25. september 2021
Alle byrådets partier er med i årets budgetaftale, som blev underskrevet ved 20-tiden onsdag aften. Fra venstre ses Mette Jorsø (RV), Thomas Kampmann (K, siddende), Bent Sten Andersen (DF), Niels Rolskov (EL), Lene Møller Nielsen (S), borgmester Marie Stærke (S, siddende), Jeppe Lindberg (løsgænger) og Ken Kristensen (V). Fraværende ved fotograferingen var SF's Thomas Kielgast, der dog er med i forliget. Foto: Katrine Wied
Alle byrådets partier er med i årets budgetaftale, som blev underskrevet ved 20-tiden onsdag aften. Fra venstre ses Mette Jorsø (RV), Thomas Kampmann (K, siddende), Bent Sten Andersen (DF), Niels Rolskov (EL), Lene Møller Nielsen (S), borgmester Marie Stærke (S, siddende), Jeppe Lindberg (løsgænger) og Ken Kristensen (V). Fraværende ved fotograferingen var SF's Thomas Kielgast, der dog er med i forliget. Foto: Katrine Wied
Foto: Katrine Wied
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Indgår forlig: Her er budgettets overskrifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indgår forlig: Her er budgettets overskrifter
Køge - 15. september 2021 kl. 20:48
Af Anders Fallesen

Onsdag aften indgik alle byrådets partier forlig og skrev under på årets budgetaftale.

arrow Læs også: Skolestruktur og færre elever i klasserne: - Det er stadig lidt »fluffy«

Et budget for 2022-2025, der på forhånd var udset til at blive i mådeholdets tegn og ikke ville rumme de store gaver og nye investeringer, da Køge Kommune i de kommende år vil mangle omkring 30 millioner årligt grundet stigende udgifter til det specialiserede socialområde, der tager hånd om nogle af samfundets svageste borgere.

Alligevel er der fundet plads til en række nye investeringer, og onsdag aften holdt forligsparterne pressemøde i Køgehallerne, hvor man fra morgenstunden havde indledt budgetforhandlingerne.

Et blik på den nyindgåede budgetaftales hensigtserklæringer viser således, at der i årene frem afsættes penge til øget klimasikring, det specialiserede socialområde og visioner om gradvis implementering af loft på maksimalt 24 elever i dansk- og matematikundervisningen i de kommende 0. klasser i folkeskolen.

Derudover finder man med budgetaftalen midler til nye investeringer i Køge Marina, Den Maritime Halvø, et parkeringshus med moderne skatefaciliteter på Søndre Havn samt til Landsbypuljen og til udvidelse af ungdomsklubbernes åbningstider.

Idrætsparken får endnu et løft

Dertil kommer - i den mere omdiskuterede ende - yderligere en stor millioninvestering i Køge Idrætspark-projektet, som et tillægsforlig nu afsætter netto 19,4 millioner kroner til færdiggørelsen af. Heri indgår investeringer til særligt et løft af trafiksikkerheden omkring idrætsparken, hvor der foruden flere parkeringspladser afsættes penge til trafiksikker adgang til hele området.

Den samlede, fremadrettede udgift til Køge Idrætspark bliver i omegnen af 120 millioner kroner - men der er dog forventninger om indtægter fra private aktører på 81 millioner kroner, oplyser borgmester Marie Stærke. I de 120 millioner indgår også 18,5 millioner, som blev afsat ved sidste års budgetforlig.

Derudover kommer de i forvejen godt 175 millioner kroner, som byrådet fra 2016 og frem har afsat til opførelse af blandt andet Køge Idrætsparks hal 3, omklædningsrum og foreningslokaler til breddeidrætten.

Hvad angår Køge Idrætsparkdelen af budgetaftalen, er hverken Dansk Folkeparti eller Enhedslisten med, da begge partier mener, at der i forvejen er afsat rigeligt med penge til Køge Idrætspark gennem årene. Samtidig fremførte partierne på budgetpressemødet, at der i deres øjne er for stor usikkerhed omkring økonomien, og at de frygter, at kommunen kan ende med regningen på de 120 millioner kroner. De resterende byrådspartier talte omvendt om stor interesse fra private aktører, der tydeligt har givet udtryk for, at de ønsker at spæde til økonomisk for at få projektet i mål.

Med budgetaftalen har forligspartierne imidlertid også givet hinanden håndslag på, at man lægger såkaldte besparelsesblokke ind for årene 2023-2025. Her er der tale om besparelser på 70 millioner kroner, og hvordan de skal udmøntes, bliver op til det kommende byråd at beslutte. Skulle kommunen i de kommende år blive begunstiget af kompensationer på det specialiserede socialområde via finansloven eller de årlige økonomiforhandlinger, fratrækkes de midler dog fra besparelserne.

DAGBLADET og sn.dk/koege bringer i de kommende dage en række artikler, der dykker længere ned i den nye budgetaftales fremadrettede perspektiver.

arrow Idrætsparken bringer boliger og sportscollege med sig
17. september 2021 kl. 15:35 Opdateret: kl. 15:35
arrow Budgetaftale slår fast: Udekørende sygeplejersker skal have nye lokaler
17. september 2021 kl. 06:05 Opdateret: kl. 15:40
arrow Budget 2021: Her er partiernes mærkesager
16. september 2021 kl. 16:12 Opdateret: kl. 14:45
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk