andre om det, siger Richardt Sonnichsen.

Ægteparret plukker både spiselige urter og små buketter til hjemmet for på den måde også at afvige lidt fra at forbruge unødvendigt.

Arrangementet på torvet er en del af en oplysningskampagne, der hedder Danmark for målene, der besøger 48 byer i Danmark henover sommeren, hvor danskerne kan lære om FN Verdensmålene. Fokus denne omgang var fødevarer. Seks af arrangementerne skal være i Køge, hvoraf der er to tilbage.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk