26. maj 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debatindlæg: Kommunen underbetaler sit vagtfirma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debatindlæg: Kommunen underbetaler sit vagtfirma
Køge - 19. september 2019 kl. 15:15
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Køge er en dejlig kommune med en borgmester, som jeg har stor respekt for.

arrow Læs også: Kommunen beskyldes for løndumping

Men der noget, som undrer mig meget, Marie. Hvorfor er Køge Kommune de eneste, som ikke vil overholde konventionerne, når det gælder arbejdsklausuler? Hvordan kan det ske i en socialdemokratisk kommune?

Køge Kommune får løst vagtopgaver hos et privat vagtselskab. Det er der ikke noget galt i. Det gør mange andre kommuner også. Men i Køge har man valgt et vagtselskab, som er medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening og derfor har overenskomst med Det Faglige Hus.

Den overenskomst er meget ringere end Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Landssammenslutnings (VSL) overenskomst med DI, som er den mest repræsentative i branchen, hvor løn og arbejdsvilkår er væsentligt bedre. Faktisk så gode, at vagtselskabet måtte indgå et forlig med Moderniseringsstyrelsen på 1.281.000 kroner, så vagterne i Staten kunne få godtgjort deres lønefterslæb. Alene på grundlønnen er der en forskel på 17 kroner i timen.

Den tidligere regering, som jo var borgerlig, var ikke i tvivl: Når man arbejder som vagt under en arbejdsklausul, skal man have løn efter VSL's overenskomst med DI. Det har beskæftigelsesministeren slået fast, og det er de regler, Moderniseringsstyrelsen arbejder efter.

Så tolker man vel på samme måde i Køge, eller hvad?

Men nej, i Køge Kommune har man spurgt et dyrt konsulentfirma Ernst & Young, som mig bekendt ikke er kendt for sin store viden om reglerne på det danske arbejdsmarked.

Og minsandten om ikke de dyre konsulentkroner er kastet ud til en vurdering, som lyder, at i Køge er det helt ok at underbetale, fordi konsulenterne mener, at det vil være konkurrenceforvridende og i strid med foreningsfrihed, hvis vagterne hos vagtselskabet skulle have samme løn, som vagterne resten af i landet.

Dårlige råd er dyre hos det skandaleramte revisionsfirma. Ikke mindre end 61.875 kroner har kommunen spildt på forkert rådgivning.

Hvordan kan det lade sig gøre?

Jeg kan da fortælle, at for eksempel i København er VSL's overenskomst skrevet ind i udbudsmaterialet, så der er man helt på linje med Moderniseringsstyrelsen.

Er det ikke på tide, at Køge stopper med at spilde penge på dyre konsulenter og i stedet stiller krav til leverandørerne om, at de skal overholde branchens overenskomst og betale en anstændig løn, når de løser opgaver for skatteydernes penge?

Det er da vist god socialdemokratisk politik, ikke?

Peter Jørgensen
Formand for Vagt- og Sikkerheds-

funktionærernes Landssammenslutning (VSL)

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk