12. april 2021
Lars Jørn Hansen taler ind imellem med Ove Vang, der har det godt i dag og er  meget taknemmelig for hjerteredderens indsats. Foto: Henrik Førby Jensen
Lars Jørn Hansen taler ind imellem med Ove Vang, der har det godt i dag og er meget taknemmelig for hjerteredderens indsats. Foto: Henrik Førby Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jagttur blev en dramatisk kamp for livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jagttur blev en dramatisk kamp for livet
Køge - 24. februar 2021 kl. 15:47
Af Henrik Førby Jensen

Hvert år hylder Hjerteforeningen modige livreddere, der turde træde til og give livreddende førstehjælp, da et medmenneske faldt om med hjertestop. En af årets nominerede til prisen er den 57-årige Lars Jørn Hansen, der bor i Herfølge. Det var ellers en helt almindelig efterårsdag. Lars Jørn Hansen var gået ind i skoven for at »drive« sammen med sin sorte labrador Siki, da en af andre jagtdeltagere råbte:

- Skynd dig og kom! Ove er faldet om! Lars Jørn Hansen løber ud på marken og ganske rigtigt: Den 76-årige Ove Vang ligger på jorden med sit gevær. Han trækker ikke vejret og har ingen puls. Lars Jørn Hansen er tidligere tekniker og livredder i Solrød Svømmehal, hvor alle ansatte har gennemgået et obligatorisk, udvidet førstehjælpskursus. Han starter HLR med det samme - men er samtidig rystet over hele situationen.

- På førstehjælpskurset får du jo ikke at vide, at en person med hjertestop bliver helt sort i hovedet og lyder som en kaffemaskine, der trænger til at blive afkalket. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at vi var langt væk fra alting og at der nok ville gå lang tid, før der kom nogen, fortæller han over en kop kaffe hjemme i sin jagtstue.

Et kraftigt stød
Situationen er højdramatisk og ekstremt stressende for alle involverede. Jagthunden kan ikke forstå, at dens ejer åbenbart er i gang med at overfalde en anden mand og begynder at glamme. Lars Jørn Hansen får en af jagtkammeraterne til at føre hunden væk. Samtidig ringes der 1-1-2. Efter cirka 15 minutter ankommer en hjerteløber med hjertestarter. Ove Vang bliver stødt. Endnu en voldsom oplevelse - men heldigvis med den ønskede effekt.

- Det var vildt. Jeg skal lige love for, at den giver et kraftigt stød. Jeg har jo aldrig prøvet at bruge en hjertestarter rigtigt og jeg tror, at han (Ove Vang red.) lettede sådan et stykke, forklarer Lars Jørn Hansen og viser med hænderne en afstand på 20-30 centimeter.

En kæmpe oplevelse
Kort efter ankommer ambulancereddere, som tager over. Ove Vang bliver kørt til Roskilde Sygehus og videre til Rigshospitalet, hvor han kommer i respirator. Derefter tilbage til Roskilde Sygehus, hvor han får indopereret ICD (pacemaker).

Ove Vang har det godt i dag, men Lars Jørn Hansen havde nogle svære dage, indtil Ove Vang langsom kom tilbage til verden efter tre dage i koma.

- Jeg tænkte meget over, hvordan det gik med Ove. Ville han klare det? Jeg havde det faktisk dårligt. Hvad nu, hvis han ikke klarede det? Var der noget, jeg kunne have gjort bedre? De tanker plagede mig. Da jeg efter et stykke tid kunne mødes med Ove samt ikke mindst hans datter, var det en kæmpe oplevelse, bare glad for at kunne hjælpe, siger Lars Jørn Hansen.

Tag det kursus!
Selvom om han er glad over sin nominering til titlen som Årets Hjertestarter, går han nu ikke så meget op i hæder og rosende omtale. Det er ikke derfor, han stiller op til dette interview.

- Jeg gør det simpelthen for at opfordre folk til at tage et førstehjælpskursus. Tænk hvis jeg ikke havde været med på den jagt - så havde Ove ikke været i live i dag, påpeger han.

Stem på Årets Hjerteredder
Hjerteforeningen har modtaget 47 indstillinger til Årets Hjerteredder 2021. Alle har de reddet et menneskes liv - en far, mor, søster, bror eller en ukendt - ved at træde til og yde genoplivning.

Blandt de 47 indstillede har et dommerpanel bestående af Mads Volck, redaktør på TV 2, Freddy Lippert, direktør for den præhospitale virksomhed i Region Hovedstaden, Lars Suhr Olsen, direktør for Østifterne og Anne Kaltoft, som er adm. direktør i Hjerteforeningen valgt at nominere tre redninger til titlen som Årets Hjerteredder 2021.

Se Årets Hjerteredder blive kåret i Hjertegalla på TV 2 CHARLIE/TV 2 PLAY lørdag den 13. marts klokken 20.55.

Årets Hjerteredder støttes af Østifterne.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk