24. juni 2021
- Jeg kan konstatere, at det er væsentlige og markante sagsbehandlingsfejl, der gør, at afgørelsen ikke er gyldig, siger Søren Blæsbjerg, der forsker i socialforvaltningsret. Pressefoto: Aalborg Universitet
gallery icon

Se billedserie

- Jeg kan konstatere, at det er væsentlige og markante sagsbehandlingsfejl, der gør, at afgørelsen ikke er gyldig, siger Søren Blæsbjerg, der forsker i socialforvaltningsret. Pressefoto: Aalborg Universitet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert om Ankestyrelsens kritik af kommunen: - Det er markante fejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ekspert om Ankestyrelsens kritik af kommunen: - Det er markante fejl
Køge - 03. marts 2021 kl. 18:03
Af Simon de Visme

Som beskrevet tirsdag har den 57-årige førtidspensionist Dan Koch fået foreløbig oprejsning i sagen om hans socialpædagogiske støtte i hjemmet. Den kommunale støtte, som han havde haft i 33 år, fik han frataget af Køge Kommune i foråret sidste år, og siden da har han kæmpet en indædt kamp for at få sin såkaldte hjemmevejledning tilbage.

arrow Læs også: Kommune siger igen nej til Dans støtte i hjemmet: - Jeg er så træt

I efteråret fik køgenseren to gange nej fra kommunen, som slog fast, at han i stedet kunne få sin støtte til daglige gøremål, e-boks og lignende hos kommunens relativt nye åbne rådgivning. Det var Dan dog ikke tilfreds med. Blandt andet fordi han følte sig utryg ved at skulle møde op hos kommunen i modsætning til hjælpen i hjemmet.

Det fik ham til at anke sagen til Ankestyrelsen, og for nylig afgjorde og hjemviste de sagen til fornyet behandling hos kommunen. Der er nemlig ikke nogle faktuelle oplysninger i sagsbehandlingen, som dokumenterer eller underbygger kommunens beslutning om at fratage Dan hans støtte, lyder kritikken fra styrelsen.

Det betyder også, at Dan indtil videre kan modtage hjemmevejledning igen.

Intet fagligt grundlag

DAGBLADET Køge har vist Ankestyrelsens afgørelse til Søren Blæsbjerg, som forsker i socialforvaltningsret på Aalborg Universitet med særligt fokus på udsatte-, handicap- og ældreområdet, for at få hans mening om sagen.

Frataget støtte
  • Siden det kommunale tilbud Åben Rådgivning blev etableret i januar 2020, er den socialpædagogiske støtte i hjemmet, den såkaldte hjemmevejledning, ophørt for op imod 50 borgere. I stedet er de udsatte borgere blevet henvist til at få deres støtte gennem den åbne rådgivning.
  • Det er kommunens Velfærdsforvaltning, som overordnet har stået for sagsbehandlingen af sagerne. Ifølge forvaltningens oprindelig vurdering, var det ikke en forringelse af støtten, når borgere blev flyttet fra hjemmevejledning til Åben Rådgivning.
  • På baggrund af bekymring hos både de udsatte borgere, hjemmevejledernes fagforening og flere partier, som beskrevet af DAGBLADET, besluttede kommunens velfærdsdirektør efterfølgende at gennemgå samtlige 50 sager. Gennemgangen blev præsenteret for politikerne den 17. august 2020.
  • Gennemgangen viste, at der var sket systematiske fejl i 29 ud af de 50 sager. Sagsbehandlingen var reelt ulovlig. Fejlene handlede om både manglende partshøring af borgerne og mangelfuld begrundelse i afgørelserne.
  • På baggrund af redegørelsen har forvaltningen genbehandlet de 29 sager for at rette fejlene og træffe nye afgørelser.

- Helt konkret siger Ankestyrelsen, det er forkert, når kommunen bare lægger til grund, at Dans behov kan løses gennem Åben Rådgivning, og at indsatsmålene er opfyldt, siger Søren Blæsbjerg, der tager forbehold for, at han ikke kender den konkrete sag til bunds.

Hvad siger afgørelsen om Køge Kommunes sagsbehandling i sagen?

- Der er tale om markante fejl, der gør, at der ikke er tilstrækkelige oplysninger til at beslutte, hvilken hjælp Dan skal have. Derfor er afgørelsen også ugyldig, fordi den er behæftet med fejl, forklarer Søren Blæsbjerg.

Kan man sige noget om niveauet af kritik fra Ankestyrelsen? Er der for eksempel tale om hård kritik?

- Jeg kan konstatere, at det er væsentlige og markante sagsbehandlingsfejl, der gør, at afgørelsen ikke er gyldig. Der mangler et fagligt grundlag for, at Åben Rådgivning dækker Dans behov, siger forskeren.

- Ikke godt nok

Ankestyrelsen skriver blandt andet, at »Der er i sagen ikke er oplysninger af mere faktuel karakter, der understøtter kommunens faglige vurdering af, at Dan ikke fortsat har behov for socialpædagogisk støtte.« Hvad siger styrelsen her?

- De siger, at der ikke er nogen oplysninger i sagen, som styrelsen har fået fremlagt, der godtgør, at Dan ikke har behov for hjemmevejledning. Der er ingen oplysninger i sagen, som på den måde understøtter kommunens beslutning, så der mangler et fagligt grundlag, understreger Blæsbjerg.

Styrelsen skriver også, at »der er væsentlige uoverensstemmelser mellem kommunens opfattelse« af Dans behov for socialpædagogisk støtte og de faglige vurderinger i sagen. Hvad siger det om sagsbehandlingen?

- Det siger mig, ud fra det der står i afgørelsen, at kommunen ikke har gjort arbejdet godt nok, fordi de ikke har dokumenteret konkret, hvordan Dans behov kan dækkes af Åben Rådgivning.

Kunne overveje sanktion

Tilbage i foråret og sensommeren sidste år beskrev DAGBLADET Køge sagerne om hjemmevejledning, hvor op imod 50 sårbare borgere fik frataget deres socialpædagogiske støtte og i stedet blev henvist til kommunens åbne rådgivning. Efter bekymring fra flere parter - heriblandt de berørte borgere selv - og en række artikler i DAGBLADET Køge besluttede Køge Kommune at gennemgå alle sagerne igen, og det viste sig, at der var systematiske fejl i 29 ud af de 50 sager.

De sårbare borgere var ikke blevet partshørt, og begrundelserne for at fra hjemmevejledningen var mangelfulde. Derfor var sagsbehandlingen reelt ulovlig. Efterfølgende blev sagerne behandlet igen for at rette op på de systematiske fejl, og de fleste sager blev afsluttet. Sagen om 57-årige Dan Koch fortsatte dog, og trods flere klager og yderligere fokus på sagen, holdt Køge Kommune fast i, at køgenseren ikke kunne få sin hjemmevejledning tilbage.

Hvad tænker du om, at der fortsat er problemer med sagsbehandlingen efter alt det fokus, der har været på sagerne om ophørt socialpædagogisk støtte?

- Uanset, om der er mediefokus eller ej, skal man overholde de helt grundlæggende forvaltningsretlige regler. Men generelt er der udfordringer med kommunernes sagsbehandling, og man kan se, at omgørelsesprocenten på landsplan er høj, påpeger Søren Blæsbjerg og uddyber:

- Derfor kunne man overveje, om der burde være en sanktion over for kommunerne, når de begår de her markante sagsbehandlingsfejl, som når en afgørelse bliver kendt ugyldig og hjemvist eller ændret. For eksempel kunne man give borgerne en godtgørelse. Det ville måske øge kommunernes incitament til at lave færre fejl.

Kommunen er tavs

DAGBLADET Køge har forsøgt at få en kommentar fra Køge Kommune for at stille dem en række spørgsmål om Ankestyrelsens afgørelse i sagen om Dan Koch. Han har nemlig givet fuldmagt til, at kommunen godt må udtale sig konkret om sagen i offentligheden. Herunder til avisen.

Mille Schjoldan, der er socialchef i Køge Kommune, bekræfter, at man har fået hjemvist sagen om Dan fra Ankestyrelsen, og at den nu skal genbehandles. Hun bekræfter også, at Dan har ret til hjemmevejledning i perioden, men derudover vil kommunen ikke gå yderligere ind i sagen i pressen.

- Vi tager hjemvisningen af sagen til efterretning og har genoptaget sagsbehandlingen, udtaler Mille Schjoldan.

arrow Kommune får kritik: Skal behandle Dans sag om støtte igen
02. marts 2021 kl. 13:32 Opdateret: kl. 13:32
arrow Dan mister (igen) sin støtte: - De skider på folks psykiske helbred
18. november 2020 kl. 07:03 Opdateret: kl. 16:02
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk