19. maj 2019
Sygeplejerske Lene Fischer Pedersen var lørdag på Torvet i Køge for at sætte fokus organdonation og få flere til at tage stilling i forbindelse med årets Organdonationsdag. Foto: Simon de Visme
gallery icon

Se billedserie

Sygeplejerske Lene Fischer Pedersen var lørdag på Torvet i Køge for at sætte fokus organdonation og få flere til at tage stilling i forbindelse med årets Organdonationsdag. Foto: Simon de Visme
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hjerte eller hornhinder: Skal man donere sine organer?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjerte eller hornhinder: Skal man donere sine organer?
Køge - 15. oktober 2018 kl. 12:03
Af Simon de Visme
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hjerte, lunger, lever, bugspytkirtel, nyrer, hornhinder, tyndtarm og hud.

Kalenderen viser lørdag den 13. oktober. Dagen er den nationale Organdonationsdag, der markeres landet over. På Torvet i Køge har to sygeplejersker fra intensivafdelingen på Sjællands Universitetshospital, Køge taget plads foran et bord og en række plancher og standere, og DAGBLADET Køges udsendte har lagt vejen forbi.

I løbet af formiddagen kommer en hel del interesserede borgere forbi til en snak om organdonation og deres egen stillingtagen. De seneste undersøgelser viser, at 87 procent af danskerne er positive overfor organdonation, men alligevel mangler hver tredje dansker at tage aktivt stilling til emnet.

Derfor er de to sygeplejersker på Torvet for at informere, svare på spørgsmål og ikke mindst opfordre folk til at tage stilling, så de pårørende undgår at stå i en ubehagelig situation i fremtiden.

- Vi forsøger at få folk til at tale med hinanden og deres pårørende og vigtigst af alt at tage stilling til organdonationen. Det kan både være, hvis man er for eller imod at donere sine organer, for hvis man ikke tager stilling, ender man med at smide hele beslutningen over på ens familie. De har sikkert allerede rigeligt at tænke på og er dybt ulykkelige, og pludselig skal de tage stilling uden at kende ens holdning, siger Lene Fischer Pedersen.

Aldrig for gammel

Hun og kollegaen Signe Rasmussen kommer i deres daglige arbejde på sygehuset helt tæt på mulige organdonerer. Selvom de altid behandler for at redde en persons liv, så ender det nogle gange med, at personen bliver erklæret hjernedød. Herefter kan det handle om at bevare personens organer, som kan anvendes til transplantation.

I øjeblikket er der mange folk på venteliste for at få et nyt organ, og det gælder alle de tidligere nævnte organer. Derfor håber de to sygeplejersker og organisationen Dansk Center for Organdonation, at informationskampagnen i sidste ende betyder, at flere sige ja til at blive organdonerer.

- Sidste år i oktober oplevede vi en stigning i antallet af folk, som meldte sig til, og det håber vi sker igen, forklarer Lene Fischer Pedersen.

Hun fortæller, at det typisk er de ældre borgere, som kommer forbi til snak om organdonation.

- Mange af dem tror, at de er for gamle til at blive organdonerer, men i udgangspunktet er ingen for gamle. Det kan godt være, at nogle organer ikke kan bruges, men det ved man ikke, før man står i situationen, pointerer Lene Fischer Pedersen.

Frembringer følelser

Men når nu langt de fleste danskere er positive omkring organdonation, hvordan kan det så være, at det stadig er omkring 33 procent af befolkningen, som ikke har taget aktivt stilling?

Denne artikels forfatter har selv haft et ikke-udfyldt donorkort liggende på en kommode i soveværelset de seneste par måneder. Beslutningen om at udfylde det er blevet udskudt gang på gang.

Jeg synes egentlig, at organdonation er en rigtig god idé, men alligevel har jeg ikke fået taget stilling. Er jeg den eneste, som har svært ved det? Og hvad kan forklaringen være?

- Du er bestemt ikke den eneste, bekræfter Lene Fischer Pedersen.

- Der er både folk, som har taget stilling men ikke har fået det registreret, og så er der dem, der er i tvivl. Tankemæssigt sker der noget, når man forestiller sig at blive skåret op.

Sygeplejersken nævner blandt andet hornhinder, som et organ mange folk vælger fra.

- Det kan være svært at forholde sig, og det frembringer nogle følelser hos folk. Det samme med hjertet. Man møder følelser, og det skal der være plads til. Derfor skal vi sørge for, at informationen er så saglig som mulig, påpeger Lene Fischer Pedersen og uddyber:

- Men de fleste folk vælger faktisk, at man må tage alle organer, for som de siger: »jeg er her alligevel ikke mere«.

Mere opmærksomhed

Flere og flere kommer forbi standen på Torvet, hvor folk nærmest står i kø for at snakke om organdonation med de to sygeplejerske. En af dem er Jytte Skovgård Nielsen fra Næstved, der tilfældigt kommer forbi. Hun har ikke tidligere taget stilling, men efter en kort snak er hun klar til at melde sig som organdoner.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, når nu jeg en dag ikke er her mere. Så må lægerne se, hvor meget de kan bruge, hvis der er nogen, som mangler et organ, siger Jytte Skovgård Nielsen.

Hun bakker op om, at der med den seneste uges kampagner og selve Organdonationsdagen bliver sat mere fokus på emnet.

- Det er rigtig vigtig at skabe mere opmærksomhed omkring det og få flere til at tage stilling, for ellers står de efterladte i dum situation, pointerer Jytte Skovgård Nielsen.

Hun gik ligesom undertegnede hjem fra Torvet i Køge med en klarhed om få taget stilling og tilmeldt sig som organdonor. Via www.sundhed.dk kan man både give fuld tilladelse eller begrænset tilladelse, hvis man eksempelvis gerne vil beholde hornhinder eller hjerte. Her er det også muligt at tilkendegive, om tilladelsen til at bruge organerne skal forudsætte accept fra ens pårørende.

Giv din holdning til kende
  • Fortæl om holdningen til dine pårørende - og
  • Udfyld et donorkort og bær det på dig - eller
  • Tilmeld dig Donorregistret på www.sundhed.dk

I mit tilfælde tog det blot to minutter at registrere mig på den førnævnte hjemmeside, og det kan anbefales, for det føles både godt og befriende at tage stilling til et emne, som man har gået og tænkt på i et stykke tid men aldrig har fået gjort noget ved.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk