13. december 2017
Biografdirektør Laila Christensen og chefoperatøren gennem 28 år, Peter Schøn, glæder sig til at flytte aktiviteterne over i Nordisk Film Biografen Køge i løbet af uge 21.
gallery icon

Se billedserie

Biografdirektør Laila Christensen og chefoperatøren gennem 28 år, Peter Schøn, glæder sig til at flytte aktiviteterne over i Nordisk Film Biografen Køge i løbet af uge 21.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bio: Efter 77 år er det slut

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bio: Efter 77 år er det slut
Køge - 10. maj 2017 kl. 13:00
Af Per Møller
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Søndag den 21. maj bliver en historisk dag i Køge Bio. Kl. 17.00 vises dagens sidste film - eventyrfilmen "Kong Arthur - Legenden om sværdet". Det er samtidig den sidste film i den gamle biograf. Når denne film slutter, kl. ca. 19.15, lader Køge Bio "tæppet falde" for sidste gang i det lokale, der gennem 77 år, har dannet ramme om biografens aktiviteter.

Fra torsdag den 25. maj, Kr. Himmelfartsdag, danner den nye Nordisk Film Biograf i Antonistræde 6 (ved Svogers Gård), blot 200 meter fra Køge Torv, ramme om fremtidens biograf aktiviteter.

En biograf, der bl.a. kan byde på seks topmoderne sale, stor kiosk og hyggeligt foyerområde.

Det er et mangeårigt stort ønske, der går i opfyldelse for Køge Bios mangeårige direktør, Laila Christensen.

"Vi har drømt om dette øjeblik i - ja, vel snart 25 år. Nu er vi kun få dage fra at kunne byde vores publikum indenfor i byens nye biograf. Det bliver stort - men da også vemodigt at skulle sige farvel til de lokaler, der gennem mere end 32 år har dannet ramme for mig og vores medarbejderes arbejdsplads". Men det er jo en festlig begivenhed. En epoke slutter, men en ny er klar til at begynde, siger Laila Christensen, der overtog ejerskabet af Køge Bio i december 1984.

Dengang arbejdede hun som lærer på Køge Handelsskole, da hun en dag spurgte den daværende biografdirektør Erik Engelstoft om han ikke manglede en operatør. Da Laila Christensens forældre var mangeårige indehavere af en biograf i det sønderjyske lå den lige til højrebenet. Hun fik jobbet som operatør - og senere fik hun tilbuddet om at overtage biografen efter Erik Engelstoft - og sagde ja tak.

"Det har været nogle travle og spændende år hvor vi ad flere omgange har moderniseret biografen så den hele tiden levede op til tidens krav. Største modernisering skete for lidt over 20 år siden, hvor de gamle stole blev udskiftet med de nuværende stole som blev hentet hjem fra Spanien, fortæller Laila Christensen.

Blot få måneder efter Laila Christensens overtagelse fik biografen tildelt den første Danmarkspremiere i Køge. Det var actionfilmen "Angreb er det bedste forsvar" med bl.a. Terence Hill og Bud Spencer i hovedrollerne. En festlig, lokal begivenhed der bl.a. blev fejret med rød løber og champagne.

Siden har Køge Bio fået tildelt utallige Danmarkspremierer. At Køge Bio var, og iøvrigt altid har været en driftig virksomhed, fik man bevis på i foråret 1990, hvor biografen blev kåret til "Årets Biograf 1990" af Foreningen af filmudlejere i Danmark. Det synlige bevis på hæderen fik man få uger senere, den 5. maj, hvor man i forbindelse med biografens fejring af 50 året for åbningen på Torvet 17, fik nedlagt en "Hollywood flise" foran indgangspartiet.

Søndag den 21. maj bliver altså sidste mulighed for at se film i den gamle Køge Bio.

"Vi har foreløbigt ikke planlagt andet, end at det skal være en hyggedag for hele personalet. Hvad der skal ske ellers har vi ikke besluttet endnu, siger Laila Christensen.

Den nye biograf åbner officielt torsdag den 25. maj.

Har du lyst til at være blandt de publikummer der overværer den sidste film i den gamle Køge Bio? Så giver LørdagsAvisen dig muligheden for at vinde to billetter til forestillingen søndag den 21. maj kl. 17.00. Kig ind på LørdagsAvisens Facebookside - og deltag i konkurrencen om de to eftertragtede billetter fra i dag torsdag den 11. maj kl. 15.00.

Historien om Køge Bio går faktisk 110 år tilbage i tiden.

I Køge Byhistoriske Arkivs registratur står der, at den 17. februar 1907 åbnede biografen under navnet "Kjøge Biografteater" i håndværkerforeningens gamle lokaler på Industrihotellet i Nyportstræde 3. Der var forestillinger kl. 19., kl. 20 og kl. 21 på hverdage og hver time fra kl. 17.00-21.00 om søndagen. Den første uges program bød på filmene "Klokkerens Datter", "Militærmanøvrer i Alperne" og "Mam".

Året efter, i 1908, flyttede Køge Bio til nyindrettede lokaler i Svogers Gård, Torvet 3, hvor biografen holdt til frem til maj 1940, hvor man flyttede ind i de nye - og nuværende - lokaler på Torvet 17.

I løbet af 1939 påbegyndtes byggeriet af byens nye biograf i Casinogården, Torvet 17. Samme efterår kunne man fejre rejsegilde på den nye biografbygning - ved rejsegildet sås bl.a. borgmester Niels Albrechtsen (S) og arkitekt og biografdirektør Engelstoft.

Den 5. maj 1940 kunne Køge Bio flytte ind i de nye moderne faciliteter, der bød på alt det, som kunne gøre besøget til en stor oplevelse for biografpublikummet - i en tid, hvor Nazi-Tyskland netop havde lagt sin klamme hånd over Danmark.

Operatørrummet var således udstyret med to hypermoderne foreføringsmaskiner, toneanlæg, radio, lysbilledapparat og farveprojektør. Højttaleranlægget i foyeren kunne tilsluttes både grammofon, tonefilmanlæg og radio.

"Såvel billedmaskinerne som det supersymfoniske toneanlæg der sikrede filmen den fuldendte hengivelse, var leveret af Bofa A/S i Struer.

Teatersalen var topmoderne. Sidevæggene var beklædt med Junckers bøgeparket. Baldakinerne var overpolstret med sølvstof.

Den bageste del af teatersalen bestod af logen og 1. plads, der hævede sig amfiteatralsk op mod bagvæggen, der var beklædt med akustiske plader", står der at læse i arkiverne hos Køge Byhistoriske Arkiv.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk