24. juni 2021
Mette Dyrlund Aagaard og Mette Dehn er iværksætterne bag den lokale gruppe for søskende til børn med handicap.Foto: Jørgen Chr. Jørgensen.
Mette Dyrlund Aagaard og Mette Dehn er iværksætterne bag den lokale gruppe for søskende til børn med handicap.Foto: Jørgen Chr. Jørgensen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Handicappedes søskende er overset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Handicappedes søskende er overset
Køge - 14. august 2019 kl. 06:00
Af Alexandra Mollerup

Køge: Det kan være svært at finde plads til egne følelser og behov, når ens søster eller bror har et handicap. Som noget nyt kan de børn indgå i et privat forløb, hvor de møder ligesindede. Det er Mette Dehn på 37 år og Mette Dyrlund Aagaard på 41 år, der sammen har iværksat gruppen Jeg er mig i Huset for Velvære og Udvikling i Køge. Samtidig undersøger forskning behovet på landsplan.

De to kvinder har på hver deres måde erfaret et behov i børnegruppen.

- Det har ligget mig på sinde i mange år, at jeg gerne vil hjælpe nogle andre, der har søskende med handicap, som jeg selv har, siger Mette Dehn.

Bagud som voksen

Mette Dehn arbejder som folkeskolelærer på deltid og har ved siden af egen virksomhed, hvor hun er professionel besøgsven. Hun er selv vokset op med en lillesøster, der har et handicap. Som barn oplevede Mette Dehn en uforklarlig ensomhed. For ud af til fungerede hendes familie som mange andre, men inden i følte hun sig anderledes. Set i bakspejlet ville hun gerne have mødt andre børn, der stod i samme situation, så hun ikke følte sig alene med det.

- For nogle gange kan familien blive defineret ud fra den handicappedes behov, fordi det er der, ressourcerne mangler. Så det er klart, at man som barn skal kunne forstå, at den søskende ikke kan selv, og det kan man godt, for det kan man jo se, siger hun.

Forløbet skal hjælpe børnene med at opdage, at de godt må have egne behov. Og så er forhåbningen, at de håndterer de svære følelser i opløbet, så de ikke behøver at arbejde bagud som voksne. Det har Mette Dehn selv skulle gøre med sin overudvikling af empati, hvilket har været hårdt, fortæller hun.

- Empati er jo godt, men det kan også være en belastning i det lange løb. Hele tiden at skulle være opmærksom på, hvordan alle omkring en har det. Det stiller krav til kognitive processer. Jeg bruger det som en fordel i mit job nu, men det har været en lang proces at nå til det punkt, siger hun.

Netværk for ligeværdige

Makkeren Mette Dyrlund Aagaard arbejder fuldtid i Huset for Vælvære og Udvikling. Hun har en tværfaglig uddannelsesbaggrund, hvor hun er skolelærer, inklusionsvejleder, privat gymnastikinstruktør og sanseinstruktør. Gennem sit arbejde i huset er hun stødt på flere forældre, der udtrykker et behov for fokus på søskende til børn med handicap.

- Der går rigtig mange søskende rundt, som føler sig ensomme. Der er ikke nogen, de kan tale om deres følelser og situation med. Man kan jo trække snor til alt muligt andet, at mødet med ligeværdige kan give rigtig meget, siger Mette Dyrlund Aagaard.

Der bliver ret tidligt stillet større krav til børnene om, at de skal forstå voksenting, som eksempelvis at behovsudsætte, siger Mette Dyrlund Aagaard. Samtidig med at forløbet skal være et frirum til børnene, skal det også være en hjælpende hånd til forældrene.

- Når man er i den position, ønsker man oftest ikke at belaste sine forældre yderligere, fordi man ved godt, at de har rigeligt at se til. Men her kan de udtrykke sig, uden at det går ud over nogen, de holder af, siger Mette Dehn.

Der kan maksimalt være otte børn på forløbet, hvor børnene lærer at mærke egne følelser og behov. De kommer til at dele personlige historier, dyrke yoga og forhåbentligt få ligesindede kammerater.

Forskning bakker op

Som led i et forskningsprojekt er Børnespecialet på Aalborg Universitetshospital netop i gang med at teste støttegrupper for søskende til børn med handicap, da det viser sig, at disse børn hidtil har været oversete. Det er det eneste statslige tilbud, som lige nu er et projekt, der har fået 1,9 millioner fra Sundhedsstyrelsen. Det har kørt fra 2017, og slutter i 2019. Helle Haslund, sygeplejerske, medicinsk antropolog og ph.d., postdoc i klinisk sygepleje i Børnespecialet på Aalborg Universitetshospital håber, at de endelige resultater kan skabe grundlag for et varigt tilbud til målgruppen.

- Jeg har lavet fokusgruppeinterview med alle børnehold og tilsvarende med deres forældre, og der er for mig at se ingen tvivl om, at der er behov for at støtte søskende i at finde deres egen rolle og stemme i en familie med et handicappet barn, siger Helle Haslund.

Erfaringerne er, at børnene er meget glade for forløbet, hvor de føler sig set, og hverken føler sig alene eller anderledes, oplyser Helle Haslund.

Forløbet i Køge hedder Jeg er mig og foregår i Huset for Velvære og Udvikling. Det starter den 2. september, og der er stadig ledige pladser.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk