26. juni 2019
De fleste af Connie Bastiansens små pleje-pindsvin sover vintersøvn, men et par af dem har været oppe mellem jul og nytår for at nippe lidt til Søren Svane Duuns lækre honning. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

De fleste af Connie Bastiansens små pleje-pindsvin sover vintersøvn, men et par af dem har været oppe mellem jul og nytår for at nippe lidt til Søren Svane Duuns lækre honning. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Honning fra Havnebierne er guf for sultne pindsvin i Slimminge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Honning fra Havnebierne er guf for sultne pindsvin i Slimminge
Køge - 13. januar 2019 kl. 14:13
Af Lars Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da den erfarne biavler Søren Svane Duun faldt over et opslag på Facebook, hvor der blev efterlyst gratis honning, rynkede han først lidt på næsen, for det kniber i forvejen for biavlerne i foreningen Havnebierne at produceret honning nok til bare deres egne medlemmer.

- Men så fandt jeg ud af, at Connie, der havde lavet opslaget, er en pindsvineven, og så tænkte jeg, at jeg nok hellere lige måtte få en snak med hende, forklarer Søren Svane Duun, der efter nogle års pause har genoptaget nærkontakten med bierne - denne gang på havnen i Køge, hvor Havnebierne holder til for enden af Carlsensvej.

Som sagt gjort, og det har ført til et helt nyt samarbejde mellem bier og pindsvin, der nu følges med stor interesse af både biavlere og pindsvinevenner over hele landet.

- Selvom pindsvin jo egentlig er rovdyr, så elsker de søde sager og er nogle små slikmunde, forklarer Connie Bastiansen, der har været medlem af foreningen Pindsvinevenner det sidste halve års tid, hvilket hendes hus i Slimminge bærer tydeligt præg af.

Både i carporten og i haven er der indrettet bure til de overvintrende pindsvin, lige som der indenfor i huset er »modtagerum« og sovepladser til de små nålepuder.

- Når jeg får et pindsvin ind er det tit både dehydreret og mangler mad, og her er honning helt fantastisk, fordi det både hjælper dyrene til at spise og drikke, siger hun.

- Men da det jo er frivilligt at være pindsvineven, betaler jeg selv hele gildet, og med 15-20 pindsvin i pleje, blev det hurtigt halvdyrt i honning. Derfor prøvede jeg at gå på Facebook efter hjælp.

Og hjælpen kom i form af et tilbud fra Søren Svane Duun.

- Vi står jævnligt med nogke såkaldte dronetavler, som bliver brugt i bikuben til at fremavle droner, men der er ofte varroaer, som er et skadedyr, på tavlerne, og derfor kan vi ikke umiddelbart bruge honningen derfra, forklarer han.

- Men hvis Connie først fryser tavlerne ned, så dør varroaerne, og så er der guf til pindsvinene.

- Nu har vi prøvet en periode, og det fungerer tilsyneladende fint, så jeg regner med fremover at kunne levere en 10-14 dronetavler til hende hver anden uge, siger biavleren.

»Affalds-honningen« fra dronetavlerne, som normalt kun giver biavlerne ekstra arbejde, bliver nu frosset ned et par dage og herefter tøet op og enten blandet i maden eller blødt op i vand, og så er der ellers fest for de små pindsvin.

- Og sådan en gang honningvand kan virkelig bringe liv tilbage i lille, halvskidt pindsvin, konstaterer Connie Bastiansen.

Det nye samarbejde følges som nævnt tæt på de sociale medier, fordi det er en ren win-win for både biavlerne og pindsvinevennerne.

- Nu håber jeg bare, at vi kan få gang i lidt flere bistader hos Havnebierne, så vi kan få mere gang i produktionen til både pindsvinene og alle andre honningelskere, siger Søren Svane Duun.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk