15. oktober 2021
Det er i dag nøjagtig ét år siden, at dengang 13-årige Mint blev udvist af Danmark. Foto: Anders Fallesen
Det er i dag nøjagtig ét år siden, at dengang 13-årige Mint blev udvist af Danmark. Foto: Anders Fallesen
Foto: Anders Fallesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ét år siden udvisningen: Nyt håb for Mint-retur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ét år siden udvisningen: Nyt håb for Mint-retur
Køge - 08. oktober 2019 kl. 06:23
Af Anders Fallesen

Som han stod der, overvældet og magtesløs, kunne han slet ikke holde tårerne tilbage.

arrow Læs også: Mint-lov vedtaget: - Fornuften har sejret

Frank Thøgersens dengang 13-årige papdatter, Mint, og hendes mor og Franks kone, Ratree, var netop gået igennem sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn. Mint var en uge forinden blevet udvist af Danmark med syv dages udrejsefrist, og hun måtte derfor sætte sig på et fly til Bangkok i Thailand.

Episoden udspillede sig for nøjagtig ét år siden. I minutterne efter afskeden med sin kone og papdatter var Frank Thøgersen helt på herrens mark.

- Jeg har det, som om at jeg blevet flået midt over. Som om at jeg på en måde er blevet amputeret, og at jeg mangler en del af min krop, selvom jeg jo ikke kender den følelse. Min datter må ikke være her, og min kone er nu rejst med. Jeg kan ikke være sammen med min familie. Det er helt sindssygt, og jeg føler en enorm afmagt. Det skal nok gå i orden, det er jeg nødt til at tro på. Jeg er nødt til at være stærk, også over for vores søn, Malick, som jeg skal hente i eftermiddag. Det skal jeg nok klare. Nu har jeg 40 minutter i bilen, hvor jeg skal forsøge at samle mig. Min erfaring er, at jo mere, jeg taler om det, jo mere hjælper det. Det giver mig styrke. Og selvom jeg har lyst til at slå ind i en pude eller tage ud i skoven og råbe, hjælper det ikke noget. Også selvom det føles, som om, at det er for evigt lige nu, at de er væk, sagde Frank Thøgersen til DAGBLADET i sekunderne efter afskeden tirsdag den 8. oktober 2018.

Stadig dybt berørt

365 dage senere bliver han til stadighed dybt berørt og får kuldegysninger og bævrende stemme, når han tænker ét år tilbage på dagen, hvor hans familie blev splittet.

- Det var selvfølgelig rigtig slemt i lufthavnen. Men det værste er at tænke på, at vi den morgen kørte Malick (Frank og Ratrees nu fireårige søn, red.) i børnehave, og at vi snød ham ved ikke at sige, at hans mor og søster ville være væk, når han kom hjem, siger Frank Thøgersen.

Malick er siden blevet mere bevidst om situationen. Hans far fortæller, at han er blevet mere udafreagerende, og at det derfor har været særligt hårdt at tage afsked, når Frank og Malick skulle hjem til Danmark efter at have været i Thailand hos Mint og Ratree i løbet af de seneste 12 måneder.

Prøver at parkere det

Når han skal beskrive forløbet i det forgangne år, er det første ord, han tænker på »en rutsjebanetur.«

Skiftende politiske og juridiske udmeldinger har gjort familien rundtosset. Hvor der den ene dag kunne være rungende enighed om, at loven på uretfærdig vis havde ramt Mint og de andre udviste udenlandske børn, lød det den næste dag fra Christiansborg, at der ikke var noget at stille op.

Samtidig er Frank Thøgersen dagligt blevet mødt af velmenende borgere, der har været bekendt med familiens triste situation. Og selvom han er utrolig taknemmelig for de mange hilsner og gode ønsker, tærer det også på energiniveauet.

- På den måde kan man godt sige, at jeg har prøvet at parkere det hele lidt. Ellers tror jeg, at jeg var blevet sindssyg, siger han og fortsætter.

- Det ribber jo lidt op i det igen, når man taler om det, og når mange spørger til det. Så jeg har prøvet at tvinge mig selv til at tænke på noget andet for at undgå at blive småtosset, siger han.

Håb om ny lov snart

Da Folketinget sidste tirsdag officielt åbnede det nye folketingsår, adresserede statsminister Mette Frederiksen (S) Mint-sagen. Undervejs i valgkampen havde hendes parti således lovet, at man ville kaste et nyt blik på lovgivningen, der førte til udvisningen af Mint og de mange andre udenlandske børn, som var blevet integrationsvurderet siden 2016.

Fra talerstolen slog statsministeren fast i tirsdags, at hjælpen er på vej.

- Udlændingepolitikken skal være stram. Men den skal - forstå mig ret - ramme de rigtige. Det er ikke at lempe udlændingepolitikken, at Mint kan få en chance til. Eller at børnene på Sjælsmark kan tage maden med på deres værelser. Det er heller ikke i modstrid med håndfaste krav til integrationen at anerkende dem, der gør det godt. Tværtimod. Tusindvis af mennesker er kommet hertil udefra. Har lært dansk, gået i skole, uddannet sig, er i arbejde og deler vores værdier. Jeg vil sige til alle jer: I indgår i samfundet. I bidrager til fællesskabet. Og I skal selvfølgelig kunne have tillid til, at Danmark også er jeres land, sagde Mette Frederiksen.

Og som punkt nummer to i lovprogrammet under udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes (S) kommende lovarbejde optræder »ændring af udlændingeloven, afskaffelse af kravet om vellykket integration i sager om familiesammenføring med børn og indførelse af en frist på 3 måneder for indgivelse af ansøgning.«

Det er denne lovændring, som skal give familien fra Køge lov til at søge opholdstilladelse til Mint igen. Og lovforslaget har allerede været sendt i høring med håbet om, at det - såfremt der kommer 90 folketingsmandater bag - kan træde i kraft 1. januar 2020.

Og håb om snarlig retur

En anden glædelig nyhed er imidlertid også, at Ratree Thøgersen i dag vender tilbage til Danmark. Det skal hun for ikke at miste sin opholdstilladelse efter at have været i Thailand i et år.

Hun er derfor med Thai Airways-flyet fra Bangkok, der lander her til morgen, og oprindelig var håbet, at Mint også kunne have været med om bord. Men papirerne er ikke gået i orden, og familien har derfor ikke kunnet søge om 90 dages turistvisum endnu, fortæller Frank Thøgersen og tilføjer, at Mint foreløbig kan bo hos nogle rigtig gode venner af familien.

Beskeden fra ambassaden er dog, at det måske går i orden onsdag (i morgen, red.). Og gør det det, booker familien en ny flyafgang til Mint, så hun potentielt kan lande i Danmark allerede i overmorgen. Da vil hun kunne være i landet frem til, familien kan søge om permanent opholdstilladelse, fortæller Frank Thøgersen.

Unfair behandling

Helt så langt tør han ikke tænke endnu. Netop fordi han og hans familie før har sat næsen op efter fremskridt for siden at blive slemt skuffet over manglende handling fra politisk side.

Adspurgt til, hvad han overordnet vil fremhæve, når han skal beskrive de seneste 12 måneders rutsjebanetur og mediepres, svarer han:

- Med fare for at blive lidt grov står jeg overordnet tilbage med en følelse af at være blevet behandlet meget unfair som dansk statsborger. Fra dag ét har alle sagt, at lovgivningen rammer forkert, og at det ikke var hensigten, at børn som Mint skulle udvises. Men som dansk statsborger, skatteyder og borger, der forsørger sig selv, føler jeg mig diskrimineret, bare fordi jeg har fundet en kone, som kommer fra et land uden for EU, siger han.

Der vil nok gå nogen tid, før han og familien kan ryste den følelse af sig efter et hårdt og udmarvende år. Selvom hans familie nu igen ser ud til at blive samlet hjemme i Køge, og selvom hans hustru vender tilbage til Danmark i dag, bliver 8. oktober formentlig aldrig nogen glædens dag for familien fra Thøgersen/Yuangyai.

arrow Lov er vedtaget: Nu kan Mint blive i Danmark
19. december 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 11:05
arrow Møde: Mattias Tesfaye fortæller om udlændingepolitikken
17. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 14:58
arrow Mints papfar tager hatten af for politikere trods udvisning
15. november 2019 kl. 00:13 Opdateret: kl. 19:14
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk