26. marts 2019
Arkæolog Henrik Højer fra Museum Sydøstdanmark udgraver en grube fra bronzealderen. I gruben blev der fundet rester af lerkar. Foto: Museum Sydøstdanmark
gallery icon

Se billedserie

Arkæolog Henrik Højer fra Museum Sydøstdanmark udgraver en grube fra bronzealderen. I gruben blev der fundet rester af lerkar. Foto: Museum Sydøstdanmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jernalderhuse udgør endnu en brik til puslespillet om fortidens Køge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jernalderhuse udgør endnu en brik til puslespillet om fortidens Køge
Køge - 17. november 2018 kl. 04:50
Af Nina S. Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I alt syv jernalderhuse er opdaget i forbindelse med bygningen af den nye busbro mellem Bragesvej i Sjællands Transport Center og Ølsemagle Kirkeværk. Ved byggeriet har Museum Sydøstdanmark netop afsluttet en lille udgravning. Museets arkæologer har gravet en lille beboelse frem. Udgravningerne lægger endnu en brik til de tidligere fund i området.

Museum Sydøstdanmarks arkæologer har udgravet mindst fire beboelseshuse og tre udhuse fra jernalderen.

Det er tydeligt at husenes tage var båret af parvise stolper inde i husene.

Denne byggestil er kaldt treskibede huse og er kendt fra bronzealderen til Vikingetiden, selvom arkæologerne har vurderet husene til at være fra Jernalderen.

Ved at udtage jordprøver, forsøger arkæologerne nu at finde frem til forkullet korn. Ud fra dem kan man nemlig finde ud af, hvilke afgrøder beboerne dyrkede på denne tid.

De forkullede korn kan også bruges til de såkaldte kulstof 14-dateringer, der kan afsløre det præcise tidspunkt for beboelse i husene.

I udgravningsfeltet udgravede arkæologerne også jordovne og affaldsgruber, som er en nedgravning med skrald. Heri blev fundet keramik fra den tidlige del af middelalderen, omkring år 1100-1200 e.Kr.

De mange arkæologiske fund i Køgeområdet beviser at området har haft en rig forhistorie, og at Køge altid har været en eftertragtet by at bo i.

-Jeg er glad for, at vi kan blive ved med at skabe nye muligheder i kommunen, så den også i fremtiden kan være fuld af liv. Og så vil jeg gerne rose Museum Sydøstdanmark for deres grundige arbejde med at afdække Køge-områdets spændende historie, siger Erik Swiatek, der er formand for Teknik- og Ejendomsudvalget.

Det er langt fra første gang, der er gjort arkæologiske fund i Køge-området.

Især området omkring Ølsemagle har været et interessant sted for Museum Sydøstdanmarks arkæologer de seneste år.

Ligesom de nyfundne Jernalderhuse, har man også fundet levebeviser fra sten-, bronze- og vikingetiden. Derudover blev der udgravet en fornem grav fra romersk jernalder vest for Ølsemagle, der blandt andet indeholdt importerede glasbægre og bronzeøkser fra Romerriget.

Busbroen - som blev nævnt i indledningen - skal gøre det nemmere for nutidens passagerer at pendle mellem Campus Køge og Køge Nord Station. Den forventes færdig i starten af 2020.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk