25. september 2021
Tidligere er Stonehenge i England blevet gennemlyst af arkæologernes moderne teknik. Nu er turen blandt andet kommet til Borgring ved Køge. Foto: Museum Sydøstdanmark
gallery icon

Se billedserie

Tidligere er Stonehenge i England blevet gennemlyst af arkæologernes moderne teknik. Nu er turen blandt andet kommet til Borgring ved Køge. Foto: Museum Sydøstdanmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgring kommer i selskab med Stonehenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgring kommer i selskab med Stonehenge
Køge - 18. marts 2019 kl. 16:26
Af Torben Thorsø

Et internationalt forskerhold skal snart opstøve ny viden om vikingernes ringborge

Et nyt storstilet projekt skal nemlig - uden at sætte en skovl i jorden - give ny viden om fire af vikingetidens fem ringborge: Borgring ved Køge, Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro og Nonnebakken i Odense.

Projektet vil, med hjælpe fra de førende eksperter på området og ved brug af avanceret teknologisk udstyr spændt efter terrængående maskiner, gennemlyse jordlagene og dermed hente ny viden frem om borgene, helt uden at forstyrre dem.

Eksperterne består af et forskerhold fra Ludwig Boltzmann Instituttet på universitetet i Wien.

Ved hjælp af avanceret opmåling af forskellene i jordlaget kan forskerne se arkæologiske strukturer som for eksempel volde, voldgrave samt måske også huse og veje. Forskerholdet har erfaringer fra en række af Europas væsentligste fundsteder, som f.eks. Stonehenge i England og senest ved fundet af en skibsgrav fra vikingetiden i Norge.

Nu er turen altså kommet til Danmarks ringborge fra vikingetiden. Arkæologerne vurderer, at Harald Blåtand lod borgene opføre omkring år 980, og de har udgjort kæmpemæssige bygningsværker, der med deres jævne fordeling over landet har været væsentlige i samlingen af riget og forsvaret mod ydre fjender.

Det er håbet, at analyserne kan vække den skjulte borg ved Nonnebakken til live, og at de endnu ikke udgravede dele af Aggersborg, Borgring og Fyrkat kan kaste ny viden af sig, lyder det i en pressemeddelelse fra Museum Sydøstdanmark.

Undersøgelserne er resultat af et samarbejde mellem Odense Bys Museer, Nordjyllands Historiske Museum, Vesthimmerlands Museum, Museum Sydøstdanmark, Aarhus Universitet og Ludwig Boltzmann Instituttet for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology i Wien.

Opmålingerne foretages i slutningen af marts, hvor maskiner med det teknologiske udstyr spændt efter sig vil køre over arealerne. Efterfølgende forestår et stort tolkningsarbejde, som foretages af de danske arkæologer og forskerholdet fra Wien i et tæt samarbejde.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk