25. juni 2021
- Det står ikke skrevet i panden på dem, når man møder dem, siger Heidi Rasmussen.
gallery icon

Se billedserie

- Det står ikke skrevet i panden på dem, når man møder dem, siger Heidi Rasmussen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Heidi levede med vold: Det må ikke blive et tabu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Heidi levede med vold: Det må ikke blive et tabu
Køge - 25. november 2019 kl. 15:59
Af Katrine Wied

I flere år var kontrol, tæsk og forbud mod at se venner og familie hverdag for Heidi Rasmussen.

arrow Læs også: Når kvinder får bank står politiet mere klar

Da hun var midt i 20'erne, boede hun sammen med en mand, som udsatte hende for vold, ofte på daglig basis. Og selv da hun tog på krisecenter, fulgte han efter hende og svindlede sig ind i hendes nye lejlighed.

I dag er volden for længst fortid. Heidi Rasmussen er gift igen, men hun bruger sine erfaringer til at hjælpe andre kvinder, der lever med vold, både ved at holde fordrag om sin egen historie og som frivillig på et kvindekrisecenter.

- Vi havde mødt hinanden gennem nogle fælles venner. Han viste sig sød og rar i starten, indtil vi begyndte at have fælles folkeregisteradresse, siger Heidi Rasmussen.

Skiftet kom efter, at parret havde boet sammen i et års tid.

Billede

Det blev kærestens chefs kone,
der hjalp Heidi ud af det voldelige forhold.
Da konen en dag opdagede, at Heidi havde mærker på huden,
handlede hun hurtigt.
Foto: Thomas Olsen


Forbød venner og familie

- Jeg skulle stå skoleret over for, hvem jeg snakkede, hvorfor jeg snakkede med den og den, hvad vi talte om. Hvis jeg var nede og handle, og det tog fem minutter længere, blev jeg beskyldt for, at jeg havde talt med nogen. Der var meget kontrol, fortæller Heidi.

Hun måtte heller ikke have venner.

- Det var lige meget, hvad jeg gjorde. Hvis mine venner ringede, sagde han, at jeg ikke var. Han sagde direkte til dem, at jeg ikke havde behov for dem i mit liv længere. Nu havde jeg hans venner. Men jeg måtte heller ikke være en del af hans vennekreds.

I begyndelsen sagde Heidi fra. At det skulle kæresten ikke bestemme, at hvis hun skulle skippe hendes venner, så skulle han også skippe hans. Men det holdt hun op med.

- Jeg havde to børn fra et tidligere forhold. Der mente han, at det var ham, der skulle styre børnenes samvær med deres far. Min store søns far skulle være der nøjagtig på klokkeslet, han kunne ikke bytte weekend. Han måtte ingenting, siger Heidi.

Kæresten brændte også Heidis svendebrev. Det betyder, at hun heller ikke i dag kan dokumentere, at hun er uddannet cafeteria-assistent, for dokumentet kan ikke genskaffes.

»En på hovedet«

En dag udviklede kontrollen sig til vold.

- Han kom hjem fra arbejde en dag. Han havde forsøgt at ringe, men linjen var optaget. Jeg sagde det, som det var, at jeg havde talt med min far. Men det troede han ikke på. Derfor trykkede jeg på genkaldsknappen.

#1412496

Der var mget kontrol, fortæller Heidi,
der levede med en voldelig kæreste,
da hun var i 20'erne.


Men det udløste bare et raserianfald hos kæresten. Heidi spurgte, hvorfor han reagerede sådan, når hun nu talte sandt, men han svarede, at hun ikke havde noget at tale med sin far om. Og så begyndte han at slå.

- Han var en kontrolfreak. Han kunne ikke lide min far, så ham måtte jeg ikke snakke med, og slet ikke hans kone. Måske fordi min far var meget direkte. Jeg tror, min far fornemmede mere, end han sagde, siger Heidi, der dog godt måtte tale med sin mor.

Heidi vidste aldrig, om det var en god eller en dårlig dag, eller hvilket humør, han var i. Men Heidi fandt også sine egne små måder at protestere på.

- Hvis han havde stukket mig én på hovedet og jeg var blå ved øret, satte jeg håret op i en hestehale, når hans mor kom på besøg, Bare fordi jeg kunne. Jeg sagde ikke noget, men jeg satte det, så hun kunne se. Hun spurgte også på et tidspunkt, hvor jeg sagde det, som det var.

Da volden havde stået på i et år, rejste Heidi fra kæresten.

- Jeg vil ikke umyndiggøres på den måde, for det er faktisk en umyndiggørelse, at jeg skal være under kontrol.

Men kæresten lovede, at han nu ville gå i terapi, og han begyndte også, så Heidi flyttede tilbage.

- Men da han havde været hos terapeuten to gange, sagde han, at det fik han ikke noget ud af. Det kunne han godt klare selv, og så stoppede han. Så blev det igen en hverdag, hvor han skulle bestemme det hele.

Billede

I dag 20 år efter har Heidi mødt en mand,
som hun har fundet den helt store kærlighed sammen med.


Krisecenter

Det blev kærestens chefs kone, der hjalp Heidi ud af det voldelige forhold. Da konen en dag opdagede, at Heidi havde mærker på huden, handlede hun hurtigt.

- Hun spurgte til nogle kradsemærker, jeg havde på siden af halsen og bag øret. Da sagde jeg det, som det var.

Chefens kone ringede omgående til chefen og fik ham til at opfinde nogle arbejdsopgaver, som vil holde kæresten på arbejdspladsen i nogle timer.

- Så får du pakket dig og så er det væk herfra, sagde hun til mig, gengiver Heidi ordren fra chefens kone.

Få timer senere stod Heidi og hendes børn på et krisecenter.

- Du står i en forfærdelig situation, men du bliver virkelig mødt omsorgsfuldt på et krisecenter. Vi var der i tre måneder. I den tid får man bearbejdet rigtig mange ting. Man får at vide, hvilke rettigheder, man har, man bliver vejledt i, hvordan man får hemmelig adresse i folkeregisteret og også på posthuset, siger Heidi, der ud over at være frivillig på et krisecenter i dag også indsamler tøj, så kvinder og børn, der ofte flygter hjemmefra uden andet end det tøj, de står i, kan få lidt at begynde med, når de ankommer på krisecenteret.

Pludselig sad han i sofaen

Heidi fik sin egen lejlighed. Men en dag ventede der hende en ubehagelig overraskelse.

- Da børnene og jeg kom hjem fra svømmehallen, sad han i min sofa. Alle hans flyttekasser stod i gangen. Han havde været hos udlejeren af min lejlighed med en falsk fuldmagt til at få udleveret en nøgle, for han mente, at han havde krav på at bo sammen med mig. Han havde også flyttet folkeregisteradresse til min lejlighed.

Kunne ikke få ham ud

Heidi forsøgte af al magt at få ham ud. Men det var sværere, end man skulle tro.

- Politiet sagde, at de ikke kunne fjerne manden, selv om jeg fortalte, at jeg ikke havde givet ham lov til at bo der. Så prøvede jeg via en advokat at få ham ud med fogeden. Det lykkedes heller ikke.

Billede

Mit budskab er bryd tavsheden,
det er ikke et tabu, siger Heidi Rasmussen.
Foto: Thomas Olsen


Advokaten påtog sig Heidis sag af principielle grunde. Han prøvede alle mulige paragraffer for at få kæresten ud. Men der var ikke nogen paragraffer, der duede. Fuldmagten blev også afleveret til politiet for at få rejst en sag om dokumentfalsk. Men der skulle mere til end et enkelt stykke papir, sagde de. Og da kæresten ikke fik nogen økonomisk gevinst ud af det, men kun en nøgle til Heidis bopæl, var svaret fra politiet nej.

- I dag skal man validere med sin NemId, at en person må sætte sin adresse i ens bopæl. Det skulle man ikke dengang, siger hun.

Den eneste måde Heidi kunne få kæresten ud, var ved selv at sige sin lejlighed op og flytte fra den.

- Udlejer erkendte, at han havde kvajet sig. Han var utrolig ked af det og gav mig mit indskud tilbage.

Først i den nye lejlighed fik Heidi og børnene fred.

- Han fandt en anden en, han kunne bruge sin tid på, siger Heidi.

I dag 20 år efter har Heidi mødt en mand, som hun har fundet den helt store kærlighed sammen med. Heidi bruger dog stadig sin erfaring fra livet med en voldelig mand, når hun arbejder som frivillig på et krisecenter på Sjælland, og hun tager rundt og holder foredrag om vold i parforholdet.

- Mange er utrygge ved at søge hjælp, især hvis de har børn, for eks'en har domineret dem så meget. Kvinderne tror, at de bliver stemplet som en dårlig mor i det øjeblik, de går ind af døren på et krisecenter. Men det er stik modsat, for så har du netop gjort noget for dine børn, så de kan få et bedre liv. Det gælder også for mænd. Så mit budskab er bryd tavsheden, det er ikke et tabu, siger Heidi.

arrow Vejen væk fra volden kører i sneglefart
25. november 2019 kl. 15:06 Opdateret: kl. 15:08
arrow Kontrol og nedværdigelse: Psykisk vold er blevet strafbart
25. november 2019 kl. 13:38 Opdateret: kl. 11:36
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk