12. december 2019
Frej Frydendahl på ni år får lov til at skyde med brandmændenes vandslange. Foto: Alexandra Mollerup
gallery icon

Se billedserie

Frej Frydendahl på ni år får lov til at skyde med brandmændenes vandslange. Foto: Alexandra Mollerup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børn, brandmænd og brandslukkere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn, brandmænd og brandslukkere
Køge - 12. august 2019 kl. 13:30
Af Alexandra Mollerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Køge: Trods DMI's varlser om regn og torden, stråler solen nedover gårdspladsen ved Østsjællands Beredskab. De frivillige brandfolk er trukket i uniformerne, har kørt brandbilerne frem og stillet brændende opgaver klar til de besøgende forældre og børn.

De har traditionen tro reserveret en lørdag for at lære byens børn om, hvad brandmænd laver, og hvad man selv kan gøre, hvis der opstår ildebrand.

- Det er på eget initiativ og frivillighed, at vi er her for at lære de unge noget om brandsikkerheden. Det vigtigste er, at de hygger sig og får en god oplevelse, siger Nicolai Nielsen på 21 år, der er frivillig i Østsjællands Beredskab.

De unge fyre bruger sammen med de cirka 50 andre fra beredskabet to dage om ugen hernede, hvor de frivilligt slukker byens ildebrande. De gør det som en form for fritidshobby, men også i høj grad for gøre noget godt for samfundet, siger Andreas LArsen på 19 år, der også er frivllig brandmand i beredskabet.

Gå aldrig fra ild
Der er godt fyldt op på gårdspladsen foran Østsjællands Beredskab, hvor en masse forældre og børn er mødt op. Besøgstallet er faktisk det højeste nogensinde, for her en time inden arrangementet slutter, har der allerede været 586 besøgende. Tidligere har der højest været cirka 350 mennesker.

Henne på et komfur står en gryde med ild i. Nor Frydendahl på 7 år står et stykke fra sammen med en brandmand, for han er ved at lære, hvad man skal gøre, hvis den situation opstår derhjemme, og der ikke lige er en voksen. - Nu har jeg lært mange ting. Man må aldrig gå, hvis der kommer ild og røg op fra en gryde. Så skal jeg tage handsker på og putte låg på. Og man må aldrig hælde vand på varm olie. Jeg skal også ringe 112, siger Nor Frydendahl, mens han tager de sodede brandhandsker af igen.

Den røde brandbil
Et stykke fra komfuret står et stort fad på jorden med ild i. Det kan børnene skiftevis få lov til at slukke med en brandslukker i samarbejde med en af brandmændene. Men selv om det er sjovt at slukke ildebrande med udstyret, er det mest populære dog at få lov til at hoppe op og sidde i brandbilen, trykke på knappen og høre hornet trutte. Der står tre børn med hovederne godt bagover nakken, så de kan se op på brandbmændene. De spørger, om den er svær at køre.

- Nej, det er den ikke, den er bare lidt større end en almindelig bil, siger Nicolai Nielsen.

Foran den klassiske røde brandbil kan børnene få lov til at skyde med vandslangen. Og den mulighed lader Frej Frydendahl på ni år ikke passere.

- Det er rigtig sjovt at være her, fordi man kan prøve en masse ting og finde ud af, hvad brandmændene laver i virkeligheden, siger han.

I en container midt på gårdspladsen står førstehjælperen Lars Hansen og giver børnene en kort introduktion til det udstyr, han bruger, når han er ude på opgave. Han står for førstehjælpen og forplejningen af de tilskadekomne. William Nielsen på tre år får lov til at trykke på knapperne på hjertestarteren og give hjertemassage til en voksdukke på gulvet. Der kommer ikke ret mange ord ud af munden, men hans blik og smilet til op over begge ører, afslører, hvor god en dag han har.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk