22. juni 2021
Åse Thomsen og Dan Koch er nogle af de sårbare køgensere, som i foråret 2020 fik frataget deres socialpædagogiske støtte i hjemmet. Mens Åse endte med at få muligheden for at få støtten i hjemmet tilbage, fik Dan for nylig endnu et nej fra Køge Kommune. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Åse Thomsen og Dan Koch er nogle af de sårbare køgensere, som i foråret 2020 fik frataget deres socialpædagogiske støtte i hjemmet. Mens Åse endte med at få muligheden for at få støtten i hjemmet tilbage, fik Dan for nylig endnu et nej fra Køge Kommune. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dan får igen nej til støtten i hjemmet og anker nu sagen: - Det er urimeligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Dan får igen nej til støtten i hjemmet og anker nu sagen: - Det er urimeligt
Køge - 09. januar 2021 kl. 07:01
Af Simon de Visme

Den 57-årige førtidspensionist fra Køge forstår ikke, hvorfor han ikke også får tilbuddet om at vælge mellem den kommunale hjemmevejledning og Køge Kommunes åbne rådgivning, når hans samlever Åse for nylig fik netop det tilbud.

arrow Læs også: Kommune siger igen nej til Dans støtte i hjemmet: - Jeg er så træt

Dan Koch vil nemlig hellere have den støtte i hjemmet, som han efter 33 år fik frataget i foråret 2020, frem for at skulle møde op i den åbne rådgivning hos kommunen.

- Det er urimeligt, at den ene kan få det, og den anden ikke kan. Åse fik lov at vælge imellem de to ting, og så skal jeg bare rende derned til Åben Rådgivning, siger Dan med frustration i stemmen.

Kort om sagen
  • Siden det kommunale tilbud Åben Rådgivning blev etableret i januar 2020, er den socialpædagogiske støtte i hjemmet, den såkaldte hjemmevejledning, ophørt for op imod 50 borgere. I stedet er de udsatte borgere blevet henvist til at få deres støtte gennem den åbne rådgivning.
  • Det er kommunens Velfærdsforvaltning, som overordnet har stået for sagsbehandlingen af sagerne. Ifølge forvaltningen er det ikke en forringelse af støtten, når borgere flyttes fra hjemmevejledning til Åben Rådgivning.
  • På baggrund af bekymring hos både de udsatte borgere, hjemmevejledernes fagforening og flere partier, som beskrevet af DAGBLADET, besluttede kommunens velfærdsdirektør for nylig at gennemgå samtlige 50 sager. Gennemgangen blev præsenteret for politikerne den 17. august.
  • Gennemgangen viste, at der var sket systematiske fejl i 29 ud af de 50 sager. Sagsbehandlingen var reelt ulovlig. Fejlene handlede om både manglende partshøring af borgerne og mangelfuld begrundelse i afgørelserne.
  • På baggrund af redegørelsen har forvaltningen genbehandlet de 29 sager for at rette fejlene og træffe nye afgørelser. I den forbindelse har nogle borgere fået deres hjemmevejledning tilbage, mens andre fortsat må klare sig med Åben Rådgivning.

I den seneste afgørelse fra december 2020, hvor Køge Kommune fastholder beslutningen om ophøret af Dans støtte i hjemmet, argumenterer kommunen, at den 57-årige førtidspensionist nu i flere måneder har gjort brug af Åben Rådgivning, og at han benytter tilbuddet »med god effekt«.

- Af det kan det konkluderes, at du har udviklet dig positivt siden ophør af socialpædagogisk støtte, samt besidder en masse ressourcer som du kan gøre brug af, skriver kommunen.

Det argument giver Dan ikke meget for.

- Hvor fanden skulle jeg ellers gå hen for at få hjælp? De skriver, at jeg kommer i Åben Rådgivning i forvejen, men de tog jo min hjemmevejledning, så hvor skulle jeg ellers været gået hen, hvis jeg ville have hjælp? Det undrer jeg mig virkelig over, siger førtidspensionisten.

- Ubehageligt

Kommunens seneste afgørelse faldt på baggrund af, at Dan havde klaget over den tidligere afgørelse fra efteråret, og med endnu et nej, sendes sagen nu videre, og Dan kan klage til Ankestyrelsen. Han understreger - ligesom han tidligere har gjort over for DAGBLADET - at hans vante støtte i hjemmet føles mere tryg end hjælpen i den åbne rådgivning.

- Det er ikke lige så godt. Jeg har skrevet i min klage til Ankestyrelsen, at jeg nogle gange føler mig overbegloet dernede i Åben Rådgivning. Det er ubehageligt, og der har været flere gange, hvor jeg var ved at gå. Det er meget mere trygt derhjemme, forklarer Dan.

Den 57-årige køgenser håber nu, at Ankestyrelsen vil komme frem til, at han ligesom sin samlever får muligheden for at vælge mellem Åben Rådgivning og hjemmevejledning, for så vil han vælge det sidste, fastslår han.

arrow Kommune får kritik: Skal behandle Dans sag om støtte igen
02. marts 2021 kl. 13:32 Opdateret: kl. 13:32
arrow Dan mister (igen) sin støtte: - De skider på folks psykiske helbred
18. november 2020 kl. 07:03 Opdateret: kl. 16:02
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk