28. september 2020
På Køge Museum står en model af Linieskibet Dannebrog. Her kan man få en god fornemmelse af, hvor stor skibet har været.
gallery icon

Se billedserie

På Køge Museum står en model af Linieskibet Dannebrog. Her kan man få en god fornemmelse af, hvor stor skibet har været.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dykkere undersøger Dannebroge-vraget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dykkere undersøger Dannebroge-vraget
Opdateret 14. august 2010 kl. 17:48
Køge - 11. august 2010 kl. 13:16
Af Torben Thorsø
Køge: Dykkere fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde er gået i gang med at undersøge det 300 år gamle skibsvrag Dannebroge, der sank i Køge Bugt.

Det er Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der sammen med Køge Museum og Nationalmuseet foretager en gennemgribende undersøgelse af vragets tilstand. Samtidig bjærger man også de interessante effekter, der stadig ligger i og omkring vraget.

Den spændende ekspedition har dog en sørgelig baggrund, for selvom det har været ulovligt at dykke ned til vraget og fjerne ting eller rode i vragets dele, så er det alligevel sket gentagne gange i de seneste år.

Flere steder er der foretaget omfattende plyndringer i vraget, og museumsinspektøren fortæller, at der er forlydender om, at der på havbunden er blotlagt genstande og knogler fra de søfolk, som mistede livet under de tragiske begivenheder i 1710. Derfor er ekspeditionen primære funktion at kortlægge alle oplysninger om skibet, før der bliver lavet endnu flere ulovlige indgreb på vraget.

- Det skærer da i hjertet på mig som museumsmand, når man oplever den slags, og det er jo desværre med til, at det måske bliver helt forbudt, at dykke ned til vraget, siger Jørgen Dencker, der fortæller, at man indtil nu har kunnet få dispensation fra Kulturarvsstyrelsen til at dykke ned til vraget - så længe man bare ikke rører eller fjerner noget som helst fra forlispladsen.

- Vi har allerede kunnet konstatere, at der er blevet gjort skade på vraget ved at folk har gravet i bunden omkring det der er tilbage af skibet. Og man kan kun gisne om, hvad der eventuelt er blevet fjernet fra stedet, siger han og udtrykker stor ærgrelse over, at nogle grådige fritidsdykkere på den måde måske er med til at ødelægge det for andre, der har lyst til at opleve vraget.

Skibsvraget Dannebroge bliver undersøgt hele ugen, og torsdag aften er der mulighed for at se nogle af de ting ekspeditionens dykkere henter op fra vraget.

Det er når skibet Wotan lægger til Kaj i Køge Havn omkring klokken 19.30.
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk