22. oktober 2021
Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke (S), vurderer, at ministeren godt kan gå ind i Mint-sagen, hvis hun ønsker det. Det er blandt andet set i sagen om dengang 18-årige Songül, der i 2014 stod til at skulle udvises fra Danmark til Tyrkiet, inden den daværende justitsminister gik ind i sagen, fortæller Marie Stærke. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke (S), vurderer, at ministeren godt kan gå ind i Mint-sagen, hvis hun ønsker det. Det er blandt andet set i sagen om dengang 18-årige Songül, der i 2014 stod til at skulle udvises fra Danmark til Tyrkiet, inden den daværende justitsminister gik ind i sagen, fortæller Marie Stærke. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester om Mint-sag: Hvor der er vilje, er der vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester om Mint-sag: Hvor der er vilje, er der vej
Køge - 05. oktober 2018 kl. 15:57
Af Anders Fallesen

Udlændinge- og integrationsminister afviste torsdag at gå ind sagen om den 13-årige Mint, der senest mandag skal forlade Køge for at flyve til hjemlandet Thailand, efter at hun er blevet udvist af Danmark.

arrow Læs også: Mint-lov vedtaget: - Fornuften har sejret

Ministeren henviser til armslængdeprincippet mellem den udøvende og den dømmende magt og forklarede i et telefonmøde med partikollega, Ken Kristensen fra Venstre i Køge, at ministre ikke efter loven kan blande sig, uagtet at hun har stor sympati for sagen.

Der har i tidligere sager med visse ligheder til denne ellers været politisk indblanding, fremhæver Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke (S).

Tilbage i februar 2014 stod dengang 18-årige Songül Yüksel fra Køge til udvisning til Tyrkiet, da daværende justitsminister, Karen Hækkerup (S), gik ind i sagen. I alt 30 personers sager var genstand for debat, »fordi der faktisk er lavet ny lovgivning på området, som potentielt kan betyde, at de burde kunne blive i landet,« skrev DR Nyheder dengang. Songül havde således søgt om familiesammenføring efter de gamle regler, og ikke de nye.

- Det er altså ikke, fordi de har fået en forkert sagsbehandling. Men de har søgt og fået afslag under de tidligere regler, og nu vil jeg forsøge at få lavet en lovændring, så de kan få lov at søge igen under de nye regler, sagde Karen Hækkerup til DR Nyheder.

Borgmester Marie Stærke mener da også principielt, at hvor der er vilje, er der vej. Også i Mint-sagen, fortæller hun til DAGBLADET.

- Vi så, at Karen Hækkerup gik ind i sagen med Songül, der skulle udvises, og gav hende lov til at blive. Og Inger Støjberg vil i en konkret sag, uden at spørge nogen, altid kunne give Mint humanitær opholdstilladelse, siger Marie Stærke.

Adspurgt til det faktum, at betingelserne for humanitær opholdstilladelse er strikse, og at der kun kan gives en sådan i helt særlige tilfælde, hvor en borger eksempelvis lider af alvorlig, behandlingskrævende fysisk eller psykisk sygdom, svarer borgmesteren:

- Jeg er naturligvis lægmand i denne sag, og det er mest af alt en kommentar til sagen, set udefra. Jeg bruger mine kontakter, men ved også, at der er flere, der har haft fat i deres partifæller på Christiansborg, så det er ikke en ukendt sag for nogen. For mig er det relativt simpelt og et spørgsmål om vilje, siger Marie Stærke til DAGBLADET.

Men Ken Kristensen (V), byrådsmedlem i Køge, mener ikke, at man kan sammenligne de to sager. Han er på familiens opfordring gået ind i sagen for at hjælpe Mint. På den baggrund holdt han torsdag møde med Inger Støjberg.

- Hvis man refererer til en sag om en forældet lov, skal man forklare den rette sammenhæng. I 2016 indgik Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og regeringen en aftale om lov om integrationsvurdering af børn og unge over 8 år, der har en forældre i Danmark og en forældre i hjemlandet. Det er den lov, der er truffet afgørelse efter i Mints sag, siger han.

- Der bliver vi nødt til at forholde os til fakta, når vi debatterer, ellers bliver den skævvredet. Vi må forholde sig til virkeligheden, som den ser ud i dag, og arbejde videre for Mint, siger Ken Kristensen til DAGBLADET.

arrow Lov er vedtaget: Nu kan Mint blive i Danmark
19. december 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 11:05
arrow Møde: Mattias Tesfaye fortæller om udlændingepolitikken
17. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 14:58
arrow Mints papfar tager hatten af for politikere trods udvisning
15. november 2019 kl. 00:13 Opdateret: kl. 19:14
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk