17. juli 2019
Børneordfører og gruppeformand Jacob Mark (SF) var onsdag eftermiddag tilbage på sin barndomsskole i Algestrup, da SF holdt pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Børneordfører og gruppeformand Jacob Mark (SF) var onsdag eftermiddag tilbage på sin barndomsskole i Algestrup, da SF holdt pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jacob på hjemmebane: De små skoler er vigtige for landsbyerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jacob på hjemmebane: De små skoler er vigtige for landsbyerne
Køge - 16. august 2018 kl. 16:33
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På papiret lignede det en helt almindelig onsdag på Alkestrupskolen syd for Køge, men et hurtigt kig på skolens parkeringsplads vidnede om en lidt mere speciel dag. Allerede ved 12-tiden var p-pladsen fyldt til bristepunktet med biler, og sorte ledninger fra to TV-vogne slangede sig på asfalten og ind på et græsareal foran skolen.

Den lille grønne plet med flagstang og hejst Dannebrogsflag blev for en stund omdannet til et mindre mediecirkus med masser af opstillede kameraer, mikrofoner og ventende journalister. I midten af dele stod tre politiske profiler fra Christiansborg pænt placeret bag tre runde borde med hver deres hvide dug og rød-hvide blomsterbuket, mens en gruppe elever i baggrunden løb rundt og spillede bold i skolegården.

I forbindelse med SFs sommergruppemøde har partiet valgt at holde pressemøde på Alkestrupskolen, og valget af baggrund er langt fra tilfældigt. Det er nemlig her gruppeformand og lokalt bysbarn Jacob Mark (SF) har gået i skole fra nulte til syvende klasse. Her fik eleverne tidligt fri, og der var tid til både fodbold og dørfis i hverdagen, husker han.

- Alkestrupskolen viser, hvordan en god skole skal se ud i fremtiden. Da jeg gik her, var det meget sjældent, at vi var over 24 elever i klassen, så der var masser af tid til den enkelte elev, fortæller Jacob Mark.

Netop den rolige opvækst var et fokuspunkt for SF under pressemødet. Her præsenterede partiet blandt andet et forslag, der skal holde liv i landets landsbyskoler, som eksempelvis Alkestrupskolen. Skolen har tidligere været en del af diskussionen om skolelukninger i Køge Kommune, og det er ikke utænkeligt, at skolen igen kommer i vælten, når de lokale politikere til efteråret skal finde besparelser.

Vigtige landsbyskoler

SFs forslag går konkret ud på at afsætte en pulje på 50 millioner kroner årligt. En pulje, som landets kommuner kan søge, hvis økonomien er presset, og en landsbyskole er lukningstruet.

- Kommunerne bliver tvunget ud i debatter om, hvorvidt de skal lukke den ene eller anden skole. Men når man lukker en lille skole, dør hele den lille landsby. Hvis man lukkede Alkestrupskolen i dag, ville byen se helt anderledes ud om ti år, pointerer Jacob Mark, der er partiets børneordfører.

Landsbyskolerne giver ifølge SF en nødvendig ro til børn og unge, som i dag i højere grad er presset af angst og depression på grund af det store fokus på ranglister og test. I stedet handler det for eleverne om at få mere samvær og tid med de voksne, lyder det fra byrådsmedlem i Køge Thomas Kielgast (SF), der bag kameraerne fulgte med i sit partis pressemøde.

- De små skoler er vigtige for landsbyerne. Lukker man skolen, lukker man ofte byen, siger han.

Den lokale SF'er påpeger samtidig, at man i Køge heller ikke har nogen planer om at lukke kommunens landsbyskoler.

- Vi har ingen planer om at lukke skoler, tværtimod skal vi værne om nærdemokratiet og den lokale sammenhængskraft. Vi kan ikke alle bo i Køge centrum, så det skal fortsat være attraktivt at være borger i vores mindre by- og landsbysamfund, fastslår Thomas Kielgast.

Med de ekstra millioner vil SF styrke de mindre skoler ved at bruge pengene på at gøre skolerne særlig attraktiv for potentielle tilflyttere. Det kan ifølge partiet være ved at have flere timer med to voksne, særlige faciliteter, turboforløb med læsning og matematik, eller hvad kommunen mener kan løfte skolen.

Forslaget vil SF finansiere ved at skære på de private gymnasiers tilskud.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk