16. oktober 2021
Frank Thøgersen, papfar til udviste Mint, der nu snart kan vende tilbage til Danmark, fik igen besøg af Radikale Venstres partileder, Morten Østergaard, i går. Besøget var anderledes positivt, end da selvsamme partileder i valgkampens begyndelse svingede forbi Herfølge. For nu er det sikkert, at Mint snart kan komme hjem. Foto: Anders Fallesen
gallery icon

Se billedserie

Frank Thøgersen, papfar til udviste Mint, der nu snart kan vende tilbage til Danmark, fik igen besøg af Radikale Venstres partileder, Morten Østergaard, i går. Besøget var anderledes positivt, end da selvsamme partileder i valgkampens begyndelse svingede forbi Herfølge. For nu er det sikkert, at Mint snart kan komme hjem. Foto: Anders Fallesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gensynets glæde efter nyt momentum i Mint-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gensynets glæde efter nyt momentum i Mint-sagen
Køge - 28. juni 2019 kl. 16:59
Af Anders Fallesen

Kontrasten kunne nærmest ikke være større.

arrow Læs også: Mint-lov vedtaget: - Fornuften har sejret

For det var med helt andre og dystre miner, at Frank Thøgersen og den radikale partileder Morten Østergaard mødtes tirsdag den 8. maj, netop som folketingsvalgkampen var skudt i gang.

Dengang så det langtfra ud til at være sikkert, at et fremtidigt flertal ville kunne enedes om at lave en ny lov, der kunne bringe Franks 14-årige bonusdatter, Atcharapan »Mint« Yuangyai tilbage til Danmark.

Torsdag er scenen så Hastrupskolen. Og modsat i Herfølge er der store smil og grin fremme her, og stemningen er mildest talt en anelse mindre anspændt i mødet mellem Frank Thøgersen og Morten Østergaard, hvor DAGBLADET er med på sidelinjen.

For nu skulle det være både sikkert og vidst, at Mint - når en ny lovgivning er behandlet og vedtaget - igen kan søge om familiesammenføring og derefter vende tilbage til tilværelsen i Køge sammen med mor Ratree, der befinder sig med Mint i Bangkok, samt lillebror Malick og bonusfar Frank, som er i Køge.

Dét skal fejres

- Den oplevelse i cafeteriaet i Herfølge satte sig virkelig i mig, siger Morten Østergaard, efter at han og Frank har gået en lille rundtur på stisystemet i Hastrup og talt om alt fra fodbold og ferieplaner til familiesammenføring.

Morten Østergaard fortsætter:
- Ved besøget i maj kunne jeg med det samme mærke på Frank, hvordan følelserne lå lige under overfladen i hans ellers rare og smilende gemyt. Det, som jeg især ikke kunne slippe, var Malick. Undervejs i dette har vi fokuseret så meget på Mint, men et af de oversete ofre er Malick, som lever så langt væk fra sin mor og sin søster. Den lille dreng kan nu få sin mor og sin søster tilbage. Det er virkelig en sten, der er faldet fra hjertet, og jeg kan da ikke afvise, at vi kigger forbi igen, når nu de er kommet tilbage til Køge, siger den radikale partileder.

- Tro mig, vi skal fejre det, og jeg skal nok sørge for at servere både god mad og lidt øl, bryder Frank Thøgersen smilende ind.

- Så det er bare noget helt, helt andet at mødes i dag og kunne mærke, hvordan vi også kan tale om vind og vejr og ikke kun om sagen, der har fyldt så meget for jer, tilføjer Morten Østergaard.

Kamp for retfærdighed

Gårsdagens møde mellem Frank Thøgersen og den radikale partileder sker, efter at Morten Østergaard har aflagt modtageklassen på Hastrupskolen et besøg.

Frank står uden for døren og venter, og Østergaard får straks en stor krammer og et hjertevarmt tak for den politiske indsats for at bringe Mint og de 69 andre udviste børn tilbage til Danmark.

De taler de seneste dages hektiske aktiviteter igennem, nu hvor den politiske forståelse mellem S, RV, SF og EL har slået fast, at de 70 familier skal have mulighed for at kunne søge om familiesammenføring på ny.

Morten Østergaard roser særligt Frank Thøgersen utrættelige og vedholdende kamp for at få ændret loven.

- Du har virkelig taget kampen for din familie og for de øvrige 69 familier, der har lidt samme skæbne. Jeg har den allerstørste respekt for, hvordan du har stillet dig til rådighed. Der er også 69 andre børn med deres familier, og dem kender vi ikke nær så godt, fordi Frank har stillet sig forrest i kampen, siger han.

Frank Thøgersen svarer:
- Mange har spurgt mig; »hvorfor har du ikke givet op?« Svaret er ganske simpelt. Fordi det er dybt uretfærdigt. Og når noget er uretfærdigt, må man kæmpe.

Momentumskift

Ved valgkampens indledning var Radikale Venstre sammen med SF de to partier, der havde meldt klarest ud, at loven, som fik Mint udvist, måtte laves om. Koste, hvad det vil.

Undervejs i valgkampen fornemmede Morten Østergaard hurtigt, at visse holdninger var ved at rykke sig, således at et muligt rødt flertal efter valget ville kunne enes om en ny lov. Sagen fik især momentum, da Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, i slutningen af maj tilkendegav, at udvisningssagerne ville være det første, der skulle lande på en ny udlændingeministers bord.

Og nu er det så Mattias Tesfaye selv, der er blevet udlændingeminister- og integrationsminister, hvorfor Morten Østergaard er meget fortrøstningsfuld ved tanken, om at det kommer til at tage fart herfra.

Adspurgt til, hvor hurtigt han forventer, at rammerne for en ny lov kan komme på plads, så børnene kan komme hjem, svarer han.

- Som jeg ser det, handler det om den politiske vilje. Dengang lovene gik den anden vej, og det handlede om at stramme mest muligt, var der masser af eksempler på, at sagerne blev hastet igennem, og at det ikke kunne gå hurtigt nok. I min verden er det meget mere acceptabelt at hastebehandle en lov, når den tilgodeser mennesker, end når den tager noget fra dem. Og i det konkrete tilfælde, er der ikke nogen, der vil miste noget, hvis vi hastebehandler en lov. Tværtimod. Dét taler for, at vi kan hastebehandle loven. Jeg er dog også meget åben for, at Mattias Tesfaye kan håndtere det på anden vis. Men det er en ulidelig tanke at forestille sig, at der nu kan gå måneder og atter måneder, før familierne kan samles. Derfor vil vi opfordre til, at man hastebehandler sagen, siger Morten Østergaard til DAGBLADET.

Inden man kommer så langt venter nu en sommerferie, efterfulgt af sommergruppemøder og forberedelse af det kommende folketingsår for Morten Østergaards vedkommende. For Frank Thøgersen derimod bliver der travlt i Herfølge Boldklubs cafeteria, når fodboldskolebørnene svinger forbi, ligesom han givetvis skal bespise et hold amerikanske fodboldlykkeriddere fra en besøgende klub i Chicago i hele tre uger.

Men Frank Thøgersen kan nu gå sommeren i møde med fornyet håb og optimisme her knap tre døgn efter, at det stod klart, at hans familie snart vil kunne samles i Danmark igen efter knap ni måneders adskillelse.

arrow Lov er vedtaget: Nu kan Mint blive i Danmark
19. december 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 11:05
arrow Møde: Mattias Tesfaye fortæller om udlændingepolitikken
17. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 14:58
arrow Mints papfar tager hatten af for politikere trods udvisning
15. november 2019 kl. 00:13 Opdateret: kl. 19:14
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk