27. juli 2021
Der var både taler og kransenedlæggelse, da mindesmærket blev indviet den 8. oktober 2018. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Der var både taler og kransenedlæggelse, da mindesmærket blev indviet den 8. oktober 2018. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et mindesmærke med mange følelser bag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Et mindesmærke med mange følelser bag
Opdateret 18. marts 2021 kl. 12:56
Køge - 18. marts 2021 kl. 12:52
Af Lars Andersen

På en tur rundt i Køge by må man ikke snyde sig selv for et besøg ved byens fine mindesmærke for redningen af de danske jøder under 2. Verdenskrig.

- Vi er her i dag for at hylde almindelige menneskers handlinger af stort mod og enestående menneskelighed i en tid fyldt med ondskab og fortvivlelse. Deres gerninger vil genlyde i årene der kommer - deres medfølelse og deres nåde er selve det fundament, verden står på.

Sådan lød det fra Israels ambassadør Benny Dagan, der ikke var bange for at bruge store ord, da han i oktober 2018 deltog i ceremonien, hvor det nye mindesmærke blev afsløret ved Åbassinet i Køge.

Skulpturen er resultatet af et stort arbejde fra Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn, der med »Varme Hænder«, som skulpturen er døbt, markerede 75-året for Køge-borgernes indsats ved redningen af omkring 500 danske jøder i oktober 1943 under den tyske besættelse.

- Det var danmarkshistoriens største »enkeltredningsaktion«, der foregik den 8. oktober 1943, som hjemmeværnsforeningens

næstformand Bruno Juul udtrykte det, da han ved indvielsen af mindesmærket fortalte nogle af de historier fra aktionen, som hjemmeværnsforeningen har kastet lys over.

En fortælling, der ellers i det store og hele er blevet glemt. Her blev der fortalt om, hvordan almindelige mennesker, lokale betjente og modstandsfolk trådte til og sammen fik de mange forfulgte jøder hjulpet på vej og sat i både med kurs mod det neutrale Sverige.

Mindesmærket skulle oprindeligt have været lavet af kunstneren Per Arnoldi, men hans projekt endte med at blive aflyst på grund af tekniske problemer med fremstillingen af den store båd i granit, som ifølge den første plan skulle have udgjort mindesmærket.

I stedet blev det den lokale kunstner Lise Højer fra kunsthuset Løvens Hule i Køge, der fik æren af at lave skulpturen med navnet »Varme Hænder«.

Skulpturen består af en grå granitsokkel på halvanden kvadratmeter. Oven på soklen står en stor 1,25 meter høj delskulptur i mørk granit, der forestiller Køge-borgernes varme hænder, der bærer en båd. Den samlede skulptur har en højde på knap tre meter, og den kan som nævnt ses ved Åbassinet med adgang fra Carlsensvej.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk