23. marts 2019
Alle byrådets syv partier står sammen om budgetforliget i Køge Kommune for 2019. Foto: Katrine Wied
Alle byrådets syv partier står sammen om budgetforliget i Køge Kommune for 2019. Foto: Katrine Wied
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budgetforlig: Enigt byråd sparker sparerunde til hjørne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budgetforlig: Enigt byråd sparker sparerunde til hjørne
Køge - 16. september 2018 kl. 19:46
Af Katrine Wied og Lars Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Vi skal have tid til at tænke os om.

arrow Læs også: Forsigtig sparekniv skærer i børn og unges sundhed

Sådan lød borgmester Marie Stærkes begrundelse for, at Køge Byråd bider det store sparekrav, som udfordrer kommunen økonomi, over i to. Sparekravet var på 88 millioner kroner. Men byrådets partier er enedes om kun at finde besparelser for 50 millioner kroner i 2019. Resten af pengene bliver hentet på kassebeholdningen. Samtidig sendes et sparebehov på 60 millioner kroner videre til 2020.

- Vi har kun haft kort tid til at finde de store besparelser. Derfor har vi valgt at dele beløbet op og købe os til mere tid, så vi kan tænke os bedre om og finde andre måder at gøre tingene på, siger Marie Stærke (S).

Besparelserne bliver fortrinsvis fundet på den kommunale administration, hvor der vil blive nedlagt stillinger.

- Social- og arbejdsmarkedsområdet leverer rigtig mange besparelser, blandt andet på beskæftigelsesindsatsen, hvor behovet er blevet mindre, fordi der er blevet maget færre arbejdsløse, siger Marie Stærke.

Der vil også blive en række tværgående besparelser på blandt andet forsikringer og it på i alt 12 millioner kroner i 2019 og 15 millioner kroner i 2022.

Til gengæld har byrådet stort set friholdt skoler, sfo og daginstitutioner for besparelser. Daginstitutionerne får sågar tilført 40 millioner kroner til udvidelse og renovering i 2019 og 2020.

- Der var mange ærgerlige ting i sparekataloget, men vi fik luget de værste tidsler ud. Vi har fastholdt normeringen i daginstitutionerne og vi har ikke sparet på PPR eller på vores mange forebyggende indsatser, siger gruppeformand for SF, Thomas Kielgast.

På ældreområdet finder byrådet besparelser for 12 millioner kroner, blandt forventer man at kunne spare fem millioner kroner på vikarkontoen. Til gengæld bliver den populære klippekortsordning, der kan give de ældre ekstra livskvalitet i hverdagen, bevaret.

- Vi har lyttet til både seniorråd, handicapråd og udsatteråd, og vi har fundet en ordentlig løsning for de ældre, siger Bent Sten Andersen, (DF), der er formand for Ældreudvalget.

Selv om det er et sparebudget, er det også blevet rum til at tilgodese lokalområder.

Ejby får en længe ønsket kunstgræsbane. Herfølge Stadion for 500.000 kroner til fortsat renovering af omklædningsfaciliterer, og endelig bliver den længe ventede omfartsvej i Borup sat i gang. Det bliver dog kun med omkring 200 meter i første omgang.

-

Budgetforliget er indgået med deltagelse af alle byrådets partier, også oppositionspartiet Venstre. Her har det været afgørende, at sportsklasserne på Ellemarkskolen kommer til at overleve.

- Vi har optimeret med de penge, der er, og vi har set på hele kommunen. Men vi er specialt glade for, at der var opbakning til at bevare sportsklasserne på Ellemarksskolen, siger gruppeformand Mette Jorsø (V).

Budgetforliget indebærer, at skatten holdes i ro. Skatteprocenten i Køge Kommune er fortsat 24,90 procent og grundskylden på 21,038 promille.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk